Stiinta & Tehnologie

#smile shutter #cyber-shot #sony ericsson c903

Sony Ericsson C903 Review

sony ericsson c903 este unul dintre cele mai recente telefoane fotografice prezentante de companie. Modelul este un terminal din gama Cyber-shot si a fost anutat oficial in luna februarie 2009.

In prezent Sony Ericsson C903 poate fi achizitionat si de pe piata autohtona in cinci variante de culori, rosu (Glamour Red), negru (Lacquer Black) si alb (Techno White).

Caracteristicile lui C903

Sony Ericsson C903 are un desing asemanator cu al lui C901, dar spre deosebire de acesta, C903 este un slider. Chiar daca materialele folosite la fabricarea carcasei sunt de calitate, metalul lucios va retine amprentele degetelor. Dar ca infatisare, telefonul este destul de compact, masurand 97 x 49 x 16 mm si cantaring in jur de 100 de grame. Partea frontala a terminalului este ocupata de ecranul de 2,4 inch care afiseaza 256.000 de colori si are rezolutie QVGA de 240 x 320 pixeli. Sub ecran gasim D-Pad-ul format din sapte butoane. Primele doua corespund meniurilor Media si Search, sub ele tastele de apelare, respectiv terminare/respingere apel, iar sub acestea gasim un buton de shortcut care trimite utilizatorul intr-un meniu de unde se pot activa Bluetooth-ul, alarma, TrackID-ul sau se pot seta noi shortcut-uri.

In mijlocul acestor taste este asezat butonul principal de navigare in patru directii, patrat, folosit foarte mult atunci cand telefonul se afla in player-ul muzical sau in modul fotografic, directiile tastei principale prezentand shortcut-uri. Telefonul se deschide prin glisare, iar odata deschis, isi va scoate la iveala tastatura standard alfanumerica. La prima vedere, tastele par plate, dar butoanele se simt usor bombate, astfel incat folosirea lor este extrem de simpla si rapida. Tastarea se face extrem de usor datorita delimitarii bune dintre taste.

Partile laterale au si ele utilitatile lor. Pe stanga gasim slotul de incarcare/atasare casti, semnul care indica unde este asezat slotul cardlui micro M2 si un difuzor, pe latura dreapta gasim inca trei butoane, cel de volum, cel dedicatat camerei foto care declanseaza captarea imaginii si intre ele inca un buton lung care muta sistemul din modul foto in cel video. Tot pe aceasta latura se gaseste si tasta de intrare in galeria foto.

Pe spatele telefonului se gasesc camera foto de 5 MP si flash-ul care sunt ascunse sub o clapa glisanta. Sub carcasa gasim un acumulator standard Litiu-Polimer cu o capacitate de 1000 mAh care rezista pana la 400 de ore in modul stand-by si pana la patru ore de convorbiri. Tot la interior, pe latura dreapta din perspectiva dorsala, se afla si slotul cartelei micro M2.

Meniul lui C903

Meniul telefonului este practic clasicul meniu Sony Ericsson. Acesta se activeaza apasand tasta principala centrala. Icoanele submeniurilor sunt asezate in sistem de matrice de patru randuri si trei coloane. Ca si alte terminale Sony Ericsson si acest model are inferfata flash. Desi C903 are un player Walkman, versiunea noua de 4.0, nu dispune si de functiile SenseMe sau Shake control. Aplicarea interfetei flash meniului Media suplineste File Manager-ul care se afla acum in submeniul Organizer.

La capitolul mesagerie Sony Ericsson C903 suporta mesaje SMS, MMS, mesaje e-mail si instantanee si vine cu functii de push e-mail, serviciu disponibil si in Romania. Toate mesajele intra in acealasi inbox, cu exceptia celor e-mail care au o casuta postala separata. Totodata, mesajele e-mail suporta protocoalele standard IMAP, SMTP si POP3.

Player-ul muzical al lui C903

Interfata Wakman a lui Sony Ericsson C903 este cea mai recenta versiune si dispune de egalizatorul MegaBass. Formatele muzicale suportate de acest terminal sunt MP3, AAC, AAC+ si E-AAC +. Player-ul muzical poate fi setat sa ruleze in fundal in timp ce se trimit mesaje sau e-mail-uri sau utilizatorul se utilizeaza unul din jocurile preinstalate.

Melodiile sunt sortate automat in ordine alfabetica, dar pot fi aranjate dupa album, gen, artist sau cele mai ascultate. Datorita ecranului de 2,4 inch, vizionarea de videoclipuri se face relativ usor, acestea putand fi vizionate pe tot ecranul prin simpla inclinare a telefonului, terminalul avand accelerometru. Sony Ericsson C903 mai dispune si de radio FM incorporat. Pentru a lansa aceasta funcie, ai nevoie de castile audio atasate, care preiau rolul de antena.

Dar cel mai important lucru este sunetul. Chiar daca terminalul este un Cyber-shot, telefon dedicat fotografiei, nu exista probleme de sunet. Atat difuzorul extern cat si castile, redau un sunet foarte bun. Sony Ericsson C903 vine la pachet cu o pereche de casti foarte bune, dar din pacate nu cele standard intra-auriculare cu bulbi. Castile pot fi schimbate si atasate telefonului prin transformatorul cu slot de 3,5 mm.

Camera foto

Camera foto din dotarea lui Sony Ericsson C903 este de 5 MP, cu autofocus si flash LED si ofera stabilizator de imagine, tehnologia de detectare a fetei, a zambetului ( Smile Shutter ) si functia de geo-tagging. Din pacate, terminalul poate face capturi video doar la o rezolutie maxima QVGA cu 30 fps. Videoclipurile vor fi salvate in format MP4.

Camera foto poate fi activata direct prin butonul dedicat de pe latura dreapta a telefonului sau cand clapeta care acopera senzorul foto este glisata. Camera foto dispune de o serie de efecte si functii binevenite dealtfel. Utilizatorul are posibilitatea sa fotografiezi in mod macro, automat, daylight, cloudy, fluorescent sau incadescent, se pot aplica efecte de alb/negru, sepia, negativ sau de fotografiere in mod normal, panoramic, frames sau rafala (burst).

Imaginile captate sunt de o calitate foarte buna, iar culorile sunt redate foarte real. In plus telefonul nu aplica efecte de Sharpen automat cum se intampla in cazul altor telefoane mobile, dar pentru ca nu este acelasi obiectiv ca in cazul lui C905, imaginile vor avea un zgomot de imagine mai ridicat.

Modul de folosire a camerei foto este toarte simpla. Asezarea obiectivului foto a fost si ea bine aleasa, dand mai putine sanse utilizatorul sa acopere sezorul cu degetele. In plus, mutarea dintre modul foto si video se face mult mai usor datorita tastei speciale plasata pe latura dreapta unde se gaseste si cea de acces direct in galeria foto.

Totusi, exista si un detaliu care deranjeaza si anume shortcut-urile care se afla plasate pe tasta principala a D-pad-ului. Chiar daca acestea sunt luminate cu albastru atunci cand camera foto este activata sunt greu vizibile, iar in timpul zilei utilizatorul va avea dificultati serioase de selectare.

Conectivitate


Spre deosebire de inaintasi, modelul Sony Ericsson C903 dispune de o conectivitate mult mai buna decat alte telefoane Cyber-shot. Terminalul vine cu stadardele GPRS si EDGE, ambele de clasa 10, dar si 3G cu HSDPA, adica o viteza de 3,6 Mbps. Din pacate ii lipseste Wi-Fi-ul. Navigarea pe Internet se face usor, iar paginile web se vizualizeaza usor pe ecranul de 2,4 inch, mai ales ca navigarea este facilitata de broswer-ul Access NetFront cu suport HTML. Utilizatorul are optiuni de zoom pentru a vizualiza mai usor textele.

Tot la acest capitol intra si Bluetooth-ul si USB-ul. Amandoua versiunea 2.0, ceea ce se traduce intr-un transfer de date rapid, iar Bluetooth-ul vine cu suport A2DP, lucru imbucurator, pentru ca ai posibilitatea de atasare a castilor stereo wireless. Pregateste-te totusi ca bateria telefonului sa fie consumata mai redepe in acest mod.

Totodata, Sony Ericsson C903 vine cu functiile Google Search si Google Maps preinstalate. Telefonul dispune si de receptor GPS cu functii aGPS. Mai mult decat atat, terminalul nu este ajutat doar de Google Maps, si vine cu soft-ul dedicat GPS, Wayfinder Navigator 7. In aceste conditii, GPS-ul din dotare este si mai util.

Ultimul cuvant

Sony Ericsson C903 este un Cyber-shot stilat si capabil. Telefonul impresioneaza cu multe dintre trasaturile lui. Primeste puncte pentru paleta de culori in care este disponibil, player-ul muzical, conectivitate si mai ales usurinta de utilizare a camerei foto si sistemul glisant de protejare a lentilor.

Este depunctat insa de carcasa lucioasa care indiferent in ce culoare, atrage amprente, de lipsa conectivitatii Wi-Fi, faptul ca shortcut-urile de pe tasta D-pad-ului nu sunt prea vizibile in lumina normala si faptul ca telefonul poate face capturi video doar in rezolutie maxima QVGA.

Galerie foto cu Sony Ericsson C903

Galerie foto cu imagini captate cu Sony Ericsson C903

Sony Ericsson C903 - Test video

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea