Stiinta & Tehnologie

#motorola zn5 #sony ericsson c902 #versus #test

Sony Ericsson C902 versus Motorola ZN5

Atat Motorola ZN5 cat si Sony Ericsson C902 se incadreaza in categoria de terminale fotografice si ambele au camere foto de 5 megapixeli.

sony ericsson c902 a fost anuntat de companie la inceputul lui 2008, iar Motorola ZN5 este ceva mai tanar lansandu-se pe piata in luna septembrie a acestui an.

Photo geeks

Motorola ZN5 este primul telefon al companiei americane cu o camera foto de 5 MP, adica dedicat fotografic. Terminalul nu are orice fel de CMOS ci unul special creat de Kodak.

In tabara adversa, Sony Ericsson C902 face parte dintr-o categorie deja veterana, seria Cyber-shot fiind una din cele mai apreciate de public, iar perfomantele terminalelor fiind recunoscuta la nivel mondial.

Bataie pentru look


Motorola ZN5 masoara 118 x 50,5 x 12 mm (in punctul cel mai subtire) si 16 mm (in punctul cel mai gros). Totodata, acesta cantareste 114 g, adica un terminal ceva mai robust decat Sony Ericsson C902 care masoara 108 x 49 x 10,5 mm si cantareste 107 g.

Aspectul celor doua telefoane nu dezamageste. Totusi, Motorola este confectionat din metal, iar partea inferioara a terminalului este acoperita de cauciuc. Acest lucru nu face decat sa ancoreze mai bine telefonul in mana. Pe de alta parte, Sony Ericsson C902 are carcasa complet metalica, taste de plastic lucios care au aspect de sticla si ecran tratat termic. Este greu de ales look-ul cel mai bun, pentru ca Motorola va fi ales de cei care prefera terminalele ceva mai robuste, iar C902-ul este ceva mai stilat. In plus, atat Sony Ericsson C902 cat si Motorola ZN5 nu se vor lupta cu amprentele datorita carcaselor de metal mat.

Ecranele celor doua telefoane sunt diferite. Daca ZN5-ul dispune de un ecran cu diagonala de 2,4 inch cu 256.000 de culori si rezolutie de 240 x 320 px, Sony Ericsson-ul are cu ecran mai mic, de 2 inch, tot cu 256.000 de culori si rezolutie de 240 x 320 px. La  C902, atunci cand se afla in modul de fotografiere, in jurul ecranului se aprind shortcut-urile pentru setarile camerei foto.

D-pad-ul celor doi rivali este si el diferit. Sony Ericsson are un D-pad format din sapte butoane, pe cand Motorola ZN5 are sase taste fizice care ar parea tactile. Din pacate, ambele D-pad-uri sunt enervante. In cazul lui Motorola ZN5 utilizatorul se va incurca in meniuri si asezarea tastelor corespunzatoare, iar in cazul lui Sony Ericsson, desi mai usor de utilizat, D-pad-ul este incomod.

Tastatura celor doua terminale este standard alfanumerica. Folosirea lor a demonstrat ca Motorola ZN5 este mult mai usor de intrebuintat decat Sony Ericsson si asta datorita tastaturii plate cu butoane bine delimitate. Sony Ericsson are tastele tesite, iar degetul aluneca pe ele, tastarea fiind ingreunata .

Blocarea sau deblocarea tastelor este si ea diferita in cazul celor doua telefoane. Sony Ericsson prezinta stilul clasic de apasare a doua butoane consecutiv, in timp ce Motorola are unul dedicat pe partea dreapta laterala. Glisat, acesta blocheaza sau deblocheaza tastatura.

Brainiacs...


Lucrurile nu se simplifica la capitolul inteligenta. Motorola ZN5 are 350 MB memorie interna si suporta card microSD (TransFlash) de pana la 4 GB. Sony Ericsson C902 are 160 MB memorie interna si are slot pentru card micro M2 de pana la 8 GB. Nici unul dintre terminale nu vine la pachet un card micro pentru upgrade.

Viata telefoanelor este data si de bateria acestora, iar la acest capitol Motorola ZN5 s-a prezentat mult mai bine. C902-ul are un acumulator pe baza de Litiu-Polimer si o capacitate de 930 mAh. In schimb, Motorola ZN5 dispune de standardul Litiu-Ion de 950 mAh.

Totusi, Sony Ericsson C902 are in plus un senzor de rotire sau accelerometrul. Un alt lucru pe care Sony Ericsson il detine este activarea receptiei tactile la ecran atunci cand camera foto este deschisa. In jurul ecranului vor aparea icoanele luminoase care reprezinta shortcut-uri catre diferite moduri de fotografiere.

Motorola ZN5 suporta mesaje SMS, MMS, e-mail si mesaje instant. In tabara opusa, Sony Ericsson C902  vine in plus cu functii de Push e-mail. Trimiterea mesajelor se face in acelasi fel si ambele telefoane au doua casute postale, una dedicata mesajelor SMS/MMS si alta e-mail-urilor. Protocoalele suportate de ambele telefoane sunt cele standard POP3 si IMAP4.

5 MP vs. 5 MP = razboi

Criteriul cel mai important de comparatie este insa camera foto a fiecaruia. CMOS-ul lui Motorola ZN5 este plasat pe partea dorsala a terminalului si este protejat de un capac glisant. In acest mod nu este tinta amprentelor. Totodata, pozitionarea lui este buna pentru ca posibilitatea ca mana utilizatorului sa acopere obiectivul este mult mai mica. Camera foto a lui ZN5 are flash Xenon.

In schimb, obiectivul foto a lui Sony Ericsson este ascuns in interiorul telefonului si se activeaza cand partea superioara a lui este glisat in exterior. Astfel, lentilele sunt protejate de amprente si praf si se evita problema de acoperire a lentilelor. Din pacate Sony Ericsson a sacrificat flash-ul Xenon in favoarea celui LED pentru a obtine un telefon subtire.

Prin urmare, atat Sony Ericsson C902, cat si Motorola ZN5 au camera foto de 5 megapixeli cu autofocus si flash. Dar ZN5-ul are doar autofocus si capabilitati de inregistrare video la rezolutie modesta QCIF de 176 x 144 pixeli cu 15 fps. Sony Ericsson C902 contracareaza cu functia de geotagging si stabilizatorul de imagine, plus capabilitati mult mai bune de capturi video in rezolutie QVGA si 30 fps. Videoclipurile captate de ambele telefon se salveaza in format 3gp. C902-ul si ZN5-ul dispun de efecte pentru imagini ca negative, sepia sau alb si negru, de functii de taiere, copiere, editare sau adaugare de imagini.

Totusi, testul imaginilor captate este cel mai important si aici vine surpriza, pentru ca Motorola ZN5 nu este atat de capabil precum se spera a fi un aparat cu 5 MP si CMOS Kodak. In aceleasi conditii de lumina si la acelasi numar de pixeli, detaliile si culorile captate de Motorola ZN5 sunt la o calitate modesta fata de cele captate de C902.

Optiunile de fotografiere ale lui ZN5 nu sunt nici ele foarte variate si nici usor de folosit. Chiar daca telefonul este setat pe rezolutia maxima si are autofocusul pornit, camera foto va focaliza obiectul de la o distanta mare. Modul Macro nu rezolva nici el acest incovenient. Chiar daca distanta de focalizare scade in comparatie cu modul Auto, imaginile captate nu sunt cele dorite. Zgomotul de imagine este foarte mare in imaginile captate cu ZN5.

In cazul lui Sony Ericsson C902 este total diferita. Nu exista probleme legate de zgomotul de imagine sau cu focalizarea obiectelor fotografiate, fiecare functie facandu-si treaba foarte bine. Totusi, unele imagini sunt expuse prea mult la lumina.

Performante audio

Pentru ca terminalele Motorola ZN5 si Sony Ericsson C902 sunt dedicate foto, cele doua nu trebuie sa exceleze la capitolul muzica. Totusi, sunetul redat de difuzoarele externe ale lui ZN5 nu dezamageste, dar cel redat prin casti lasa de dorit, chiar daca telefonul vine la pachet cu un set de casti ROKR. Motorola vine cu slot pentru standard de 3,5 mm, dar nu si un player muzical dedicat si doar foldere create din care utilizatorul poate reda muzica.

In schimb, Sony Ericsson C902 are incorporat player muzical Walkman versiunea cea mai recenta de 3.0, iar sunetul redat este bun atat prin difuzoarele externe cat si prin casti. Nu are slot pentru mufa de 3,5 mm in telefon ci doar pe firul castilor, dar are player muzical dedicat cu egalizator MegaBass, posibilitatea de creare de playelist-uri si sortare de melodii si functia TrackID.

Ambele telefoane dispun si de radio FM. Pentru utilizarea lui vor trebuie atasate castile care au rol de antena. Cautarea de posturi se face manual in cazul ambelor terminale.

Conectivitatea


Daca la capitolul foto Motorola ZN5 nu puncteaza, cand vine vorba de conectivitate lucrurile stau ceva mai bine. Terminalul suporta standardele de GPRS si EDGE, ambele de clasa 12, dar nu are 3G, in schimb vine dotat cu Wi-Fi 802.11 b/g/i. Nu ii lipseste nici Bluetooth-ul versiunea 2.0 cu A2DP sau USB-ul.

Sony Ericsson C902 are alta configuratie de conectivitate. Telefonul suporta GPRS si EDGE, ambele de clasa 10, are 3G si nu are Wi-Fi. Asemenea lui ZN5, nu ii lipseste Bluetooth-ul versiunea 2.0 cu A2DP si USB-ul.

Ultimul cuvant

Desi par asemanatoare, cele doua terminale sunt foarte diferite, aseamanarile fiind mult mai putine decat in cazul altor rivali fotografici. Cea mai mare surpriza a venit din partea lui ZN5 care nu s-a ridicat la nivelul lui C902 din punctul de vedere al calitatii imaginilor captate.

Totusi, unele lucruri il vor face pe ZN5 mai dorit decat C902-ul si asta datorita conectivitatii Wi-Fi. Ca aspect ambele telefoane se remarca, chiar daca dimensiunile difera, iar alegerea unuia impotriva altuia se va face strict pe capabilitatile foto ale celor doua sau preferintele fata de o marca.

Galerie foto Motorola ZN5 vs. Sony Ericsson C902

Galerie foto cu imagini captate de Motorola ZN5 si Sony Ericsson C902

Captura video realizata cu Motorola ZN5

Captura video realizata cu Sony Ericsson C902

Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea