Stiinta & Tehnologie

Samsung U300 Review

Celor preocupati in principal de look-ul telefonului mobil, pentru care RAZR reprezinta designul perfect, ar putea gasi o alternativa tentanta de la Samsung.

1. Inceput
2. In detaliu
3. Meniu
4. Concluzie

Inceput

Modelul U300 este un clamshell extrem de subtire si elegant, care masoara 9,6 mm in grosime, urmand cu strictete criteriile seriei Ultra II din care face parte. Materialul din care este produsa carcasa este aluminiul polisat, care alaturi de tonurile de albastru inchis ofera o combinatie foarte placuta ochiului.

Pe partea frontala este plasata camera foto de 3,2 megapixeli, imediat sub aceasta exista un ecran mono OLED cu rezolutie 96 x 16 pixeli pe care sunt afisate informatii despre apelant si starea telefonului: ora si data, nivelul bateriei si semnal. Fiind vorba despre un ecran OLED, practic in modul stand-by acesta este negru complet, iar textul afisat are o nuanta abastru-verzuie.

U300 masoara 100 x 51 x 9,6 mm si cantareste 89 de grame, ceea ce il plaseaza intr-o categorie a telefoanelor "anorexice", dar foarte elegante, exact ceea ce inginerii Samsung si-au propus prin aceasta gama. Fiind vorba despre un model clamshell, odata deschis U900 ofera spatiu generos atat pentru ecranul interior cat si pentru tastatura. Sistemul de deschidere nu este automat, iar de cele mai multe ori este nevoie de apucarea aparatului cu ambele maini pentru deschidere.

Cei mai abili vor reusi insa aceasta performanta si cu o singura mana, iar constructia solida a telefonului n-ar trebui sa-ti faca probleme. Mecanismul balamalei prin care se accelereaza deschiderea intra in actiune abia dupa ce fetele interioare ale telefonului ajung la un unghi de 90 de grade. In plus, silueta extrem de zvelta a modelului de fata nu ajuta prea mult pentru apucarea ferma si deschiderea lui U300 , dar poate domnisoarele cu o manichiura ingrijita si unghii "generoase" vor reusi sa depaseasca acest inconvenient.

See it, feel it...

Ecranul principal are 2,2 inch si ofera rezolutie QVGA (240 x 320 pixeli) cu posibilitatea de afisare a 262.000 de culori. Aspectul tastelor sugereaza ca acestea sunt produse dintr-un material metalic, dar simtul tactic indica altceva. Celor care la prima vedere aveau impresia ca butoanele sunt de fapt senzori, le spulberam sperantele, pentru ca U300 este inzestrat doar cu butoane fizice. Butoanele sunt absolut plate, deloc conturate in relief, ceea ce face mai dificila tastarea "in orb". Pentru scrierea mesajelor SMS sau formarea unui numar de telefon fara sa gresiti la fiecare a doua apasare este imperios necesar sa stati cu ochii atintiti pe butoane.

O alta problema pe care o provoaca acest tip de butoane este ca nu ofera aproape nici un feedback, nici macar pentru cele doua butoane de apelare si terminare apel. Exista totusi o solutie pentru aceasta situatie, daca se opteaza pentru activarea modului Silentios . In acest caz, fiecare apasare de buton este insotita de o vibratie asemanatoare reactiei haptice, reactie intalnita spre exemplu la RAZR2 V8. Oricum, chiar si pentru acest singur aspect, recomand sa butonati putin telefonul intr-un showroom inainte de a-l cumpara. Macar daca tastatura va ajunge sa va streseze mai tarziu, stiti ca v-ati facut-o cu mana voastra.

Deasupra tastaturii alfanumerice exista butonul de navigare clasic tip D-pad, butoanele pentru initierea si terminarea apelului, un buton de shortcut pentru activarea camerei foto, tasta Clear, tasta pentru recunoasterea vocala si cele doua taste de selectie.

Pe latura stanga, U300 are dispuse butoanele pentru volum si conectorul pentru incarcare, folosit si pentru conectarea castilor. Designul extrem de minimalist au facut imposibila plasarea altor butoane pe exteriorul telefonului, deci nu cautati scurtaturi catre functii precum cea de media player sau catre camera foto.

Surpriza pe care o aduce acumulatorul s-ar putea sa nu va bucure prea mult, Samsung alegand pentru U300 un acumulator care nu poate fi inlocuit. Nu este o solutie foarte practica pentru ca in momentul in care aceasta baterie isi va da "obstescul sfarsit", veti fi obligati sa trimiteti telefonul la reprezentanta Samsung pentru inlocuirea acumulatorului. Autonomia anuntata pentru acest model este de maximum 300 de ore in stand-by si 6 ore de convorbiri.

Program non-stop. Duminica inchis

Interfata lui U300 nu difera de meniurile clasice Samsung, dar ofera, bineinteles, posibilitati de personalizare . Ecranul de start nu surprinde prea mult, afisand informatiile standard, iar singura optiune mai interesanta este cea a setarii fundalurilor animate. Meniul principal constra intr-o matrice de 3 coloane si 4 randuri sau se poate opta pentru afisarea in lista a submeniurilor.

Agenda poate include pana la maximum 1.000 de contacte, fiecaruia fiindu-i atribuite pana la maximum 5 numere de contact, poza si ton de apel personalizat. Pentru cautarea in agenda este posibil doar criteriul prenumelui.

Functiile de Organizer includ un calendar in care se adauga foarte usor intalniri sau date de nastere ale cuntactelor din agenda, urmeaza un submeniu pentru task-uri, Ceas Universal, Calculator cu functi avansate, Convertor unitar, Cronometru si Notite. Tot in aceasta categorie gasim si functia de reportofon , care permite inregistrarea timp de maximum o ora. Din pacate, calitatea inregistrarii lasa mult de dorit, chiar daca microfonul a fost plasat in apropierea "intervievatului".

Telefonul ofera functii de baza pentru editarea foto, precum aplicarea de efecte si filtre, dar si alte instrumente pentru modificarea pozelor imediat ce acestea au fost facute. Exista chiar si o optiune pentru aplicarea unei " stampile ", practic se alege o imagine "timbru" care urmeaza sa fie aplicata peste o alta imagine.

U300 = U100 = U700

Poate unii dintre voi v-ati dat seama despre ce e vorba. Player-ul muzical este identic cu cel al modelului U100, dar cu afisare in mod landscape ca la modelul U700. Poti naviga prin colectia muzicala folosind criterii ca gen de melodie, artist, playlist, compozitor etc.

Interfata player-ului este si ea neschimbata de la U700. In marginea de sus a ecranului vei avea afisata coperta albumului de pe care face parte melodia, urmata de numele melodiei, artist, un rating, setari si durata.

Player-ul iti mai permite sa faci setari in egalizator, putand opta pentru Normal, Classical, Jazz, Rock si sunet 3D. Optiunile Rock si 3D sunt un lucru nou pentru U300 .

Fara scaun la cap

Adica nu prea destept din punctul de vedere al memoriei. La aceasta categorie se prea poate ca utilizatorul sa intampine una dintre cele mai neplacute situatii si anume cea a memoriei prea mici.

Telefonul are o memorie de 70 MB, acest lucru fiind clar limitarea principala a player-ului muzical. Utilizatorul nu va putea niciodata sa isi incarce destule melodii pe telefon, in plus memoria trebuie impartita intre fisierele de muzica, poze si videoclipuri.

Multi pot spune ca totusi, cu o memorie atat de mica, un upgrade de memorie e posibil. Bomba vine acum, pentru ca cei de la Samsung nu au introdus un slot pentru card microSD, asa ca upgrade-ul mult dorit este exclus. Gandeste-te bine daca vrei telefonul pentru muzica, pentru ca nu este cazul.

E foarte posibil sa fi inchis ochii la acest neajuns daca memoria era totusi de 512 MB, dar asa, pentru orice iubitor de muzica, 70 MB impartiti inseamna prea putin.

Huston, we have a problem!

La capitolul conectivitate acest telefon se poate folosi foar de EDGE, conectivitatea 3G si UMTS lipsind cu desavarsire. Transferul de date se poate face prin Bluetooth-ul 2.0 sau prin USB.

Ultimul cuvant

Samsung U300 este intr-adevar un telefon care se lauda cu "look"-ul pe care il are, iar daca esti genul de persoana care este interesata doar de acest aspect, probabil vei trece cu vederea peste lista de "lacune" cum este absenta unei memorii suficiente, conectivitatea nu prea stralucita si tastatura cam dificile. Totusi, ar fi de dorit sa cauti si in taberele vecine, pentru ca un RAZR2 te poate impresiona mai mult.

Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea