Stiinta & Tehnologie

Samsung G800 Review

Desi a fost lansat oficial anul trecut in luna octombrie, modelul online , avem ocazia sa vedem o fata ceva mai detaliata a acestui terminal. Lansarea lui G800 pe piata a fost usor diferita, pentru ca companiile de telefonie mobila ne obisnuisera cu altceva. Daca in mod normal motto-ul era "un telefon care face poze bune", Samsung G800 a devenit "aparatul foto care are si functionalitate de telefon mobil ", iar acest lucru se vede si din pachetul in care vine telefonul sau pozele promotionale ale lui G800.

Dar a venit momentul sa luam la "puricat" telefonul. Samsung G800 masoara 101 x 51,1 x 18,8 mm adica nu este un telefon subtire si catareste 134 de grame. Terminalul este un slider metalic care are drept caracteristica principala camera foto de 5 megapixeli cu zoom optic de 3x, flash Xenon si stabilizator de imagine, dar despre toate acestea, putin mai tarziu.

Partea frontala a telefonului este ocupata in pare parte de ecranul LCD de 2,4 inchi cu 256.000 culori si rezolutie de 240 x 320 pixeli. Bineinteles ca la acest capitol trebuie dezbatute doua probleme, pe care din pacate Samsung G800 le are. Prima dintre ele este suprafata ecranului care va fi tinta amprentelor si lumina directa, care vor face imaginile de pe ecran mai mult decat greu de vizualizat.

In partea de sus a ecranului gasim difuzorul telefonului, iar in partea de jos D-Pad-ul. Acesta este format din mai multe butoane. In centru avem butonul de navigare cu cel de selectare, iar la stanga si dreapta lui doua taste lunguiete ce corespund cu submeniurile Meniu si Contacte. Sub D-Pad gasim trei taste, in partea stanga butonul de apelare, in centru tasta C (Cancel) is in dreapta butonul de respingere/terminare apel.

Latura stanga a telefonului este "blindata" cu slotul de atasare de periferice (casti, incarcator si cablu USB) si slotul de card microSD. Tot aici gasim si locasul de agatare a curelusei de siguranta. Latura dreapta are doar doua butoane, cel de volum si butonul ce declanseaza obiectivul foto. In partea de sus a telefonului gasim un difuzor mare care dupa un scurt test cu muzica din player am descoperit ca reda un sunet foarte bun. In partea de jos a telefonului nu exista nici un buton.

Cand vine vorba de partea dorsala, lucrurile se imbunatatesc. Ascunsa in spatele unui capac protector avem camera foto de 5 megapixeli cu zoom optic de 3x si flash Xenon, iar sub capactul telefonului avem bateria Lithiu-Ion, care in mod teoretic trebuie sa dureze pana la 220 de ore in modul standby si pana la 3 ore de convorbiri. Spre surpriza mea telefonul a fost folosit foarte putin si nu pentru convorbiri, iar bateria a murit mult mai repede. Un sfat pentru cei care au acest telefon: setati sunetul tastelor pe MUTE, altfel bateria este consumata foarte repede si mai ales navigarile pe net cu 3G vor seca resursele terminalului.

La glisare telefonul descopera tastatura standard alfanumerica. Butoanele sunt mari, delimitate bine, dar pentru ca telefonul este destul de greu, tastarea este incetinita, deoarece centrul de greautate al lui G800 se schimba la glisare. Cei care nu sunt obisnuiti cu un astfel de telefon, vor avea mici dificultati, dar peste care vor trece repede.

Zi si noapte

Interfata pe care Samsung o are este cea cu care ne-a obisnuit pana acum, adica Espresso UI (user interface). Nu avem nimic exceptional, acelasi meniu care poate fi afisat in stil matrice sau lista, dar avem Google Search si Gmail preintalate si gata pentru a fi folosite.

Asa cum am vazut si la alte telefoane Samsung, wallpaper-ul din fundal isi schimba culoarea in funtie de orele zilei. Dimineata are culoare deschisa ca spre noapte culoarea sa devina tot mai inchisa. Totodata, stilul de afisare a numerelor tastate nu s-a schimbat nici la acest model, asa ca utilizatorul va avea parte de grafica animata "a la" Samsung.

Meniul telefonului este foarte configurabil si destul de "prietenos", doar ca cei care nu sunt obisnuiti e foarte posibil sa se piarda in detalii la un moment dat. Este recomdant folosirea meniului in limba engleza, pentru ca unele traduceri in romaneste, pot deruta.

La capitolul de mesaje, G800-ul suporta SMS-uri, EMS-uri, MMS-uri si e-mail-uri. Editorul pentru SMS, EMS si MMS este acelasi, dar pentru e-mail-uri telefonul va folosi unul diferit. Totodata, e-mail-urile suporta protocoalele standard POP si IMAP. G800 -ul mai dispune de mesajul SOS, care trebuie setat alaturi de numerele de telefon a persoanelor care vor primi mesajul, iar un numar special va trimite mesajul atunci cand trebuie. Un alt mod de securitate a telefonului este Mobile Tracker, cunoscut anterior sub numele de uTrack. Aceasta caracteristica facea ca telefonul sa trimita un semnal de receptie in caz ca este furat si o alta cartela SIM este introdusa in el.

Pozar de nota 10

Dupa cum am spus mai devreme camera foto este caracteristica principala a acestui telefon. Cu cei 5 megapixeli si zoom-ul optic din dotare, acest Samsung se descurca destul de bine. Fara zoom si in lumina naturala pozele ies mai mult decat decente. Din pacate lumina artificiala ii da unele dificultati.

Flash-ul Xenon se descurca bine in intuneric, dar in conditii de luminozitate scazuta, flash-ul va fi prea puternic. Chiar si fara flash, aparatul foto are tendinta sa supra-expuna imaginile la lumina. Cand se foloseaste zoom-ul Samsung va aplica un efect de "sharpen" automat.

Camera foto are la dispozitie mai multe moduri, dintre care Macro, timer, flash, fotografiere in sesiune multipla, fotografiere mozaic, cadru sau panorama si are la dispozitie diferite efecte ca "ora de vara", "incadescent", "flourescent" sau "innorat". Cand vine vorba de inregistrari video, camera foto poate duce inregristrari la rezolutie de 320 x 240 pixeli la 30 fps si salveaza in format MPEG4.

Muzica DJ

Nici player-ul muzical nu este de lepadat. Sunetul redat de G800 este foarte bun, iar difuzoarele amplasate in partea de sus a telefonului sunt de calitate buna. Din pacate castile din dotare nu sunt cele mai "stralucite", iar inlocuirea lor este imposibila pentru ca G800 nu dispune de mufa de 3,5 mm. Player-ul muzical suporta formate MP3, AAC, AAC+, e-AAC+ si WMA. Lui G800 nu ii lipseste nici radio -ul FM incorporat care are functii RDS.

Singura problema aici am intalnit-o la transferul de muzica. Samsung sunt renumiti pentru softurile lor deloc stralucite, iar driverele din dotarea lui G800 au aceeasi problema. Conectat la PC prin USB, G800 nu este vazut ca un dispozitiv de stocare si transferul se face doar cu instalrea unui program special pentru el. Dar si in acest caz, transferul de muzica de pe PC pe telefon dureaza foarte mult.

Daca ai avut totusi rabdare sa instalezi tot si sa umpli memoria de 150 MB cu muzica, G800 mai are un slot de card microSD pentru upgrade. Melodiile din player sunt sortate dupa artist, gen, album, cele mai redate melodii, ultimele redate si compozitori. Totodata, informatiile despre o melodie sunt foarte amanuntite.

Conectivitate

HSDPA-ul este la el acasa cu acest telefon, adica navigarile pe net se fac usor. Telefonul vine cu Google Mail si Google Search preintalate si foloseste ca browser de navigare WAP 2.0. Totodata, telefonul dispune si de feeder RSS. Internetul din dotare poate salva pagini vizitate sau le pastreaza in istoric. Funtia de "golire" va sterge cache-ul telefonului.

Ultimul cuvant

Samsung G800 este un concorent puternic in cursa pentru cel mai bun telefon cu o camera foto buna si reusteste sa puncteze mult. Nu este cel mai aratos telefon, mai ales din cauza grosimii lui, iar calitatea castilor din dotare si faptul ca nu lasa loc de o mufa de 3,5 mm il trag in jos. Daca totusi poti sa treci peste aceste incoveniente, G800 ar putea fi telefonul de care ai nevoie.


Vizualizati imagini cu telefonol Samsung G800 si fotografii facute cu Samsung G800 Poze cu Samsung G800 si poze facute cu Samsung G800



Autor: Dihel Andreea

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea