Stiinta & Tehnologie

Samsung G600 Review

Chiar daca nu este cel mai recent model de pe piata, acest Samsung merita sa fie pomenit pentru ca este primul model de telefon de 5 megapixeli din Romania al acestei companii.

1. Design
2. In detaliu
3. Multimedia
4. Foto

Toate la locul lor

Design-ul telefonului urmeaza perfect linia impusa de Samsung pentru modelele precedente de slider si a "furat" cate ceva de la gama de modele Ultra, recunoscute pentru talia extrem de subtire. G600 are o grosime de 14,9 mm, ceea ce-l face cu 2 mm mai gros decat modelul D900 si cu 4 mm mai gros decat U600, dar si asa nu putem spune despre modelul discutat azi ca este masiv. Cu dimensiuni complete de 101 x 47 x 14,9 mm, G600 este mai compact ca suprafata decat fratii mentionati anterior , iar greutatea de numai 85 de grame il va transforma pe G600 in "aparatul foto " pe care il ai in permanenta la tine pentru doza de fotografii zilnice cu gasca.

Constructia telefonului confirma apartenenta la gama de varf si se bazeaza pe materiale de calitate, toate cu exceptia plasticului care acopera bateria, care se simte ca fiind un material de o calitate mai rea. Mecanismul de glisare se actioneaza foarte usor si pare foarte robust, deci actiunea de inchidere-deschidere a telefonului se face foarte usor. Samsung s-a remarcat de-a lungul anilor prin ecranele de foarte buna calitate si G600 isi confirma descendenta din acest arbore genealogic . Display-ul lui de 2,2 inchi cu rezolutie QVGA (240 x 320 pixeli) ofera 16 milioane de culori, adica in comparatie cu alte telefoane cu ecrane de dimensiuni si rezolutii similare, Samsung va contura mult mai bine detaliile si va oferi nuante total straine celorlalte modele.

Samsung a plasat pe partea frontala, deasupra ecranului si langa difuzor un senzor de mici dimensiuni, care ajusteaza dinamic luminozitatea ecranului in functie de nivelul luminii ambientale.

Dupa cum am spus mai devreme, design-ul lui G600 se inscrie in tiparele deja stabilite, deci sub ecran se gasesc butoanele de navigare cu un D-pad clasic usor de folosit si comod. In partea stanga butonului de navigare se gasesc alte doua mai mici, cel de accesare a meniului si cel de apelare. In partea dreapta avem butonul de intrare in agenda si cel de oprire/terminare a convorbirii. In mijlocul lor, sub D-pad, se gaseste butonul de C (cancel). Deasupra ecranului, in partea stanga se afla difuzorul.

Pe muchia stanga avem butonul de volum si un conector care are tripla functie: de incarcare, transfer de date si de conectare a castilor. Acesta este un conector nou introdus se Samsung odata cu modele G600 si G800, ceea ce inseamna ca toata accesorile create pentru alte modele mai vechi nu sunt compatibile.

Partea dreapta laterala are butonul pentru declansarea camerei, care are doua etape de apasare. Prima etapa consta in stabilirea expunerii (autofocus) si a doua este pentru capturarea imaginii propriu-zise. Sub el se afla slotul pentru cardul microSD.

Cand telefonul este deschis prin glisare se descopera tastatura aflanumerica, cu butoane bine definite, chiar daca tastele sunt aproape plate. Din pacate, in urma glisarii nu ramane un spatiu suficient de mare intre primul rand de taste si marginea de jos a partii superioare, iar accesul la acele taste este destul de dificil, facand folosirea lor incomoda.


Pe partea din spate exista o denivelare care a fost conceputa pentru replicarea in oglinda a partii frontale care prezinta aceeasi protuberanta. Tot prin glisare, descoperim si camera foto incorporata, cu rezolutie de cinci megapixeli, cu flash LED si functie de auto focus.

Sub capacul partii dorsale se afla bateria de 880 mAh Litiu-Ion, care in mod teoretic ofera o autonomie de 300 de ore in mod standby si de trei ore jumatate de convorbiri. Materialul metalic din care este confectionata carcasa, se simte foarte bine in mana si folosirea indelungata a telefonului este foarte placuta la atingere.

Meniul zilei


Stilul meniului afisat de G600 este foarte asemanator cu cel pe care il are Samsung E950. Spre deosebire de aceasta, modelul discutat are mai multe efecte animate, iar acestea “dau” foarte bine, mai ales ca telefonul se descurca destul de usor cu ele, G600-le dispunand un procesor bunicel. Actiunea procesorului rapid se simte de la bun inceput , telefonul redand fara intarziere animatiile in cele 16 milioane de culori ale ecranului, la care se adauga navigarea facila prin meniu , fara reactii intarziate din partea telefonului. In modul standby, prin apasarea partii de sus a D-padului se activeaza meniul proprietar Samsung My Menu, prin care utilizatorul acceseaza shortcut-uri personalizabile.

Din punct de vedere al mesageriei, telefonul G600 suporta SMS, EMS, MMS si e-mail. SMS-urile, MMS-uri si EMS-urile sunt create prin acelasi editor. Daca esti ceva mai creativ, EMS-urile lui G600 te lasa sa te desfasori, pentru ca permit formatarea textului si folosirea de culori, font-uri etc.


Functia e-mail este bine definita si poate sustine pana la patru conturi de mail POP sau IMAP. In plus, utilizatorul poate alege intre a vizualiza doar titlul e-mailurilor primite sau de a descarca tot continutul. Din moment ce telefonul este compatibil doar EDGE, acest lucru vine foarte la indemana. Totodata, cartile de vizita, evenimentele calendaristice, notitele sau saricinile pot fi atasate acestor e-mailuri.

In modul de administrare a fisierelor, se face diferenta intre memoria telefonului si memoria externa, dar amandoua au aceasi structura de impartire pe categorii: imagini, clipuri video, muzica, sunete, jocuri, etc. Galeria de imagini face parte din File Manager si navigarea prin acest meniu se face foarte usor, inca o dovada a procesorului bun. In momentul in care optezi pentru afisarea in mod thumbnail a imaginilor, prin selectarea unei poze se va deschide automat prin popup versiunea marita a acesteia.

Daca vrei sa editezi imaginile, ai la dispozitie Scalado Image Editor, unde exista o multime de filtre ca alb/negru, sepia, negativ, antique, milky, fog, moonlight, colorboost, blur, sharpen, solarize si postarize. Mai ai efecte gen: noise, pictura in ulei, emboss, sketch, sketch color, cartoon, paint, frosted glass, magic pen, spotlight, mirror si despeckle. Poti sa ajustezi nivelul de luminozitate, contrast si culoare, iar imaginile pot fi rotite, taiate si intoarse.

Do, Re, Mi

Chiar daca are memorie interna de 55 MB, G600 suporta card microSD, deci poate fi folosit ca player muzical. Acest lucru se confirma si prin functiile de filtrare dupa artist, album, gen, compozitor al melodiilor. Player-ul suporta formate MP3, AAC, AAC+, e-AAC+ si WMA. Poti opta pentru redarea celor mai ascultate melodii sau a celor mai recente, se pot crea playlist-uri sau poti rula in fundal player-ul in timp ce tu accesezi alte aplicatii. Exista si optiuni de egalizare a sunetului si chiar presetari pentru surround si wide, dar nu poti crea propriul equalizer, iar ca efect vizual poti opta pentru animatii full screen.

Cablul propriu de casti al telefonului poate fi conectat la un adaptor pentru mufa de 3,5 mm prin care utilizatorul poate sa isi conecteze orice fel de set de casti. Daca esti adeptul castilor "fara fir", Samsung G600 este compatibil Bluetooth A2DP. Mai mult decat atat, ai posibilitatea sa asculti muzica la doua casti wireless simultan... asta daca esti in compania cuiva. Daca te saturi de muzica ta poti sa asculti radio cu posibilitatea sa salvezi 30 de posturi sau chiar sa faci inregistrari de la radio. Acest lucru este o inovatie, alte telefoane nefiind in stare de asa ceva.

Interfetele playerelor de muzica si de radio sunt foarte asemanantoare. Acelasi lucru se aplica si player-ului video. Daca acesta este accesat, vei vedea ca are functii desptul de obisnuite. Poate reda clipurile in modul landscape si pe langa rularea normala suporta doar fast forward sau rewind.

Studio Foto/Video

Principalul atu al telefonului este camera de cinci megapixeli cu LED flash si auto focus. Asta inseamna ca aceasta camera trebuie sa dea rezultate bune atat in fotografierea de aproape, cat si cea de departe a obiectelor. Interfata camerei este intuitiva si ofera o bara de instrumente in partea de joc a ecranului, iar optiunile sunt prezentate sub forma de meniuri popup.

Setarile sunt ample si includ dimensiunea pozei, modul de captura (poza singura, multishot, mozaic sau panoramic), efecte white balance, ISO cu valoare maxima 800 si ajustarea modului de vizor. In modul de captura in "rafala" se pot optine noua cadre succesive de inalta calitate sau 15 cadre la compresie normala.

Calitatea imaginii depinde de mai multe variabile printre care rezolutia (adica detaliile de imagini si nu numarul megapixelilor), corectitudinea culorilor, zgomotul, nivelul de umbre, contrastul, etc. Calitatea imaginilor se incadreaza in zona medie in comparatie cu alte telefoane foto, deoarece detaliile nu sunt prea multe, chiar daca zgomotul lipseste, iar auto focusul isi face treaba bine. In ciuda procesorului rapid in restul aplicatiilor, in modul foto devine suparatoare viteza relativ lenta de captura succesiva a imaginilor.

In modul camcorder se descopera "talentul" de inregistrare video cu o rezolutie VGA, ceea ce este un pas inainte pentru ca modele precente stiau sa filmeze doar la rezolutie CIF adica 352 x 288 pixeli si la 15 fps. Inregistrarea este limitata doar de memoria disponibila, iar codarea se face in format MPEG4, adica videoclipurile pot fi vizualizate usor pe orice PC.

Conectivitate

Din pacate pentru G600 , cel mai rapid mod de conectare la retelele de telefonie este EDGE, iar alternativa este GPRS. Pentru transferul de date cu un PC, Bluetooth-ul si USB-ul preiau stafeta conectivitatii. Vizualizarea paginilor web se face prin browser-ul NETfront 3.4, care randeaza paginile corect, chiar daca viteza de transfer nu e cea mai buna.

Aplicatii extra

G600 suporta redarea de documente Office ca Word, Excel, Power Point sau documente PDF. Totodata utilizatorului ii este oferit si un instrument numit Picsel Viewer care ruleaza mai repede decat pe alte telefoane Samsung.

Telefonul vine cu o functie S.O.S. care trebuie setata d cu un mesaj si o lista a contactelor din agenda care vor primi mesajul, iar in momentul in care vrei ca acesta sa fie trimis, nu trebuie decat sa apesi butonul de volum de cateva ori consecutiv.

Concluzie

Desi G600 nu primeste nota maxima pentru camera foto, acesta ofera o paleta interesanta de functii si aplicatii, iar ecranul cu 16 milioane de culori, posibilitatea de inregistrare de la radio, impreuna cu portul TV out si adaptorul audio de 3,5 mm sunt toate argumente in favoarea lui G600 . La lista bilelor albe mai putem adauga browser-ul eficient, viewer de documente Office si rapiditatea de parcurgere a meniurilor. Din pacate absenta suportului 3G si desing-ul invechit chiar trag in jos telefonul.

Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea