Stiinta & Tehnologie

#cnadnr #rovinieta electronica #sofer

Rovinieta electronica intra in vigoare de la 1 august si costa 28 de euro

Soferii romani vor avea rovinieta valabila, acesta va fi oprit de un echipaj de politie si va fi nevoit sa plateasca o amenda contraventionala intre 250 si 4.500 de lei, alaturi de despagubiri catre CNADNR intre 28 si 1.210 euro. Sumele provenite din despagubirile inregistrate de la soferii romani vor fi venituri extra bugetare ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si reprezinta suma egala cu tariful pe un an pentru o rovinieta corespunzatoare vehiculului respectiv.

Un autoturism trebuie sa plateasca 28 de euro pe an pentru o rovinieta electronica. Vehiculele de marfa cu masa pana la 3.5 tone trebuie sa plateasca un tarif de 96 de euro pe an, in timp ce camioanele cu masa intre 3.5 si 7.5 tone trebuie sa plateasca 320 de euro pe an. Camioanele cu masa intre 7.5 si 12 tone si vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri trebuie sa plateasca o rovinieta in valoare de 560 de euro pe an, in timp ce camioanele cu masa mai mare de 12 tone si trei axe trebuie sa plateasca 720 de euro pe an. Tariful maxim al rovinietei din Romania este valabil pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone si patru axe, acesta fiind de 1.210 euro pe an.

Soferii prinsi fara rovinieta vor plati intre 250 si 500 de lei pentru autoturisme, intre 750 si 1.200 de lei pentru vehiculele cu masa maxima de 3.5 tone si pana la 4.500 de lei pentru camioanele din categoria maxima de taxare a rovinietei, cele de minim 12 tone si patru axe.

Sistemul de control al rovinietei functioneaza in mod automat si inregistreaza vizual numerele de inmatriculare ale vehiculelor care nu au rovinieta valabila.Sistemul fotografiaza doar zona in care se afla numarul de inmatriculare, ora tranzitarii si inregistreaza pozitia geografica tranzitata la momentul respectiv. Apoi, vehiculul respectiv va fi controlat in teren de catre agentii Politiei Rutiere, care vor controla valabilitatea rovinietei. CNADNR va urmari esantioane de trafic si va transmite ordine de lucru prin intermediul unor terminale mobile vehiculele care trebuie sa fie controlate. Cei de la CNADNR anunta ca vor fi oprite doar vehiculele pentru care exista suspiciunea ca detinatorii nu au achitat acest tarif.

Odata cu aplicarea amenzii contraventionale, soferul va ramane fara certificatul de inmatriculare (talonul) al vehiculului pana la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei.

Cititi mai multe pe Automarket.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea