Stiinta & Tehnologie

Radiatiile telefoanelor mobile: adevar sau fictiune?

Problema radiatiilor emise de telefoanele mobile si de antenele GSM este o problema care pare sa nu isi gaseasca sfarsitul. Un razboi de pareri exista, iar pe ambele baricade ale acestuie gasim probe demne de luat in seama.

Daca din acest articol te astepti sa afli raspunsul razboiului te inseli amarnic. La fel ca si altii, tot ce putem face e sa ne dam cu parerea...

Contra radiatiilor

Andrew Goldsworthy este unul din militantii de varf a acestei probleme. Profesorul de biologie si-a condus studiile in cadrul Colegiului Imperial Londonez si el este autorul a numeroase studii legate de efectele telefoanelor mobile si antenelor GSM asupra organismului uman.

El spune ca in urma studiilor efectuate, un om este expuns unor radiatrii si in momentul in care formeaza un simplu numar de pe telefonul mobil propriu. Insa situatia se agraveaza atunci cand traiesti in apropierea unei antene GSM, pentru ca riscul expunerii la radiatii este de opt ori mai mai mare, astfel si riscul imbolnavirii cu cancer creste.

Tot Andrew Goldsworthy spune ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) care sustine ca nu exista studii si dovezi concrete care sa demonstreze care este efectul undelor GSM asupra organismului uman greseste. Acest lucru se datoreaza faptului ca toate anchetele conduse ei au fost realizate de Michael Rapercholli, care este un fost consultant pentru industria de telefoane mobile.

Myth Busted!

Impotriva lui Andrew Goldsworthy vine un alt studiu care demonstreaza contrariul spuselor profesorului. Mai mult decant atat, rezultatele au fost publicate in gazeta Institutului National de Cancer.

Persoanele care au participat la studiu au fost alese printre cei care foloseau telefonul mobil de aproximativ 8,5 ani si peste 55.000 dintre participanti aveau telefon mobil de cel putin 10 ani. Unii dintre ei detiuneau un telefon mobil de peste 20 de ani.

Christoffer Johansen, conducatorul studiului de la Institutul Danez de Epidemiologie a Cancerului declara: "Nu am gasit nici o dovada care sa sustina vreo asociere a riscului de aparitie a unor tumori canceroase cu utilizarea pe termen scurt sau lung a telefoanelor mobile. Mai mult, intervalele de incredere mici dovedesc ca putem exculde orice asociere a utilizarii telefoanelor mobile cu riscul aparitiei cancerului."

Tricia McKinney, epidemiolog la Universitatea din Leeds, a adaugat: "Numarul mare de abonati inclusi in studiu arata ca putem avea incredere in rezultatele care au demonstrat ca folosirea telefoanelor mobile nu are legatura cu riscul aparitiei cancerului."

Mai avem la indemana si FCC -ul, adica Federal Communication Commission , care nu lasa telefoane mobile pe piata cu un nivel mare de radiatii. Pentru ca un telefon sa treaca de testele FCC, maximul de radiatii admise sunt de 1,6 W/kg (adica wati/kilogram). In Europa, nivelul acceptat este de 2 W/kg in timp ce in Canada se admite un maximum of 1,6 W/kg.

Concluzia...

Poate pe unii rezultatele primite ii multumesc, poate altii nu vad decat o agravare a situatiei. Poate aceste studii ar trebui sa tina cont si de sistemul imunitar unic al fiecarui individ in parte.

Totodata, cei care se plang de radiatiile antenelor GSM ar putea sa ia in considerare si alti factori ca undele radio care sunt mai puternice, dar de ele nu s-a plans nimeni pana acum, de poluare sau chiar o alimentatie nesanatoasa .

Dar se prea poate ca aceste probleme sa nu mai persiste mult, pentru ca deja exista tot mai multe proiecte de telefoane mobile biologice care nu vor mai fi atat de "nocive" precum unele studii spun.

Autor: Andreea Dihel


Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea