Stiinta & Tehnologie

# masina construita imprimanta 3d #masina imprimanta 3 d #masina

Prima masina din lume construita cu ajutorul unei imprimante 3D

Imprimanta 3D a fost prezentata inca de la bun inceput ca un instrument revolutionar, iar realizarile nu fac altceva decat sa confirme aceasta ipoteza. Industria auto a adoptat rapid imprimantele 3D pentru ca ajuta la realizarea rapida a prototipurilor si a subansamblurilor. Companiile mari, cum ar fi Ford, folosesc o imprimanta 3D pentru confectionarea matritelor si a altor componente auto mult mai ieftin si mai rapid. Tehnologia 3D si-a adus aportul atat de mult in aceasta industrie incat astazi putem vorbi de prima masina functionala din lume realizata prin printarea 3D.

 

XEV YoYo – prima masina functionala imprimata 3D

In momentul in care producatorul si-a anuntat intentia de a imprima 3D prima masina functionala din lume, aceasta intentie a fost privita cu destul de mult scepticism. XEV YoYo este masina care a spulberat orice urma de indoiala si a confirmat ceea ce specialistii au spus de la bun inceput: printarea 3D va revolutiona pe rand toate industriile. Masina are un design ce ne duce cu gandul la un Smart, cantareste doar 850 kilograme si este la fel de sigura ca o masina normala. Producatorii chiar sustin faptul ca folosirea printarii 3D in fabricare ofera masinii o siguranta mult mai mare decat in cazul unei masini clasice – acest lucru ramane insa de dovedit la testele Euro NCAP in momentul in care masina XEV YoYo va intra in productie.

Un alt detaliu care i-a uimit pe cei care au urmarit indeaproape acest experiment este faptul ca masina a fost gata in doar 3 zile. Producatorul a explicat ca o masina electrica (asa cum este XEV YoYo) nu are atat de multe componente in miscare, tocmai din acest motiv a fost posibila folosirea tehnologiei 3D pentru imprimarea integrala a masinii. Un alt detaliu interesant este numarul elementelor folosite in componenta masinii – doar 50 componente exista la masina electrica printata 3D, in timp ce o masina clasica are peste 2.000 componente.

Masina are o autonomie de aproximativ 150 kilometri si va putea fi incarcata direct la o priza domestica. Este un vehicul care a fost gandit ca o solutie alternativa la condusul prin oras, motiv pentru care viteza maxima a fost limitata la 70 km/h.

Imprimantele 3D, un viitor promitator

S-a tot vorbit despre primul organ uman printat 3D, acum se vorbeste despre prima masina functionala din lume realizata prin aceasta tehnologie. Inclinam sa credem ca imprimanta 3D isi va gasi rapid locul in gospodariile oamenilor, putand fi folosita pentru printarea obiectelor de uz casnic, mai ales ca acum imprimantele 3D nu mai au un pret atat de mare, iar singura materie prima de care ai nevoie este un filament 3D.

Urmarim in continuare cu mare interes industriile care folosesc imprimantele 3D sa vedem ce alte descoperiri revolutionare se vor mai face.

Sursa foto: printam3d.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea