Stiinta & Tehnologie

# pompe cu apa #pompe

Pompe de apa cu tocator. Principii de functionare si domenii de utilizare

 

 Pompele submersibile de apa cu tocator sunt folosite cu precadere in acele zone unde apa care trebuie pompata este murdara, noroioasa sau cu rugina sau este apa din fose septice care contine filamente, frunze sau alte reziduuri care pot fi tocate.

 Prin urmare atunci cand vorbim despre pompele submersibile cu tocator vorbim despre pompe apa murdara.

Caracteristicile pompelor de apa cu tocator

Atunci cand vorbim despre pompele de apa cu tocator avem in vedere acele echipamente care sunt destinate pentru a extrage apa murdara cu impuritati solide. Daca pompele simple de apa murdara nu pot fi folosite pentru astfel de apa cu impuritati de mari dimensiuni, pompele submersibile cu tocator permit maruntirea acestor impuritati solide avand dimensiuni mari. Pompele cu tocator sunt destinate pentru a fi folosite in gestionarea apelor uzate, fiind folosite pentru apa noroioasa și pentru decantarea foselor septice.

Pompele de apa murdara cu tocator au o structura foarte asemanatoare cu pompele submersibile de apa murdara. Diferenta este data de faptul ca apa aspirata cu corpuri solide trece printr-un mecanism de maruntire care actioneaza prin forfecare. Datorita faptului ca aceste pompe cu tocator sunt supuse unor medii dificile de lucru, este foarte important ca mecanismul de tip tocator sa fie realizat din materiale cat mai rezistente.

Majoritatea modelelor de astfel de pompe de apa cu tocator disponibile pe piata de profil sunt realizate din otel inox și fonta. Cu toate ca vorbim despre materiale de o duritate mare, acestea pot prezenta deformari in cazul in care are loc un contact cu metale sau cu pietre de foarte mari dimensiuni.

Cum functioneaza pompele de apa cu tocator?

Pompa de apa cu tocator este pusa in mișcare de rotatia unui motor. Rezulta o forta cinetica foarte eficienta pentru tocarea și maruntirea corpurilor solide din apa extrasa. Tocatorul poate fi amplasat intern sau extern. Alegerea amplasarii tocatorului depinde de expunerea orificiul de absorbtie a pompei. Rolul principal al pompelor de apa cu tocator este acela de a marunti corpurile solide și de a pompa la distante mari, inclusiv prin tevi mai subtiri.

Chiar daca este indicat ca apele de canalizare sa nu contina deșeuri menajere precum carpe, pungi sau alte materiale care nu se vor dezintegra, de multe ori in apele menajere se regasesc astfel de deșeuri. Pompele cu tocator reprezinta cea mai buna solutie pentru a fi folosite in cazul apelor uzate. In timp acest tip de deșeuri pot conduce chiar la deteriorarea pompei, chiar și atunci cand aceasta este prevazuta cu tocator.

Domenii de utilizare a pompelor de apa cu tocator

Utilizarea pompelor de apa murdara cu tocator este regasita preponderent in domeniul rezidential și industrial. Aceste pompe submersibile sunt amplasate la nivelul foselor septice sau in acele rezervoare care preiau direct apa din productie, apa pluviala sau din baie. Dincolo de utilizarea acestor pompe cu tocator in domeniul rezidential, vorbim despre echipamente foarte utile inclusiv pentru domeniul comercial sau pentru cel industrial. Foarte multe modele de astfel de pompe sunt echipate cu senzori și plutitoare, fiind pompe automatizate. Materialele din care sunt realizate aceste pompe sunt specifice pentru pompele submersibile pentru apele uzate. 

FOTO: hidropompe.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea