Stiinta & Tehnologie

Nokia N81 Review

Daca zilele trecute am studiat in amanunt cel mai avansat telefon muzical din gama Sony Ericsson, e cazul sa aruncam un ochi si in ograda concurentei si sa vedem replica data de Nokia. Din gama N-Series, modelul N81 de 8 GB pare sa fie cel mai indicat pentru o confruntare de la egal la egal. Asemeni Sony Ericsson-ului W960i analizat deja, concurentul Nokia este un smartphone muzical cu 8 GB spatiu de stocare , cu posibilitati excelente de conectare la retelele rapide, dar care se remarca si din punct de vedere al "pasiunii" pentru gaming datorita platformei N-Gage.

Prezentarea nu face decat sa ne pregateasca pentru o excursie foarte interesanta printre maruntaiele unui telefon extrem de capabil si "fun" in acelasi timp.

Desi telefonul exista in doua versiuni, standard si 8 GB, de dragul echitatii voi analiza telefonul mai darnic cu spatiul de stocare. Versiunea standard vine cu slot pentru card de memorie, in timp ce fratele sau "mai mare" nu ofera asa ceva, doar memoria interna. Din punct de vedere al dimensiunilor, N81 e departe de a fi considerat un " anorexic " pe care uiti ca il ai in buzunar, cei 102 x 50 x 17,9 mm asigurandu-se de asta. In plus, cele 140 de grame il transforma pe N81 in "obezul" clasei N, acesta fiind cu 20 de grame mai greu la cantar decat omniprezentul N95.

Cuprins...

Din punct de vedere al constructiei, cei ingrijorati de fiabilitatea unui telefon cu mecanism slider pot sta linistiti pentru ca materialele folosite de Nokia par foarte rezistente, iar glisarea partii superioare se face lin si pare sa promita ca nu se va deteriora in timp.

In "crestetul" lui N81 veti gasi mufa de 3,5 mm pentru casti, pozitionata central, iar cele doua butoane dedicate sesiunilor de jocuri se activeaza o data cu initierea platformei N-Gage. Ecranul de 2,4 inchi cu 16 milioane de culori, suporta rezolutie QVGA si ofera o imagine luminoasa si bine definita, la cele mai inalte standarde pentru Nokia. Sub ecran se gaseste o increngatura de butoane, intr-o structura care pare destul de complicata in comparatie cu majoritatea D-pad-urilor existente. Tasta Navi Scroll e plasata in mijlocul zonei de control si ofera navigare precisa, iar butonul de confirmare este foarte greu de apasat. Veti avea nevoie de o perioada de acomodare cu acest buton de selectie, care trebuie apasat exact in mijloc, altfel cursorul se poate muta intr-o alta pozitie decat cea dorita.

Butoanele dedicate navigarii prin muzica stocata pe telefon se gasesc ascunse in cele patru colturi ale butonului central si se activeaza odata cu pornirea media player-ului. Acesta mod de redare multimedia este activat cu ajutorul unei taste ce se afla in partea dreapta a butonului de selectie. Cu exceptia acestei taste si a ramei butonului de navigatie, toate celalalte butoane sunt perfect plate si integrate in corpul telefonului, dar pot fi denumite inca butoane in adevaratul sens al cuvantului, si nu taste-senzor.

Tastatura numerica este dezvaluita prin glisarea ecranului, iar expertii SMS-ului vor fi dezamagiti sa descopere ca nu exista nici o delimitare fizica intre butoane, iar scrierea unui mesaj fara sa urmaresti exact fiecare apasare este foarte dificila.

Prin urmare si-asa deci...

Am stabilit deja ca N81 este un telefon muzical, deci difuzoarele incluse sunt obligatorii si una dintre acestea este plasata pe partea dreapta laterala a telefonului, cu butonul de volum imediat sub si cu declansatorul camerei foto plasat si mai jos. Cel de-al doilea difuzor este pozitionat simetric fata de fratele geaman, pe partea lateral stanga a telefonului. In partea de jos exista microfonul, slotul mircoUSB si mufa pentru incarcare.

Telefonul ruleaza Symbian 9.2 si are interfata grafica de generatia a 3-a S60, iar din punct de vedere hardware N81 este ajutat de cel mai rapid procesor Nokia de pana acum, ARM 11, care ruleaza la 369 MHz. In premiera pentru un telefon, N81 are o agenda nelimitata atat din punct de vedere al numarului de intrari, cat si ca numar de detalii pentru fiecare contact din agenda.

Telefonul muzical suporta formatele MP3 si M3U (playlist), dar si AAC, eAAC+ si WMA. Orice fisier audio nou descarcat pe telefon va fi adaugat in music library. Melodiile pot fi transferate prin Bluetooth, USB sau wireless, direct de pe internet, iar imediat dupa transfer se initiaza scanarea pentru depistarea noilor "achizitii" muzicale. Egalizatorul are cinci presetari standard, dar acestea pot fi modificate in cateva secunde in functie de preferinte. Telefonul suporta Bluetooth A2DP, deci castile standard din pachet pot fi inlocuite cu orice casti compatibile Bluetooth. Telefonul poate reda fisiere flash si real player, iar in timpul citirii acestora, butoanele se sting pentru o vizionare mai buna. Daca te-ai plictisit de continutul media de pe telefon, ai oricand la dispozitie radioul incorporat.

Zambiti va rog

Departe de a avea pretentii de fotograf, N81 include o camera de numai 2 MP, care nici macar nu ofera functia autofocus. Nokia a pastrat totusi setarile ISO, white balance si modurile "scena". Cea de a doua camera, folosita in mod traditional pentru teleconferinte, poate fi folosita si pentru captura de imagini statice in cazul in care ai nevoie de un autoportret la secunda. Camera principala poate inregistra film la calitate VGA si 15 fps, nimic spectaculos.

Posibilitatile de conectivitate sunt extrem de importante pentru acest smartphone, iar pe langa microUSB-ul inclus celor mai recente modele Nokia, aceasta "problema" se poate rezolva si prin Bluetooth v2.0 si Wi-Fi. N81 este compatibil cu retele GPRS, EDGE si UMTS, dar ii lipseste suportul HSDPA.

In ciuda faptului ca este un smartphone, N81 are doua lipsuri mari: QuickOffice si ZIP manager. Telefonul stie totusi sa citeasca fisiere .pdf pe care le afiseaza corect. In loc de beneficile lui Quickoffice, utilizatorul se va "multumi" doar cu un simplu Notes.

Platforma de jocuri N-Gage a fost resuscitata pentru acest telefon, care vine cu trei jocuri preintalate: Space Impact Light, FIFA 2007 si Asphalt 3 Street Rules. Tastele de deasupra ecranului se activeaza odata cu pornirea sesiunii de joc, iar de data aceasta, butonul de navigare se dovedeste a fi foarte precis. Calitatea imaginii si dinamica jocurilor promit distractie pe cinste pentru orice gamer mai mult sau mai putin inrait.

N81-le vine echipat cu o baterie Li-Ion 1050 mAh BP-6MT, care ofera autonomie de 3 zile in conditii de folosire moderata, 410 ore in modul Stand-by si pana la 4 ore pentru convorbiri. Daca N81 este folosit ca MP3-player, durata de viata promisa este de aproximativ 11 ore, iar folosit drept consola de joc , dispozitivul va rezista in jur de sase ore.

Incheiere

Desi N81 pare fi un paradox prin excelenta doarece reuneste functiile unui smartphone serios cu functii multimedia si o platforma de jocuri, sunt sigura ca va fi un telefon apreciat atat pentru design (datorita materialelor folosite), cat si pentru functionatelitatea lui.

Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea