Stiinta & Tehnologie

Nokia E51 Review

Luna septembrie a anului 2007 a insemnat ziua de lansare a modelului Nokia foto , iar partea inferioara a telefonului fiind cea mai incarcata: aici gasim slotul de incarcare, microfonul, portul miniUSB si orificiul de prindere a curelei.

Partea dorsala este acoperita de plastic acolo unde gasim camera foto de 2 megapixeli si metal, adica capacul care acopera bateria Litiu-Ion BP-6MT ce are o capacitate de 1070 mAh. In mod teoretic, aceasta baterie confera telefonului puterea de a rezista 310 ore in modul standby si pana la 4 ore de convorbiri.

La interior

E51 -ul ruleaza pe sistemul de operare Symbian 9.2 din seria 60. Meniul telefonului este destul de intuitiv, iar icoanele lui pot fi asezate in stil matrice sau lista. Memoria telefonului este de doar 130 MB, dar oricine poate sa faca un upgrade radical cu ajutorul unui card microSD de pana la 4 GB.

Pentru mesagerie telefonul nu te dezamageste, lasandu-te sa trimiti SMS, MMS, mesaje audio si e-mail-uri. Atunci cand vrei sa trimiti un MMS, telefonul iti da automat posibilitatea sa il editezi, astfel incat tu poti alege dintre a insera o imagine, un clip audio, un videoclip sau un template predefinit.

Clientul e-mail este standard, suportand protocoale POP3, IMAP4 si SMTP. Totusi, e-mail-urile cu E51 sunt ceva mai speciale pentru ca suporta si atasamente, asa ca in aceasta categorie telefonul puncteaza bine. E51 mai suporta si anume functii de Office, adica vizualizare de documente Word si Excel.


Cum se aude

Spre diferenta de E50, caracteristicile muzicale ale lui E51 s-au imbunatatit, aceste suportand fisiere audio MP3, AAC, eAAC+, WMA, AMR-NB si AMR-WB, dar si asa intefata playerului muzical este destul de greoaie, la prorpiu si la figurat. Navigarea prin meniul player-ului se face prin D-Pad, iar volumul se contoleaza din butonul lateral din dreapta.

Daca utilizatorul va folosi totusi un card microSD de 4 GB, playerul muzical isi are rostul, dar din pacate calitatea audio lasa de dorit. Mai bun ca player-ul din Nokia Prism, dar mult mai rau ca cel gasit la Nokia N81, acest telefon reuseste totusi sa puncteze cat de cat, pentru ca E51 -le este pana la urma un terminal dedicat segmentului business.

La partea de video telefonul se descurca binisor, reusind sa redea fisierele atat in modul de portrait cat si in cel landscape. Chiar daca ecrnaul este destul de mic pentru vizionari, pentru ca butoanele dedicate sunt bine ascunse atunci cand videocliul ruleaza, nu ai problema cu un ecran mai mic. Telefonului nu ii lipseste totusi radio-ul FM incorporat.

Snap shots

La partea de fotografie telefonul se descurca la fel ca oricare altul din seria E, adica are perfomante modeste. Nu putem cere prea mult de la camera foto de 2 megapixeli fara autofocus si flash. In mod normal ar fi destul pentru un asemenea telefon, dar nu exista nici "oglinda" pentru autoportrete pe care de obicei telefoanele business o au. Utilizatorul nu va gasi prea multe functii de folosit, modul de noapte, ceasul, white balance-ul si color tone fiind singurele lucruri care il mai ridica, iar galeria de imagini lasa de dorit.

Conectivitate

Iata vine-un sol de pace cu o naframa-n varf de bat... Mai precis acesta este capitolul in care E51 puncteaza mult mai bine ca pana acum. Incepem doar cu transferul de data care de face direct prin MiniUSB 2.0 si Bluetooth 2.0 cu suport A2DP si IrDA (115 kbps) desi "infrarosul" nu mai este un lucru care sa incalzeasca inimi.

Apoi mai trebuit sa mentionez retele care de la GPRS si EDGE pana la 3G cu suport HSDPA sunt prezente toate in acest telefon si nu ii lipseste nici Wi-Fi-ul. Cu ajutorul browser-elor WAP si xHTML utilizatorul poate vizualiza paginile foarte usor, la acest capitol telefonul descurcandu-se foarte bine.

Concluzie

E51 -le se poate numi un telefon business, chiar daca trasaturile pe care si le arata sunt mult mai reduse decat cele dintr-un smartphone complet care se preteaza mai bine acestei clase. Din pacate da usoare rateuri la partea de multimedia. Daca utilizatorul se multumeste cu mai putin sau daca un smartphone este prea complicat, E51-le este alegerea cea mai buna pentru o asemenea dilema.

Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea