Stiinta & Tehnologie

Nokia 6555 Review

In curand se va implini aproape un an de cand modelul Nokia 6555 a aparut pe piata. Azi cu ajutorul celor Market Online, avem telefonul la test.

1. Inceput
2. In detaliu
3. Creier
4. Concluzie

Frumusetea vine din interior

Cam asa as putea descrie cel mai bine acest telefon. Este adavarat ca cei de la Nokia, fac ei cum fac, dar infatisarea telefoanelor lor lasa usor de dorit. Aceasta regula se pare ca o imbratiseaza din plin modelul Nokia 6555 5. Dar pentru ca nu e frumos sa judecam o carte dupa coperta, vom merge mai departe cu analiza.

Modelul 6555 este un clamshell care pare sa imprumute putin din "look"-ul Motorola, modele ca W377, W490 si altele si spun acest lucru pentru ca cele doua parti ale telefonului, capacul si parte de jos nu sunt egale, aspectul de simetrie al telefonului fiind vizibil doar atunci cand telefonul este inchis.

Dupa cum am spus si mai devreme, acest model nu este printre cele mai frumoase modele de telefoane de pe piata, 6555 fiind un terminal din clasa de mijloc sau mid-level (mid-range). Acesta masoara 99,6 x 44,3 x 19,6 mm si cantareste 79 de grame. Nu este cel mai subtire, dar este destul de usor si asta probabil din cauza invelisului telefonului care este un plastic ieftin atat la atingere cat si la vedere. Telefonul de test a venit in culorea negra, dar el mai este disponibil si in alte culori: rosu, argintiu si bej.

In detaliu

Aceste fiind spune, e cazul sa ne apucam de o analiza mai amanuntita a lui Nokia 6555 . Partea frontala a telefonului este ocupata in mare parte de un ecran de rezolutie 128 x 160 pixeli si 256.000 de culori, pe care este afisata ora de catre un cadran de ceas, dar aceasta tema se poate schimba. Tot in partea frontala gasim si difuzorul telefonului, sigla Nokia si obiectivul camerei foto de 1,3 megapixeli.

Partea dorsala este reprezentata de capacul care acopera bateria. In cazul acestui telefon avem o baterie Litiu-Ion cu o capacitate de 1020 mAh care in mod teoretic rezista pana la de 300 de ore in modul stand-by si pana la 390 de minutes de convorbiri. In aceasta parte a telefonului avem si un mic incovenient si anume slotul de card microSD, care asemenea cardului SIM se afla sub baterie. Vestea buna este ca telefonul poate sa duca in spate pana la 4 GB.

Mergem mai departe si ajungem pe latura stanga care are doua butoane, cel de activare a camerei foto si cel de volum, iar ceva mai jos o mufa de cablu miniUSB. Latura dreapta e saracacioasa si ea in eisire, singurele de aici fiind mufa de 2,5 mm pentru atasare casti si slotul de atasare perficerice, care in cazul lui Nokia 6555 este incarcatorul.

Cand deschide telefonul dam "nas in nas" cu ecranul de 2 inchi cu rezolutie de 240 x 320 pixeli si 16 milioane de culori. Sub ecran se insira tastatura. Primul vizat este D-pad-ul care este mare si foarte usor de folosit. Primul rand de butoane corespunde submeniurilor de shortcuts, Go to (stanga), meniului principal, Menu (mijloc) si muzica, Music (dreapta).

Apasarea D-pad-ului spre stanga te va trimite direct in mesagerie, in jos in agenda, spre dreapta in calendar, iar in sus in camera foto. Dupa cum am spus si mai devreme, camera foto poate fi accesata direct prin butonul dedicat de pe capac. Tot in perimetrului D-pad-ului se afla si butonele de apelare si respectiv respingere/terminare apel.

Sub D-pad-ul avem insirate cele trei randuri ale tastaturii standard alfanumerice. Sa trimiti un mesaj cu acest telefon este foarte usor, tastele lui Nokia 6555 fiind mari, cu raspuns radip.

La interior

Acum ca detaliile care apartin segmentului de "look" au fost stabilite, urmeaza sa discutam si despre creierul din spatele "scoartei".

Interfata pe care Nokai 6555 o foloseste este editia a 5-a a seriei 40, aceasta fiind deja foarte folosita de compania finlandeza. Un lucru nu tocmai imbucurator, mai ales ca seria nu este imbunatatita cu nimic. Totusi, nu putem sa lasam sa treaca pe langa noi meniul, care spre diferenta de meniurile mai noi de Nokia care sunt destul de incurcate, este foarte intuitiv si "prietenos".

Aici avem de mentionat doua lucruri: primul ca meniul este format din icoane aranjate in matrice de 3 x 3 si doi ca ecranul de afisare e icoanelor este aproape dublu. Spun "aproape dublu", pentru ca va trebui sa navighezi ceva mai mult in josul "paginii" pentru a ajunge la toate meniurile telefonului. Navigarea prin el se face usor, telefonul neavand pauze mari cand intra intr-un meniu.

Trecem mai departe si daca tot suntem la meniu ne oprim asupra unor functii ca mesageria. Nokia 6555 suporta atat SMS-uri si MMS-uri cat si mesaje e-mail. SMS-urile si MMS-urile impart o casuta postala, iar e-mail-urile ajung separat intr-un alt inbox si suporta protocoalele standard POP3, SMTP si IMAP4.

Multimedia sarac

Daca sperai ca acest telefon sa fie un "turn multimedia" te inseli amarnic. Camera foto care il echipeaza este 1,3 megapixeli, fara flash sau autofocus. Este de la sine inteles ca pozele captate cu acest telefon lasa mult de dorit, mai ales la tinerea sub control a zgomotului de imagine, care impanzeste fotografia atat in lumina, cat si in umbra.

Nokia 6555 dispune si de un MP3-player care se prezinta si el cum poate. Player-ul muzical suporta formate MP3, AAC, AAC+ si WMA. Sunetul redat de difuzorul telefonului nu este deloc bun, iar daca melodia este ceva mai ritmata s-a cam dus tot sunetul, melodia fiind acompaniata de un zuruit continuu. Daca zici ca nu folosesti MP3-playerul si vrei sa asculti radio, treaba sta si mai rau, pentru ca Nokia 6555 nu are asa ceva.

"Treaba" cu MP3-playerul este usor bizara. Telefonul poate duce un spate un card microSD de 4 GB, dar nu poseda un player muzical destul de perfomat. In plus pachetul telefonului nu vine nici cu casti si nici cu un cablu USB pentru transfer de date si atunci vine intrebarea: la ce bun atat de mult spatiu de stocare? Daca cineva se gandeste sa achizitioneze pe langa telefon un card microSD, cred ca ar fi o pierdere de timp si bani.

Conectivitate ridicata

OK, recunosc. La acest capitol Nokia 6555 puncteaza din plin. Vine cu GPRS, EDGE si 3G la bord, daca ar avea Wi-Fi s-ar trece si mai usor cu vederea peste defectele care le are. In plus telefonul vine cu browser-ul Opera Mini la bord. In combinatie cu ecranul de 2 inchi cu 16 milioane de culori, navigarea pe net se face mai mult decat usor si placut.

Ultimul cuvant

Nokia 6555 are multe minusuri, dar si destule plusuri. Pentru ca este un telefon mid-level, look-ul ieftin poate fi trecut cat de cat cu vederea, dar piata are alternative mid-level mult mai aratoase. Telefonul primeste puncte in schimb la ecranul de 2 inchi cu 16 milioane de culori, dar este apoi tras in jos de lipsa unei camere foto decente si faptul ca pachetul nu include nici card microSD, nici casti si nici cablu USB. Ce il aduce pe linia de plutire este conectivitatea 3G, broswerul Opera Mini si Yahoo! Go cele doua din urma fiind preintalate.

Galerie foto Nokia 6555

Review-ul video realizat de Acasa.ro telefonului Nokia 6555



Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea