Stiinta & Tehnologie

#symbian #touchscreen #5800 xpressmusic #nokia 5530 xpressmusic

Nokia 5530 XpressMusic Review

Terminalul Nokia 5530 XpressMusic este o versiunea simplificata a lui 5800 XpressMusic, care este primul terminal Nokia cu ecran tactil. Asemenea "fratelui mai mare", 5530 nu este un smartphone, ci un telefon dedicat muzical.

Nokia 5530 XpressMusic a fost anuntat in iunie al lui 2009, ca in luna august sa fie lansat oficial. In prezent telefonul poate fi achizitionat si in magazinele din Romania.

Constructia lui 5530 XpressMusic

5530 XpressMusic este un candybar mult mai compact decat modelul 5800 XpressMusic, acesta masoarand 104 x 49 x 13 mm si cantarind 107 g. Partea frontala este ocupata de ecranul de 2,9 inch sensibil la atingere, cu rezolutie de 360 x 640 px si suport pentru 16 milioane de culori. Deasupra ecranului gasim difuzorul telefonului si senzorul de lumina. Ca si in cazul modelului 5800, in partea dreapta exista o tasta tactila dedicata XpressMusic, care "apasata" va afisa shorcut-uri catre submeniurile multimedia.

Sub ecran se afla D-Pad-ul format din 3 butoate tactile. Butoanele de apelare si terminare/respingere apel sunt pozitionate in extremitati, iar butonul din mijloc duce utilizatorul in meniul principal al telefonului. Nokia 5530 XpressMusic are stylus, iar acesta este ascuns intr-un locas special in partea dorsala a telefonului. Din pacate, locasul stylus-ului nu este foarte accesibil, fiind asezat in partea stanga si nu cea dreapta.

Laturile lui Nokia 5530 sunt destul de incarcate. Cea stanga prezinta doua sloturi, cel in care utilizatorul va introduce cartela SIM si cel pentru cardul microSD. Cele doua locasuri sunt ascunse in spatele unei clapete lungi. Latura din dreapta este ceva mai incarcata: aici gasim tasta dubla de volum, tasta de blocare sau deblocare a ecranului tactil si butonul dedicat camerei foto .

Pe latura superioara gasim butonul de pornire/inchidere telefon, iar pe latura inferioara avem slotul de atasare a cablului USB, cel pentru mufa standard de 3,5 mm a castilor audio, slotul pentru incarcator si butonul de pornire/oprire telefon. Partea dorsala este ocupata de camera foto de 3,2 MP si de flash-ul LED. Capacul bateriei este de plastic, iar suprafata este lucrioasa, lucru care permite pastrarea urmelor de amprente. Mai mult, capacul acumulatorului este fabricat dintr-un plastic foarte subtire si pe langa faptul ca acest capac nu este stabil se poate rupe foarte usor.

Tot aici trebuie mentionata si bateria care se afla sub capac. 5530 XpressMusic este alimentat de o baterie standard Litiu-Ion cu o capacitate de 1000 mAh, care in mod teoretic rezista in modul stand-by aproximativ 360 de ore si pana la patru ore de convorbiri sau 27 de ore de playback muzical continuu. In timpul testului, acumulatorul lui Nokia 5530 s-a descurcat foarte bine, avand o rezistenta foarte buna uzurii si incarcadu-se intr-un timp foarte scurt.

Meniul lui Nokia 5530

Chiar daca nu este un smartphone, Nokia 5530 ruleaza sistemul de operare Symbian. Terminalul are o memorie interna de 70 MB, dar pentru ca are slot pentru cardul microSD, utilizatorul poate sa faca upgrade pana la 16 GB. In plus, telefonul vine la pachet cu un card de microSD de 4 GB. In mod stand-by, ecranul lui 5530 XpressMusic afiseaza orizonal, in partea de jos a ecranului o bara pe care sunt asezate diferite shortcut-uri (patru in total). Aceste "scurtaturi" corespund mesageriei, radio-ului, Internet si acces direct care Facebook.

Deasupra benzii cu shortcut-uri este afisat, semnalul, conectivitatea, puterea bateiri, ceasul, operatorul de telefonie mobila si data. La baza ecranului utilizatorul gaseste doua butoane virtuale, unul care activeaza tastatura de telefon si al doilea afiseaza contactele. Meniul lui 5530 XpressMusic este standard, cu icoane afisate pe trei coloane si patru randuri.
 
SMS si e-mail cu Nokia 5530

Nokia 5530 suporta mesaja SMS, MMS si mesaje e-mail. Mesajele SMS si MMS sunt stocate intr-o casuta postala, pe cand e-mail-urile detin un Inbox separat. Serviciul de mesagerie e-mail suporta protocoalele standard POP3 si IMAP4. Atunci cand utilizatorul trimite mesaje, are posibilitatea sa o faca din tastatura standard alfanumerica sau completa QWERTY, dar virtuala.

Vestea si mai buna este ca ecranul lui Nokia 5530 are reactie haptica buna, iar atunci cand tastele sunt apasate, utilizatorul va avea ca raspuns o vibratie din partea telefonului. Totodata, daca acesta nu este multumit cu atat, poate sa activeze raspunsul sonor la apasarea tastelor.

Muzica de Nokia 5530

Modelul Nokia 5530 XpressMusic este un telefon dedicat muzical. Player-ul muzical poate fi accesat prin meniul principal sau printr-un shortcut-ul aflat in bara verticala de pe ecran. Spre deosebire de Nokia 5800 XpressMusic daca vei stoca muzica pe cardul de 4 GB, telefonul le va detecta automat prin player-ul muzical. Totusi, deschiderea meniurilor din telefon se va face cu dublu click si nu o simpla apasare.

Volumul sunetului se poate modifica prin butoanele fizice laterale, aflate pe latura dreapta. Totusi, aici avem parte de o surpriza. Sunetul redat nu este cel mai bun prin boxele externe. La nivel ridicat, sunetul va fi acompaniat de un zuruit. Situatia se schimba in bine daca utilizatorul asculta muzica la castile telefonului. Vestea buna pentru cei cu urechi mici este ca setul de casti Nokia din pachet sunt intra-auriculare cu bulb, foarte comode, iar Nokia 5530 dispune de mufa standard de 3,5 mm in caz ca se doreste schimbarea castilor.

Player-ul muzical a lui 5530 XpressMusic suporta formate MP3, WMA, WAV si eAAC+. Melodiile stocate pot fi sortate dupa album, artist, sau gen. Player-ul dispune si de functii de egalizator standard, rock, jazz, classic, etc, dar si de o noua functie numita Bass Booster. Ca si in cazul altor telefoane muzicale, utilizatorul poate sa isi formeze propriile playlist-uri. Formatele video suportate de acest Nokia sunt MPEG4, WMV si 3gp. Radioul FM se activeaza atunci cand setul se casti este atasat.

Camera foto/video a lui Nokia 5530

Nokia 5530 nu se poate mandri cu o camera foto excelenta, aceasta fiind de doar 3,2 MP. Senzorul foto este ajutat de autofocus, de flash LED si lentilele Carl Zeiss. Totodata, terminalul este capabil sa faca inregistrari video la rezolutie VGA cu 30 fps.

Imaginile capatate cu 5530 XpressMusic au o rezolutie maxima de 2048 x 1536 pixeli. Totusi, Nokia 5530 se descurca destul de bine. In lumina naturala acestea vor avea detalii si culori foarte bune, dar in lumina artificiala, senzorul isi pierde din focalizare. Totodata in lumina artificiala culori tind sa fie suprasaturate. In modul Macro (in cazul Nokia, Close Up), imaginile captate vor avea efectul dorit.

Totusi, telefonul reuseste sa impresioneze pentru ca are o paleta larga de moduri de captare a imaginii, de la cel standard auto, la cel panoramic, dispune de efecte de imagini, iar rezultatele capturilor video, chiar daca limitate sunt destul de multumitoare.

Conectivitate

5530 XpressMusic dispune de conectivitatea standard GPRS clasa 32, EDGE tot clasa 32, Bluetooth versiunea 2.0 cu A2DP si port miniUSB. Din pacate, terminalul nu are 3G cu HSDPA, dar vine echipat cu Wi-Fi 802.11 b/g. Navigarile pe Internet se fac destul de usor, pentru ca Nokia 5530 dispune de broswer-u WAP versiunea 2.0 cu suport xHTML si HTML.

Transferul de date se face si el foarte usor, atat prin Bluetooth cat si prin USB. Daca utilizatorul va selecta optiunea de Mass Storage Device, va trebuie sa aiba un card microSD atasat telefonului. In caz ca acesta lipseste, transferul de date se va face prin programul PC Suite II, care se afla pe CD-ul din pachet. Nokia 5530 XpressMusic vine si cu receptor GPS incorporat, iar informatiile pentru functia de aGPS se pot descarca prin conectivitate 2G, 3G sau Wi-Fi. Utilizatorul se poate folosi si de serviciul Nokia Maps.
 
Ultimul cuvant

Desi ceva mai modest, Nokia 5530 XpressMusic este comparabil cu terminalul 5800 XpressMusic, mai mult, acest nou model pare sa fie exact ce doreau majoritatea de la primul telefon mobil Nokia cu ecran tactil. Telefonul primeste puncte pentru infatisare, player-ul muzical, conectivitate si usurinta de navigare a Internetului.

Din pacate materialele folosite pentru acest telefon sunt mai "dubioase", facand telefonul sa para o copie ieftina. Totusi, pretul la care modelul este disponibil in comparatie cu specificatiile pe care le prezinta, fac din acest dispozitiv una din cele mai rentabile afaceri pentru orice fan Nokia.

Galerie foto Nokia 5530 XpressMusic

Galerie foto cu imagini captate de Nokia 5530 XpressMusic

Test video realizat cu Nokia 5530 XpressMusic

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea