Stiinta & Tehnologie

Nokia 5220 XpressMusic Review

Terminalul Nokia si standard alfanumerica. Chiar daca butoanele sunt lunguiete si parca inghesuite in perimetrul alocat, tastarea se face foarte usor. Spre deosebire de alte modele Nokia, unde ultimul rand de taste era usor inaccesibil, datorita alungirii laturii drepte, telefonul are stabilitate mai mare si utilizatorul va tasta mult mai usor un mesaj. Ultimul lucru care incarca partea frontala se afla sub tastatura si aceasta este orificiul de agatare a unei cureluse de siguranta.

In dunga...

Laturile acestui telefon sunt foarte incarcate. Latura dreapta prezinta slotul de atasare incarcator si butoanele de control a melodiilor atunci cand telefonul este in modul de player audio. Butoanele nu sunt tocmai vizibile, dar atunci cand player-ul muzical este pornit, langa ecran exista trei semnale luminoase care palpaie si iti indica functiile tastelor, Skip back si Skip forward, Play si Stop.

Pe latura stanga gasim butoanele de volum si slotul pentru cardul microSD. Nokia , iar pentru afisarea tuturor icoanelor din meniu, utilizatorul va trebui sa navigheze in sus sau in jos. Numarul total al icoanelor afisate este zece.

Cand vine vorba de mesagerie, Nokia 5220 XpressMusic se prezinta foarte bine. Telefonul suporta mesaje SMS, MMS, e-mail, are functie de Push E-Mail si suporta si mesaje instant. Mesajele SMS si MMS sunt stocate intr-o casuta postala, pe cand mesajele e-mail isi pastreaza un inbox separat. Totodata, mesajele e-mail suporta protocoalele standard IMAP4 si POP3, plus atasamente de imagini cu rezolutie maxima de 1600 x 1200 pixeli.

Muzica DJ!

Fiind un telefon muzical, Nokia 5220 XpressMusic va execela la acest capitol. Dar din pacate exista si unele incoveniente. Spre deosebire de rivalul Sony Ericsson W580, acesta are in plus slotul pentru mufa standard de 3,5 mm. Sony Ericsson vine cu mufa propietare si un transformator de firul castilor cu slot de 3,5 mm.

Nokia 5220 XpressMusic suporta formate muzicale MP3 si AAC. Are moduri de Shuffle si Repeat pentru toate melodiile sau o singura melodie, dar egalizatorul nu poate si setat manual si ai la dispozitie satarile standard de Normal, Jazz sau Rock. Totusi, utilizatorul poate sa isi alcatuiasca propriile playlist-uri, iar melodiile pot fi sortate in functie de artist, album si gen.

Acum ajungem la butoanele de control ale player-ului muzical. In mod normal acesta poate fi controlat si prin butonul de navigare a D-pad-ului, dar avem si butoane dedicate pe latura stanga a telefonului. Efectele luminoase sunt placute, dar daca evenerveaza pot fi anulate. Totusi, atunci cand telefonul este blocat atat butoanele de Skip/Play/Stop cat si cele de volum nu mai pot fi folosite, aceastea fiind si ele blocate odata cu tastatura. Acest lucru devine un incovenient, pentru ca telefonul nu iti da posibilitea sa folosesti usor player-ul muzical din dotare. Un alt incovenient este ca Nokia 5220 XpressMusic nu are o tasta dedicata player-ului muzical pentru accesarea lui mai rapida, desi este un terminal muzical.

In mod normal, atunci cand tastele telefonului sunt blocate, cele dedicate player-ului sa ramana active. Totusi, telefonul compeseaza prin modul rapid de transfer de muzica. Terminalul este vazut de computerul personal ca un dispozitiv de stocare in masa si nu este nevoie de instalarea programelor de pe CD.

Sunetul redat de Nokia 5220 XpressMusic este bun. Atat difuzoarele externe cat si castile redau un sunet care nu dezamageste iubitorul de muzica. Problema castilor Nokia ramane insa, urechile mici si nu numai le vor simti dureroase. Dar pentru ca telefonul dispune de mufa standard de 3,5 mm, acestea pot fi inlocuite cu usurinta cu altele. Singura problema este ca fara castile Nokia de la pachet nu vei avea handfree-ul la dispozitie.

Terminalul dispune si de radio FM cu RDS. Pentru folosirea lui este necesara atasarea castilor pentru ca acestea au rol de antena. Cautarea posturilor radio se face manual din butonul ne navigare a D-pad-ului.

Puterea celor 2 megapixeli

Nokia 5220 XpressMusic dispune de o camera foto de 2 megapixeli, fara autofocus si fara flash. Obiectivul foto poate capta imagini la o rezolutie maxima de 1600 x 1200 pixeli. Totodata terminalul suporta capturi video la o rezolutie modesta QCIF.

Calitatea imaginilor nu este cea mai buna. In lumina naturala ai mai multe sanse de fotografii mai reusite, dar nu iti fa sperante mari. Telefonul va aplica automat efect de Sharpen pe imaginile captate, iar culorile nu sunt cele reale. In unele situatii imaginea este prea expusa la lumina, iar in conditii de iluminare slaba, telefonul isi pierde din "autofocus".

Conectivitate

La capitolul conectivitatea Nokia 5220 XpressMusic se prezinta foarte bine pentru un terminal mid-range dedicat muzical. Asa cum am spus si mai devreme, Nokia 5220 XpressMusic dispune de conectivitate GPRS si EDGE ambele de clasa 32. Navigarile pe internet se fac cu ajutorul broswer -ului WAP 2.0 cu suport xHTML si HTML sau prin OperaMini, care vine preinstalat. Totodata, 5220 XpressMusic vine cu Yahoo! Go in dotare. Telefonului nu ii lipseste nici conectivitate USB 2.0 si Bluetooth 2.0 cu A2DP pentru atasarea castilor audio wireless.

Ultimul cuvant

Terminalul Nokia 5220 XpressMusic este un mid-ranger desavarsit. Are toate aspectele pe care un astfel de telefon le poate prezenta. Primeste puncte pentru forma aparte pe care o are deoarece astfel tastarea se face mai usor, pentru Opera Mini si Yahoo! Go care vin preinstalate, pentru slotul pentru mufa de 3,5 mm si capacitatile muzicale. Este depunctat insa de faptul ca odata blocate tastele telefonului, cele dedicate player-ului muzical nu mai pot fi folosite. Totodata, capacitatile de captare video sunt foarte slabe in comparatie cu alti rivali de aceasi clasa. Totusi, pentru cei care iubesc muzica acest telefon ar putea fi una din optiuni ideal. S-ar putea totusi ca 512 MB sa nu fie destui.

Galerie foto cu terminalul Nokia 5220 XpressMusic

Galerie foto cu imagini captate cu Nokia 5220 XpressMusic

Captura video de test realizata cu telefonul Nokia 5220 XpressMusic ~ rezolutie QCIF



Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea