Stiinta & Tehnologie

Motorola RIZR Z8 Review

Luna februarie a anului 2007 a inseamnat momentul lansarii telefonului Motorola RIZR Z8, dar si o schimbare in stilul de fabricare a telefoanelor companiei.

1. Inceput
2. In detaliu
3. Creier
4. Concluzie

"Banana power"

Aceasta a fost si probabil va mai ramane ceva vreme, unul dintre cele mai reusite modele de telefon marca Motorola. Cu ocazia lansarii RIZR Z8, compania a revizuit si interfata Symbian UIQ, care nu avusese de ceva vreme un "upgrade".

Daca ar fi un cuvant care sa descrie cel mai bine acest telefon, acela ar fi "multimedia", pentru ca la acest capitol terminalul se descurca cel mai bine. Seamanand usor cu telefoanele Nokia 7110 folosite in filmele Matrix si poreclite "banana", RIZR Z8 este unul dintre cele mai tari telefoane de pe piata.

Ce il face special este si sistemul de deschidere. Da, Motorola RIZR Z8 este un slider, dar pe langa acest lucru deschiderea lui mai consta intr-un lucru. Odata glisat telefonul trebui si indoit, acesta modelandu-se dupa conturul fetei. Acest gen de "glisare" este unic, iar Motorola pot fi mandri... Inca nu i-a copiat nimeni. Totusi, pentru unii aceasta indoire nu este tocmai un lucru bun, pentru ca aceasta miscare va acoperi primul rand de taste, dar despre acest lucru ceva mai tarziu.

Mai pe larg

Am ajuns si la momentul cand trebuie sa dezbatem ceva mai pe larg acest telefon. Motorola RIZR Z8 este un slider care masoara 109 x 50 x 15 mm si cantareste 112 grame, adica este un telefon destul de compact. Partea frontala este ocupata de ecranul de 2,2 inchi cu rezolutie de 240 x 320 pixeli cu 16 milioane de culori si D-pad. Acesta din urma este circular si are sase butoane in jurul lui. Deasupra ecranului se mai afla difuzorul telefonului si in partea dreapta camera VGA pentru teleconferinte.

Primul "buton" este deasupra discului reprezentat de D-pad, care de fapt un fel de "maner" pentru o glisare mai usoara a telefonului. Urmatoarele butoane sunt plasate in stanga si dreapta D-Pad-ului, Home (Menu) si C (Clear), iar sub ele tastele standard de apelare si respectiv oprire/respingere apel.

La glisare descoperim tastatura aflanumerica standard. Daca credeai ca va arata altfel nu este cazul, RIZR Z8 are acelasi gen de tastatura, "placa" metalica cu butoane taite, dar cifrele de pe fiecare tasta sunt cauciucate. Pe ultimul rand de taste, butoanele de "spatiu" (space) si diez (#) sunt asezate doua placute minuscule de metal. Acestea servesc pentru o glisare mai usoara a telefonului, iar una dintre ele este gaurita; nu este o coincidenta, acolo se afla microfonul. Din pacate tastatura nu este lipsita de probleme. Primul rand de butoane este usor inaccesibil din cauza partii superioare care se “apleaca” peste el atunci cand telefonul este deschis.

Ridicatura deja faimoasa a telefoanelor Motorola, pe care o are si acest model nu este doar un element decorativ. Aceasta are incorporate un difuzor destul de puternic si flash-ul LED al camerei foto .

Latura stanga a telefonului este incarcata de butoane, cele doua de volum si unul dedicat pentru teleconferinte, iar sub el se afla slotul de card microSD. Latura dreapta are si ea butoane si anume, tasta dedicata player-ului muzical, cea dedicata camerei foto care are si rol de buton declansator, si slotul de atasare periferice, casti, cablu USB si incarcator, iar latura superioara este “deranjata” de un singur lucru, orificiul de atasare a curelei.

Partea dorsala este “stirbita” de lentilele camerei foto de 2 megapixeli si flash-ul LED. Totodata aici avem si capacul care acopera bateria standard Litiu-Ion cu o capactiate de 1030 mAh care in mod teoretic va rezista in mod Stand-by pana la 380 de ore si pana la 5 ore de convoribiri.

Creier de Symbian

Am spus Symbian, adica Motorola RIZR Z8 ruleaza acest sistem de operare, mai precis Symbian 9.2 cu interfata UIQ 3.1. Nu este cea mai noua, dar atunci cand s-a lansat, era cea mai recenta. Din pacate aplicatiile pentru acest telefon nu sunt prea numeroase, asa ca utilizatorul va trebui sa se descurce cu ce are.

Trecem mai departe si trecem in revista procesorul lui RIZR Z8 , care are o capactiate de 330 MHz si care se foloseste de o memorie RAM de 50 MB. Foarte putin, dar mai putem aduna cu cei 80 MB spatiu de stocare disponibili si slotul de card microSD din dotare care poate suporta pana la 2 GB. Vestea buna este ca RIZR Z8 suporta si card-uri transflash, nu numai microSD.

Telefonul poate trimite mesaje SMS, EMS, MMS si e-mailuri care suporta protocoalele standard POP3, IMAP si SMTP. Nici unul dintre acestea nu prezinta moduri speciale de scriere sau trimitere. Telefonul mai suporta si anumite documente Word ca PDF sau arhive ZIP.

Spune branza!

Am ajuns si la camera foto a lui RIZR Z8 , care pentru aceste vremuri este destul de modesta, de doar 2 megapixeli, dar care inca se tine bine mai ales ca are flash LED. Imaginile captate de Motorola RIZR Z8 au o rezolutie maxima de 1600 x 1200 pixeli.

Dar nu putem trece cu vederea un mic inconvenient. Camera foto a terminalului nu este asezata tocmai unde trebuie. Atuci cand telefonul este glisat sau inchis, de obicei mana sau degetlee ajung in dreptul obiectivului. Idea este ca pentru a tine telefonul comond in mana si a face o poze, va fi mai multa munca.

In plus pozele facuta cu RIZR Z8 nu sunt prea "stralucite", fiind intodeauna prea intunecate, iar efectul de "sharpen" este aplicat automat. Daca lasam deoparte camera foto, obiectivul foto mai poate capta filme la rezolutie QVGA in format 3GP.

Stie multimedia

La inceputul acestui review spuneam ca Motorola RIZR Z8 este un terminal multimedia. Player-ul muzical al telefonului suporta formate AMR NB, XMF, MP3, AAC, AAC+, AAC si formate MIDI. Odata incarcate fisierele audio, telefonul le va sorta automat in functie de artist, album si compozitor.

Este clar ca atunci cand telefonul ruleaza MP3-player-ul, D-pad-ul va deveni modul de control al acestuia. In plus suntetul redat de boxele lui RIZR Z8 , atat prin casti cat si prin difuzorul propriu este de foarte buna calitate.

Dar capactile multimedia nu se opresc aici, pentru ca acest Motorola vine cu MobiClip preinstalat si la pachet cu un card microSD de 512 MB pe care utilizatorul gaseste filmul The Bourne Identity .

Cu barca pe net

Trebuie sa recunoastem ca atunci cand s-a lansat, conectivitatea GPRS, EDGE si HSDPA erau lucruri marete. Dar sa fim seriosi, conectivitate HSDPA da foarte bine si acum. Ar fi fost cu totul minunat ca Wi-Fi-ul sa fie prezent si la acest telefon, dar uite ca nu se poate sa avem de toate.

Dar sa nu disperam si sa luam in calcul plusurile: ecran bun, culori bune, precesor nu rau, conectivitate buna, suport e-mail, browser WAP 2.0 pentru navigari web... Da, cred ca se poate face chiar usor. Cei 7,2 Mbps sunt mai mult decat suficienti.

Trecem mai departe la conectivitatea prin "cablu" adica USB-ul si Bluetooth 2.0 care la RIZR Z8 este cu A2DP si AVRCP, adica telefonul poate fi folosit si ca telecomanda.

Ultimul cuvant

Indiferent din ce unghi privesti problema, Motorola RIZR Z8 a venit cu noutati, adica felul nou de glisare si intrfata UI. Chiar daca se prea poate sa nu fie pe gustul celor anhiati dupa telefoane "trendy", un utilizator care cere multimedia va iubi RIZR-ul. Pacat ca uneori design-ul o da in bara si face utilizarea lui incomoda si pacat ca nu exista Wi-Fi. Dar macar acest model nu prea are concurenti.

Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea