Stiinta & Tehnologie

#evolutie industrie # industia #motoare electrice #motoare

Motoarele electrice – un pas in evolutia industriala

Dezvoltarea industriala a impus intr-o oarecare masura si evolutia in ceea ce priveste aparatura utilizata, datorita necesitatii de a obtine o productie cat mai buna.

Motoarele electrice sau electromotoarele functioneaza pe principiul convertirii energiei electrice in energie mecanica. Dezvoltate intr-o gama larga de puteri, motoarele electrice au aplicabilitate in diverse domenii - de la motoarele pentru dispozitive din domeniul IT-ului (hard disc) pana la intrebuintari electrice de putere mare de tipul pompelor, locomotivelor, macaralelor sau alte masinariilor industriale.

Indiferent de tipul motorului, componentele principale sunt alcatuite dintr-un rotor si un stator. Rotorul sau partea mobila a motorului este amplasat de obicei in interior. Este format dintr-un ax si o armatura rotativa. Statorul pe de alta parte reprezinta partea fixa a motorului ce constituie exteriorul acestuia si este prevazut cu o carcasa, bornele de alimentare si o armatura feromagnetica.

Ceea ce ar putea fi un punct de plecare in alegerea motorului poate fi reprezentat de spatiul dintre rotor si stator ce poarta denumirea de intrefier. Performantele motorului poate fi influentata si de grosimea acestei distante.

Motoarele electrice se impart in mai multe categorii in functie de tipul de intrebuintare. Astfel, dupa tipul de curent, acestea se clasifica in motoare de curent continuu si motoare de curent alternativ. Pe de alta parte, prin fazele curentului cu care functioneaza pot fi monofazate sau polifazate. In aceasta ultima categorie intra si acele motoare electrice trifazate cu doua turatii.

La ora actuala se utilizeaza in special motorele de curent alternativ ce sunt bazate pe principiul campului magnetic invartitor descoperit de Tesla. Ulterior acest principiu a provocat o a doua Revolutie Industriala.

Mașinile electrice pot reprezenta categoria cu cea mai mare aplicabilitate a motoarelor electrice asincrone de curent alternativ. Una dintre masinilor asincrone este faptul ca viteza de rotatie este puțin diferita de viteza campului invartitor, de unde si numele de asincrone. Ele pot functiona in regim de generator, dar in sens mai restrans sau de motor. Motoarele electrice trifazate sunt printre cele care au o raspandire in sens larg, fiind preferate fata de celelalte tipuri de motoare prin, extinderea rețelelor de alimentare trifazate, prin siguranta in exploatare si modelul usor de construit.

La aceste motoare, viteza scade putin cu sarcina. Motoarele asincrone se folosesc in actionarile in care se cere ca turatia sa nu varieze cu sarcina: masini-unelte obisnuite, ventilatoare, unele masini de ridicat, ascensoare etc.

In domeniul industrial este nevoie de o atentie in principiu mai deosebita, deoarece masinariile sunt diverse si de dimensiuni mari. Mai mult decat atat, deteriorarea unui sau a mai multor motoare pot avea repercusiuni in ceea ce priveste intreaga productie.

Un exemplu de unde se pot achizitiona motoare electrice specializate pentru masinile industriale poate fi magazinul Branco M.E.S identificati usor cu site-ul https://bmes.ro/.

Motore electrice trifazate cu doua turatii - caracteristici Branco M.E.S

Performantele motoarelor electrice sunt determinate de cateva caracteristici esentiale precum numarul de rotatii, disponibilitatea de a alege turatiile avand doua sau mai multe turatii si modelul trifazat pentru o mai buna protectie.

Aceste motoare electrice cu doua turatii in gabarite 71-280, ce se regasesc pe bmes.ro, in ceea ce priveste materialul, pana la gabaritul de 132 carcasele sunt confectionate din aluminiu, iar incepand cu gabaritul 160 au in alcatuire fonta.

Rotatiile pe minut pot varia in functie de utilizare de la 1000/750 rpm pana la 3000/1500 rpm. Ideea principala se axeaza si pe consumul de curent, model, structura sau randament.

Caracteristicile standard ale acestor motoare pot fi reprezentate de doua aspecte ce pot fi vizate in ceea ce priveste protectia asupra umiditatii si a prafului. Acestea dispun de clasa de izolatie F si certificarea de protectie impotriva prafului si umezelii de IP55.

Specialistii de la bmes.ro aduc in vedere si alte carcteristici optionale ce tin de calitatea si performantele acestor tipuri de motoare specificate.

Astfel, motoarele cu 2 turatii 3000/1500rpm si cele cu 1500/750rpm au bobinaj cu conexiuni Dahlander, pe cand motoarele cu doua turatii 1500/1000rpm si 1000/750rpm sunt realizate cu bobinaj dublu, specificata de profesionistii Branco M.E.S.

Pe langa variantele enumerate mai sus, putem sa luam in considerare si motoarele electrice cu doua turatii speciale, mult mai putin uzuale. In acest sens, Bmes dispune de motoare electrice cu 2 turatii 2/6poli (3000/ 1000rpm), motoare 2/8poli (3000/750rpm) si motoare 2/12poli (3000/500rpm).

Optional, motoarele achizitionate de pe bmes.ro pot fi dotate cu termistori PTC in bobinaj, cu rezistente anticondens in interior sau cu senzori de temperatura PT100 etc.

Pentru mai multe informatii referitoare la dotarile optionale ale motoarelor pe pagina https://bmes.ro/ se pot vizualiza mai detaliat motoarele electrice, in functie de necesitati.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea