Stiinta & Tehnologie

#accident rutier #sofer #politie

Jumatate dintre soferii periculosi scapa de inchisoare

In 2009, 2.700 de oameni au murit in urma unor accidente auto si alte mii au fost ranite. Autorii accidentelor nu merg insa toti la puscarie. Jumatate dintre ei scapa cu pedepse cu suspendare .

Desi victimele accidentelor sufere leziuni grave sau raman infirmi in urma accidentelor grave, soferii gasiti vinovati scapa de puscarie pe baza articolului 18 indice 1. Legislatia prevede inexistenta pericolului social in cazul lasarii in libertate a faptuitorului, astfel ca magistratii dau de multe ori doar amenzi sau pedepse cu suspendare.

40% dintre autorii accidentelor mortale scapa de puscarie
. Dintre soferii care au produs accidente grave soldate cu raniti, jumatate nu ajung nici o zi la inchisoare.

"Exista un standard privind fondul comun al infractiunilor la regimul rutier, ca anexa la Conventia privind Interdictia Dreptului de a Conduce. Fiecare tara decide cum aplica prevederile. La noi problema nu este atat legislatia, cat modul in care magistratii o interpreteaza atunci cand judeca", au declarat surse din Politia Rutiera pentru Gandul.

Cel mai recent accident care a socat Romania este cel provocat de Alexandru Cristian Ungur, cel care a intrat cu un Alfa Romeo pe pista aeroportului din Caransebes . Cu o concentratie de alcool in sange de peste 2%, soferul a lovit din plin patru persoane.

Parchetul de pe langa Tribunalul Caras-Severin a dispus arestarea acestuia sub aspectul savarsirii infractiunilor de vatamare corporala grava (o fapta), loviri sau alte violente (trei fapte), conducere a unui autoturism avand o imbibatie alcoolica in sange mai mare de 0,80 mg‰ si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice.

Cele mai mediatizate cazuri de soferi mortali care au scapat de pedeapsa:

, sotia poetului Adrian Paunescu , a ucis trei persoane in 2004 intr-o depasire a unei coloane de masini. Pedeapsa a fost de doi ani de inchisoare, cu suspendare.

, ucigasul cu Ferrari, este vinovat de moartea un pieton, spulberat pe trotuar dupa ce a pierdut controlul volanului. Cocoana a stat in arest cateva luni in 2008, apoi a fost eliberat si a obtinut ridicarea interdictiei de a parasi tara.

Colonelul Cristian Bernevig, fostul sef al Directiei de Informatii a Armatei, a provocat, in 1997, moartea a cinci persoane, in timp ce conducea cu 140 km/h. Soferul a fost condamnat abia in 2001 la trei ani de inchisoare si a executat doar cinci luni, inainte de a fi gratiat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea