Stiinta & Tehnologie

#inspectia tehnica periodica #itp #itp masini

In ce conditii NU poti obtine ITP-ul autoturismului

Multi soferi se prezinta la Inspectia Tehnica Periodica fara sa ia in calcul posibilele defecte care ar putea duce "descalificarea" masinii.

Iata o lista cu probleme majore, care duc automat la respingerea masinii la ITP:

1 Probleme la vizibilitate. In aceasta categorie intra parbrizele care prezinta fisuri, folia auto neautorizata (acea folie ofera aspectul de geam fumuriu), stergatoarele care nu functioneaza etc.
2 Seriile de motor sau caroserie nu corespund cu cele trecute in actele masinii.
3 Probleme cu sistemul de franare, printre ele numarandu-se frana inegala, frana slaba, lipsa de presiune, scurgerile de lichid de frana.
4 Din dotarea masinii lipsesc accesorii extrem de inmportante, fara de care viata soferului este pusa in pericol: extinctor, trusa medicala, triunghi reflectorizant.
5 Probleme la sistemul de directie.
6 Prezenta ruginei in profunzimea pieselor auto sau a caroseriei.
7 Luminile principale sunt nefunctionale (faruri, stopuri, frana).
8 Probleme la suspensiile si articulatiile masinii (scurgeri, uzura mare, joc etc).
9 Masina nu respecta normele de poluare.

O situatie speciala este cea in care masina supusa verificarii ITP nu detine centuri de siguranta. Din pacate, autovehiculul nu va trece ITP-ul. Masinile trebuie echipate cu toate sistemele prevazute de lege (inclusiv centurile de siguranta), chiar daca nu le au din fabricatie.
 

Cat costa ITP-ul?


Cea mai ieftina verificare ITP masini costa 70 lei. Valoarea maxima este de 150 de lei. Exista situatii in care unele RAR-ul si unele reprezentante auto percep tarile mult mai mari.

Unde poti face ITP-ul?


In toata tara exista sute, poate chiar mii de statii ITP. Inspectia Tehnica Periodica se face si la sediile RAR, insa doar daca ai facut in prealabil o programare prin telefon.

Pe Internet statiile ITP pot fi gasite foarte usor, cautand dupar termeni ca "service ITP", "statie ITP", "verificare ITP".

Atentie! Verificarea ITP este valabila doar daca statia respectiva este autorizata RAR.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea