Stiinta & Tehnologie

#review #legend #htc

HTC Legend Review

HTC Legend este unul dintre cele noi telefoane mobile ale producatorului taiwanez, modelul fiind lansat de curand si in tara noastra. Terminalul Legend este, oficial, urmasul lui HTC Hero, care a primit distinctia de cel mai bun smartphone al anului 2009.

Altfel , Legend vine ca sa ingroase randurile telefoanelor care ruleaza sistemul de operare Android de la Google. Telefonul a fost anuntat oficial la inceputul anului 2010 in cadrul Mobile World Congress 2010.

Caracteristici HTC Legend

Modelul Legend este printre cele mai stilate modele lansate de cei de la HTC. Spre deosebire de inaintasul sau, Legend are o carcasa din aluminiu mat, confectionata dintr-o singura bucata. Acest lucru ar putea sa ridice anumite intrebari in privinta sloturilor, dar cei de la HTC au rezolvat problema, prin urmare, cardul SIM, cat si cel microSD se vor insera in telefon in partea din spate, jos, unde modelul are un capac din plastic. Totodata, acest capac, are la exterior o textura caucicata si datorita asezarii lui pe telefon, face ca tinerea dispozitivului in mana sa fie mai usoara.

Printre atuurile modelului se numara ecranul AMOLED, tactil capacitiv designul original care l-a ajutat si pe Hero si conectivitatea. HTC Legend este un candybar care masoara 112 x 56,3 x 11,5 mm si cantareste 120 de grame, adica ceva mai compact si usor decat predecesorul sau. Partea frontala este ocupata de ecranul care are diagonala de 3,2 inch, cu rezolutie 320 x 480 pixeli si care afiseaza pana la 65.000 de culori. Ca si predeceosul sau, Legend vine cu o forma mai aparte. Partea  de jos, in care e situat D-Pad-ul, este usor curbata. Datorita acestei forme dispozitivul este mai usor de tinut in mana si de manevrat.

Deasupra ecranului sunt asezate difuzorul telefonului si doua leduri de atentionare care se activeaza in diferite momente, de exemplu atunci cand bateria se incarca, ledul este rosu, iar cand acumulatorul este incarcat complet isi schimba culoarea in verde. Sub ecranul tactil se gasesc cinci taste fizice printre care si trackball-ul optic. Tastele fizice reprezinta butoanele de Home si Search, asezate in extremitati si la mijloc, butonul Menu si cel de reintoarcere in meniul anterior. Navigarea prin meniu se face foarte usor cu ajutorul trackball-ului, dar ecranul tactil permite folosirea degetelor pentru navigare, mai ales ca display-ul este optimizat pentru atingerea cu degetul nu neaparat cu stylus-ul.

Pentru ca sistemul de operare este Android si nu Windows Mobile, un alt "OS" folosit de HTC, deblocarea ecranului se face prin apasarea tastei fizice MENU si glisarea in jos a unei benzi de pe ecranul tactil. Tasta "Home", marcata cu o casuta, duce utilizatorul pe ecranul principal, iar daca aceasta este apasata si retinuta in aceea pozitie, telefonul va deschide un meniu de shortcut-uri catre e-mail, mesaje, telefon, agenda, camera foto si sistemul meteo. Tasta de cautare va deschide automat Google Search impreuna cu tastatura virtuala.

Laturile lui Legend nu sunt deloc incarcate, cea dreapta fiind curata, cea stanga avand un singur buton dublu de volum, care controleaza atat volumul player-ului muzical, cat si soneria ceasului desteptator sau volumul soneriei de apel. Pe latura superioara se afla slotul pentru mufa standard de 3,5 mm, iar pe latura inferioara gasim microfonul si mufa microUSB. Sub carcasa se afla un acumulator standard Litiu-Ion cu o capacitate de 1300 mAh, adica un exemplar mult mai bun decat normalele baterii ale celor de la HTC. Acumulatorul lui Legend rezista, in mod teoretic, pana la 440 de ore in retele 2G, 750 de ore in 3G si in modul stand-by si pana la opt ore de uzura intensa. Din pacate acest acumulator se descarca mult mai rapid, timpii indicati de HTC nefiind exacti in comparatie cu rezultatele testarii.

Meniul lui HTC Legend

Desi dotat cu un nou sistem de operare, meniului lui HTC Legend nu difera mult de alte telefoane mobile, OS-ul fiind foarte "prietenos cu utilizatorul". Meniul principal se actioneaza direct de pe ecranul tactil, tasta virtuala din stanga jos, sau prin butonul din D-pad insemnat cu MENU. Totusi, butonul Menu va deschide o serie de sase shortcut-uri catre programele telefonului, teme, favorite, wallapaper-uri, notificari si setari.

Ecranul telefonului este incarcat de widget-uri, iar utilizatorul are la dispozitie o paleta foarte larga de posibilitati de personalizare. Totodata, HTC Legend vine cu mai multe tab-uri ale ecranului pe care pot fi asezate alte shortcut-uri. Totusi, fanii HTC vor recunoaste usor stilul de afisare standard ale unor date gasite si la alte telefoane HTC. Atunci cand un widget este asezat pe ecran, utilizatorul trebuie sa aleaga din trei categorii prezente, Android widgets, cele standard si widget-urile HTC. Odata selectat shortcut-ul se va plasa pe tab-ul pe care a fost initial selectat sa apara.

Meniul telefonului pare standard, cu icoane insirate pe patru randuri si patru coloane, dar de fapt utilizatorul are posibilitatea sa parcurga  meniul in sus si jos, descoperind o serie de alte submeniuri. Totodata, icoanele pot fi asezate in stil matrice, in lista sau in ordine alfabetica.

O caracteristica utila a lui HTC Legend este modul de salvare a numerelor de telefon. Daca majoritatea telefoanelor iti dau posibilitatea de copiere a unui numar de telefon pe cartela SIM dupa ce contactul a fost initial salvat pe telefon, HTC Legend  te lasa de la bun inceput sa alegi modul in care iti pastrezi contactele. O alta functie utila este cea dedicata wallpaper-urilor. Atunci cand utilizatorul isi selecteaza o imagine, mai poate alege care parte a imaginii va fi afisata pe ecran sau cat de mare sa fie.

Totusi, partea mai "ciudata" vine la mesagerie. Ca orice alt telefon, HTC Legend suporta mesaje SMS, MMS, e-mail si mesaje instantanee. Modelul dispune de acelasi sistem de stocare, SMS/MMS o casuta postala, iar e-mail-urile au un Inbox separat, dar spre deosebire de telefoanele fara Android, utilizatorul nu ajunge niciodata sa vada mesaje in inbox pentru ca nu exista fisiere.

Metoda este usor incurcata pentru ca atunci cand utilizatorul va dori sa stearga mesaje nu va stii niciodata ce va sterge si ce nu. Pentru stergerea mesajelor utilizatorul va folosi butonul MENU din D-pad, va selecta "All", mesajele se vor grupa intr-o singura unitate care va putea fi apoi selectata si stearsa. Daca nu exista mesaje pe telefon se va deschide direct meniul de scriere SMS/MMS.

Selectarea SMS/MMS este si ea usoara, mesajele scurte transformadu-se singure in MMS-uri daca utilizatorul adauga formate multimedia (imagini sau video-uri). Pentru e-mail, HTC Legend vine dotat cu Microsoft Exchange ActiveSync si Gmail si cu suport pentru protocoalele POP3 si IMAP. Controlul si setarea de e-mail se fac usor, direct din taburile dedicate de pe ecranul telefonului.

Tastarea mesajelor nu este o treaba usoara pentru cei care nu sunt obisnuiti cu ecranele tactile. Legend are tastatura virtuala QWERTY completa tactila care este afisata atat pe verticala, cat si pe orizontala. Tastarea se face mai usor in sistem landscape (orizontala). Desi nu au un feedback haptic, tastele apasate emit culoarea verde pentru a indica faptul ca au fost activate.

Muzica cu HTC Legend

Desi nu este un telefon dedicat muzical, HTC Legend se descurca destul de bine. Player-ul muzical este acelasi folosit la alte terminale HTC, dar  usor stilizat. Si acesta afiseaza o "oarecare" interfata 3D, la schimbarea copertilor de albume existand o mica animatie. Ca si in cazul unor modele HTC, calitatea sunetului nu este cea mai buna, iar castile din totare nu ajuta prea mult. In primul rand acestea sunt destul de incomode si principalul lor scop este acela de handfree.

Daca se doreste schimbarea castilor, optiunile sunt destul de simple pentru ca terminalul vine dotat cu slot pentru conector standard de 3,5 mm. Din pacate, calitatea sunetului nu este imbunatatita cu mult, orice melodie fiind acompaniata de un zuruit, iar daca setul de casti este schimbat, se pierde functia de handsfree. Player-ul muzical al lui HTC Legend sorteaza melodiile dupa albume, gen, compozitor sau dupa melodiile cumparate. Utilizatorul are la dispozitie functii de creare de playlist-uri, dar din pacate telefonul nu are un egalizator.

Utilizatorul poate asculta muzica in timp ce foloseste al meniu, mesagerie sau navigeaza  internetul. Totusi, atunci cand va incerca sa intre in player-ul muzical va trebui sa ajunga pe pagina principala, ca apoi sa intre in player, iar acest lucru va face playlist-ul muzical sa inceapa redarea de la melodia aflata in capul listei si nu la melodia pe care utilizatorul o asculta anterior.

Camera foto de 5 MP

Desi nu cel mai performant senzor foto de la ora actuala, HTC Legend vine dotat cu o camera foto de 5 MP cu autofocus si cu flash LED. Mai mult, acesta capteaza imagini relativ bune si asta spre deosebire de alte terminale ale companiei. Mai mult, zgomotul de imagine este destul de bine tinut sub control, dar in conditii de lumina scazuta, terminalul nu reuseste sa capteze fotografii prea bune, acestea find intunecate sau cu un efect de culoare albastra.

Singura functie pe care telefonul o are asemenea altor modele rivale este cea de geo-tagging. Altfel, terminalul nu dispune de tehnologii de detectare a fetei sau a zambetului. Partea mai trista este faptul ca desi poate capta in format video, inregistrarea se face in rezolutie maxima QCIF cu 15 fps (cadre/secunda), iar aceste lipsuri se datoreaza sistemului de operare Android care inca nu ofera suport pentru aceste functii.

Conectivitate

Unul dintre atuurile telefonului este conectivitatea. HTC Legend dispune de conectivitatea standard GPRS clasa 10 cu viteze de download cuprinse intre 32 - 48 kbps, EDGE tot clasa 10 cu viteze de download de 236,8 kbps, 3G cu HSDPA (7,2 Mbps), Bluetooth versiunea 2.0 cu A2DP si port miniUSB. Mai mult, terminalul este compatibil si 3G cu HSDPA si Wi-Fi 802.11b/g.

Navigarea pe Internet se face foarte usor, pentru ca Legend dispune de broswer-ul Opera cu suport xHTML si HTML. Asemenea ecranului de iPhone , HTC Legend este capabil sa faca zoom In sau Out  prin "ciupirea" ecranului, iar raspunsul este foarte rapid. Mai mult, browser-ul web are suport flash, iar vizualizarea videoclipurilor YouTube sau a altor canale de acest gen se face foarte usor.

Transferul de date se face si el foarte usor prin USB. Daca utilizatorul va selecta optiunea de Mass Storage Device, va trebuie sa aiba un card microSD atasat telefonului. In caz ca acesta lipseste, transferul de date se va face prin programul special care se afla pe CD-ul din pachet. Din pacate conectivitatea Bluetooth prezenta suporta doar atasarea de dispozitive si nu de transfer de fisiere. HTC Legend vine si cu receptor GPS incorporat, iar informatiile pentru functia de aGPS se pot descarca prin conectivitate 2G, 3G sau Wi-Fi. Mai mult, modelul are si busola digitala si suportul Google Maps.

Ultimul cuvant

Pastrarea capacitatilor predecesorului sau l-au ajutat pe Legend. Mai mult, faptul ca producatorul a stiut sa il "rearanjeze" putin, nu a facut decat sa il ajute in obtinerea unui punctaj mare. Astfel HTC Legend reuseste sa impresioneze prin infatisare, carcasa de metal mat fiind inamicul amprentelor si murdariei, dar si a zgarieturilor. Mecanismul de introducere a cartelor este logic si nu va prezenta probleme, iar ecranul AMOLED este o adevarata capodopera pentru Legend.

Ce il mai scoate in evidenta este si interfata Sense UI care simplifica lucrurile, dar le face si mai interesante. Totusi, camera foto a telefonului nu se descurca la fel de bine ca si cea a lui HTC Hero, iar acest lucru se observa, mai ales in conditii de iluminare slaba. Totusi, pe cat de inteligent si frumos, Legend va trebuie sa se tina bine in fata concurentei care ruleaza acelasi sistem de operare.

Galerie foto cu HTC Legend

Galerie foto cu imagini captate de HTC Legend

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea