Stiinta & Tehnologie

#Chromecast Ultra 4K #Google Chromecast 3 #ChromeCast

Google Chromecast 3 sau Chromecast Ultra 4K - ce ar trebui sa alegi?

Media streamer Google Chromecast 3 sau media playerul Ultra 4K? - iata intrebarea la care vom raspunde aici.

Google a lansat dispozitivul Chrome cast Ultra ca varf de gama acum circa 3 ani si de atunci el nu a mai fost updatat sau inlocuit cu o varianta mai noua. In schimb, Google a ales sa optimizeze dispozitivul standard, care a ajuns in prezent la a treia generatie.

Fiecare noua varianta introdusa aducea noi imbunatatiri. Cu toate acestea, ultima generatie Google Chromecast 3 se pozitioneaza sub Ultra 4K. De ce? Si care este cea mai buna solutie pentru tine? In ce directie din cele doua ar trebui sa-ti cheltui banii?

Ce este si ce face mai exact media streamer Google Chromecast?

Chromecast-ul este un dispozitiv mic ce se conecteaza la un port HDMI aflat pe televizor, un receptor A/V sau orice alt ecran care poate sa redea continut video sau audio. Dupa ce conectezi acest echipament mic, folosesti o aplicatie pentru smartphone sau Chrome de pe computer pentru a-l configura si pentru a controla redarea de la distanta. Este foarte simplu sa trimiti un fisier media pe Chromecast. Pur si simplu il deschizi pe telefon sau in Chrome pe computer si selectezi "Cast" in directia receptorului Chromecast. Aproape imediat vei observa ca respectivul continut va aparea pe tv si va rula fluent. In tot acest timp smartphone-ul sau computerul nu ramane blocat, ci il poti folosi ca de obicei.

Tot pachetul de caracteristici care definesc dispozitivul Chromecast si pretul extrem de avantajos sunt doua motive principale pentru care foarte multi utilizatori se hotarasc sa cunoasca aceasta experienta. Fara dubiu, Chromecast ramane cea mai buna modalitate prin care poti difuza materiale media pe un tv non-smart.

Acest dispozitiv mic si colorat pentru streaming media poate sa reflecte continutul curent de pe smartphone-ul tau - ca de exemplu imagini sau filmulete pe care le-ai creat tu. Insa atunci cand faci streaming dintr-o sursa online (ca de exemplu YouTube tv sau Netflix hulu) continutul este diferit de ceea ce exista in telefonul tau. Ce se intampla de fapt este ca se creaza o conexiune directa cu sursa si se reda continut in mod direct, economisind bateria telefonului si nesolicitand resursele ori reteaua smartphone-ului. Altfel spus, vei putea in continuare sa-ti folosesti telefonul ca de obicei: sa initiezi sau sa raspunzi la apeluri, sa-ti citesti notificarile etc. Apoi, poti folosi telefonul sau dupa caz, computerul, pentru a controla streamingul, pentru a pune redarea pe pauza sau pentru a face modificari de volum.

Trebuie sa mai stii ca exista mii de aplicatii in Google Play si Apple App Store, precum si sute de servicii utile de streaming, toate compatibile cu Chromecast.

Ca si experienta, rezultatul este identic pe un dispozitiv Chrome cast Ultra, Androit TV sau smart TV cu buit-in Cast. Chromecast nu are o interfata proprie greoie sau un sistem browsing propriu, ci totul este initializat de pe telefon sau computer. Singura diferenta in cazul dispozitivelor Chrome cast Ultra sau standard este ca acestea nu folosesc o telecomanda (inclusa in pachet sau optionala). Pur si simplu, totul este controlat direct de pe smartphone sau de pe computer.

Cum arata media streamer Chromecast?

Google Chromecast este un dispozitiv rotund, cu o circumferinta de circa 5 cm, care se ataseaza in spatele televizorului. Are un logo sub forma litere "G" si poate avea mai multe culori, ca rosu, negru si galben.

Exemplu:

  • rosu: Media players Google Chromecast 2 hdmi port Streaming, incarcator EU (Rosu) = 167 lei
  • negru: Media players Google Chromecast 3rd gen, Full HD, hdmi port Streaming (Negru) = 189 lei

Pe o parte, Chromecast 3 are un cablu HDMI incorporat, iar pe celalta parte un USB port micro de alimentare. Pachetul contine un cablu micro USB si un adaptor, de care vei avea nevoie doar daca ai un televizor foarte vechi fara USB. Tot la exterior se poate observa un buton pentru reboot.

Ce interfata foloseste Google Chromecast?

Unul din cele mai bune lucruri legate de acest media player tine de interfata extrem de prietenoasa si simpla. Practic nu trebuie sa inveti niciun sistem de operare complex si nici nu esti nevoit sa intelegi cum functioneaza o telecomanda noua. Tot ce trebuie sa faci pentru a controla streamingul, este sa te folosesti direct de telefon, tableta sau computer, dupa caz.

Instaleaza aplicatia Google Home app pe dispozitivul mobil sau apasa click pe optiunea Cast in browserul Chrome si poti difuza imediat continutul dorit pe ecranul mare al televizorului. Totul este foarte simplu, asemenea unei aplicatii implicite. De exemplu, in Netflix este suficient sa initiezi deschiderea continutului pe care vrei sa-l urmaresti, sa apesi butonul Cast si sa astepti sa apara imaginea pe televizor. In continuare, poti sa pui pe pauza, sa repornesti, sa derulezi inapoi sau sa reglezi volumul - totul cu ajutorul telefonului.

Modul de utilizare simplist i-a determinat pe foarte multi utilizatori sa-si procure acest dispozitiv.

New chromecast 3 sau Chrome cast Ultra 4K - ce ar trebui sa alegi?

Media streamer Chrome cast Ultra 4K

Google Chrome cast Ultra ramane cea mai buna varianta chromecast, desi nu este cea mai noua generatie. Avantajul sau principal consta in faptul ca suporta streaming 4K HDR. Asta inseamna ca are un timp de raspuns la pornire si streaming ultra-rapid, 1080p. La prima vedere daca trebuie sa alegi intre Google Chromecast 3 si media playerul Ultra 4K trebuie sa stii ca merita sa platesti diferenta de pret dintre cele doua produse, mai ales daca intentionezi sa faci streaming 4K sau daca ai nevoie de o conexiune Ethernet (ethernet adapter for chromecast) pentru Chromecast.

Exista 3 beneficii majore care inclina balanta spre Chrome cast Ultra 4k:

1. are suport 4K HDR

2. timp de pornire si streaming ultra rapid

3. include adaptor ethernet

Singurul dezavantaj este ca are un pret de doua ori mai mare decat Chromecast, varianta simpla, inclusiv a treia generatie.

Media streamer Google Chromecast 3

Ca si constructie, varianta standard Chromecast 3 este foarte asemanatoare cu Chrome cast Ultra, cu mentiunea ca aici nu mai vorbim de performante streaming 4K. In schimb, pretul este unul mult mai avantajos si daca trebuie sa te incadrezi intr-un buget limitat, automat aceasta va fi cea mai la indemana optiune. La fel, daca nu ai in vedere streaming-ul 4K sau pur si simplu ai nevoie de un dispozitiv Google Chromecast ca sa-l folosesti temporar sau mai rar pe un anumit televizor, atunci inca o data Chromecast 3 poate fi solutia castigatoare.

New chromecast 3 are doua avantaje importante:

1. Un pret mult mai avantajos (aproape jumatate din pretul unui Chrome cast Ultra 4K)

2. Imagine buna 1080p

In schimb nu are suport 4K sau HDR si nici port de retea (ethernet).

Cand ar trebui sa alegi Google Chromecast 3 (standard)?

Chromecastul standard este optiunea de baza pentru care poti opta atunci cand te hotarasti sa faci streaming pe un televizor non-smart. Are dimensiuni compacte, suporta flux video 1080p si wireless 802.11 la frecvente de 2.4 Ghz si 5 Ghz. Configurarea este simpla si dureaza foarte putin, iar calitatea streamingului este foarte buna. Poate fi folosit pe un televizor cu USB port built-in, dar asta nu e tot. In pachet vei gasi un adaptor care iti permite sa faci streaming inclusiv pe un televizor mai vechi ori mai putin dotat.

Recomandarea specialistilor este simpla: daca nu ai un televizor 4K sau servicii de streaming cu 4K, ar trebui sa optezi pentru Google Chromecast 3.

Generatia a 3-a Chromecast este varianta imbunatatita a lui Google Chromecast 2 si a aparut de curand in vizorul utilizatorilor. Singurul sau neajuns este ca nu accepta video-uri 4K sau HDR, formate ultra moderne, de ultima ora pentru streaming. Chromecast 3 este limitat la rezolutie 1080p.

Fii atent. Cele mai multe modele de televizoare vandute in ultimii au rezolutie 4K si chiar capacitati HDR. Asta inseamna ca este posibil ca tu sa ai un astfel de televizor si deja sa fii obisnuit cu acest tip de continut (superior din punct de vedere calitativ). In aceasta situatie trebuie sa iei in considerare ca un dispozitiv standard Google cast 3 nu va putea reda acest tip de continut 4K, cu care tu esti deja la curent.

Totusi, situatia nu este atat de dramatica precum pare la prima vedere. De fapt, exista multe servicii de streaming care nu ofera fluxuri 4K si foarte putine ofera fluxuri 4K HDR. Adauga aici faptul ca aceste servicii percep taxe mai mari pentru astfel de continut.

Si asta nu e tot. 4K si HDR necesita o latime de banda mai mare, cerinta pe care utilizatorii casnici cu o conexiune obisnuita de internet nu o pot indeplini.

Ca si concluzie partiala putem spune ca daca nu ai un televizor 4K sau nu intentionezi sa vizionezi continut 4k, cea mai buna varianta este New chromecast 3 standard. Si chiar daca ai un televizor 4K este recomandat in prima instanta sa evaluezi ce si cate servicii de streaming pe care le folosesti in prezent ofera rezolutie 4K sau HDR. Ulterior o sa poti sa-ti dai seama daca merita sa platesti dublu pentru tipul Ultra in loc de Chromecast 3 standard.

Cand ar trebui sa cumperi Chrome cast Ultra in loc de New chromecast 3?

Dispozitivul Chrome cast Ultra ofera ceva in plus fata de versiunea standard: o rezolutie mai buna si o viteza imbunatatita. Cand este folosit impreuna cu o conexiune de internet corespunzatoare, media playerul Ultra poate transmite continut 4K Ultra HD si HDR. Din punct de vedere hardware, media playerul Ultra este mai rapid si mai puternic (desi asta nu inseamna ca Chromecast standard se misca lent).

Sfatul e urmatorul: daca ai un televizor 4K (apple tv etc) si banii nu reprezinta o problema pentru tine, atunci investeste intr-un media player Ultra. Acesta se conecteaza wireless 802.11 pe 2.4 Ghz say 5 Ghz - exact, este la fel ca si Chromecastul obisnuit. Ce aduce insa in plus este o antena Multi Input Single Output (2 x 1). Aceasta este proiectata pentru viteze mai rapide ale retelei si latenta minima. O alta noutate pe care o aduce media playerul Ultra consta in portul Ethernet integrat in sursa de alimentare. Acesta este util si important pentru mentinerea fluxurilor 4K sau pentru utilizare in zone mai putin obisnuite (cum ar fi intr-un subsol, in curte sau intr-un colt izolat al casei). Daca ai deja New chromecast 3 poti sa-i cumperi separat un adaptor Ethernet, iar daca urmeaza sa faci achizitia pentru Chromecast si crezi ca aceasta facilitate iti este utila, atunci merita sa optezi din prima pentru un Chrome cast Ultra.

Chiar daca nu obisnuiesti in prezent sa vizionezi foarte mult continut 4K, desi ai un tv 4K si intentionezi sa faci streaming 4K, atunci cel mai probabil merita sa scoti mai multi bani din buzunar si sa comanzi media playerul Ultra.

Nu putem contesta ca acesta este mai rapid si mai performant decat varianta standard din generatia a 3-a, lansata de curand. Desi Ultra chromecast este de mai multi ani pe piata, in prezent ramana cea mai buna optiune pentru cei care vor sa faca streaming 4K si au asteptari mari. Pentru ca se livreaza de la inceput cu un adaptor Ethernet, nu trebuie sa-ti mai faci griji ca trebuie ulterior sa cheltui suplimentar pentru accesorii.

Prin urmare, inainte de a te hotari ce tip de Chromecast sa cumperi, gandeste-te la cerintele tale specifice, care sunt asteptarile pe care le ai, cat esti dispus sa investesti si cum te pozitionezi fata de continutul 4K. Daca vei tine cont de aceste lucruri va fi mai usor sa iei o decizie care sa te multumeasca pe termen lung.

Cat costa Google Chromecast 3? Dar Chrome cast Ultra 4K?

Am spus deja ca Ultra 4K are un pret aproape dublu fata de varianta standard Gen 3. Un media player google chromecast 3rd generation, Full high definition/ HD si hdmi port Streaming costa 189 lei la evoMAG, in prezent (verifica oferta actualizata in magazinul online). In schimb media playerul Ultra 4K Streaming costa 329 lei.

In afara de acestea, mai exista inca in stoc cateva dispozitive mai ieftine Google Chromecast 2, generatia dinaintea lui Chromecast 3, mai putin imbunatatita ca si performante.

Daca ai un televizor 1080p simplu, fara functii smart in bucatarie sau un camera de zi, Google Chromecast poate fi cea mai buna optiune pentru vizionarea Netflix hulu, YouTube tv etc, cu minim de cheltuieli, pe un ecran de dimensiuni mari.

Pentru achizitie Google Chromecast 3 sau Chromecast Ultra 4K viziteaza magazinul evoMAG.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea