Stiinta & Tehnologie

Google Android se face cunoscut la Barcelona

Google a lansat oficial platforma deschisa de dezvoltare, Android, inca din luna noiembrie a anului trecut, dar pana acum nu s-a prea vazut adevarata fata a noii solutii software . Mobile World Congress 2008 a reprezentat evenimentul la care primele prototipuri de telefoane care ruleaza Google Android au fost vazute de public si jurnalisti.

Curiosii care au calcat pragul standurilor Texas Instruments, Qualcomm si ARM Holdings au avut parte de demonstratii ale posibilitatilor acestor prototipuri. Printre terminalele expuse s-au numarat telefoane cu tastatura completa QWERTY, asemanatoare Blackberry-urilor, dar care sunt construite pe baza procesoarelor ARM vechi de doua generatii deja. Se pare ca aceste procesoare sunt inca incluse telefoanelor low-end, iar scopul acestei configuratii fara pretentii este demonstrarea posibilitatilor softului, care va putea fi suportat de telefoane nu foarte scumpe. Prototipurile prezentate la Barcelona afisau meniuri relativ simple, icoane generice care faciliteaza activarea browserului Web, a agendei, accesul la Gmail sau Google Maps . Totusi, trebuie retinut ca Android este o platforma deschisa, iar fiecare producator va ava libertatea de a-si crea propria structura si interfata pentru un anumit telefon.

Multe voci spun ca, macar la nivel grafic, Android nu se deosebeste prea mult de interfetele deja cunoscute de la Windows Mobile sau Symbian, dar secretul acestei platforme pare sa stea nu atat in posibilitatile pe care le ofera utilizatorului, cat in cerintele mai putin pretentioase la nivel hardware. Teoretic, Android va simplifica procesul conceperii unui nou telefon si al aplicatiilor acestuia, oferind un timp mai scurt pentru aparitia la raft.

Ieri, Google a anuntat lansarea unui nou SDK ( software development KIT) pentru platforma Android, aceasta optimizare oferind o noua interfata pentru utilizator, o functie care transforma adresele in coordonate si invers, exista suport pentru noi codecuri multimedia si se ofera posibilitatea de creare de noi animatii pentru layout. Din pacate, lipseste o mult asteptata modificare a pachetului de telefonie, omisiune indelung dezbatuta pe forumul Android DEveloper din Google Groups.

Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea