Stiinta & Tehnologie

#alegere bicicleta #bicicleta

Ghid: Cum alegi cea mai buna bicicleta pliabila!

Atunci cand doresti sa-ti cumperi o bicicleta pliabila lucrurile sunt ceva mai complicate decat mersul intr-un magazin de biciclete si achizitionarea primului model care iti iese in cale, deoarece exista peste 175 de producatori si vei avea de ales intre foarte multe variante.

Cum alegi cea mai buna bicicleta pliabila? Ce functii, dotari si caracteristici trebuie s-a aiba bicicleta pliabila potrivita nevoilor tale?

Acest ghid a fost creat pentru a te ajuta sa stii ce sa ii ceri persoanei care lucreaza intr-un magazin biciclete, astfel incat sa optezi pentru cel mai bun model de bicicleta rabatabila, dedicat stilului tau de pedalare.

Suntem privilegiati sa traim intr-o perioada in care progresul tehnologic este gata mereu sa ne satisfaca necesitati pe care nici nu stiam ca le avem.

Acesta este, de altfel, si motivul pentru care s-a nascut bicicleta pliabila, pentru a satisface nevoia de spatiu, timp, siguranta si flexibilitate a omului modern.

in viitor, bicicletele pliabile vor acapara complet piata deoarece, inca de pe acum sunt o varianta mult mai buna a bicicletei clasice.

Care sunt avantajele unei biciclete pliabile?

O bicicleta pliabila, asa cum sugereaza si numele, este o bicicleta cu o inginerie speciala ce ii permite plierea sau adunarea cat mai compacta a acesteia atunci cand nu este folosita.

Astfel de tip de bicicleta prezinta mai multe avantaje, cea mai buna bicicleta pliabila: Cel mai bun prieten al spatiului.

Daca locuiesti la bloc, mai ales la etaj, stii ce greu este sa urci si sa depozitezi o bicicleta. Ei bine, o bicicleta pliabila elimina problema spatiului, fiind usor de depozitat in apartament sau chiar in masina.

Cea mai buna alegere in privinta sigurantei. Bicicleta pliabila iti permite sa o iei cu tine usor in orice incapere, chiar si la birou.

Asta inseamna ca nu v-a mai trebui sa o lasi afara unde nu este in siguranta, nici macar daca ai pus lacatul pe ea.

Un avantaj din prisma timpului si a flexibilitatii.

Oricand terenul sau circumstantele nu iti permit sa mai folosesti bicicleta, in loc sa pierzi timp incercand sa o transporti intr-un loc sigur, sau sa o plimbi dupa tine, poti pur si simplu sa o aduni si sa o iei cu tine intr-un mijloc de transport.

Unele biciclete incap chiar si intr-un rucsac sau geanta speciala.

Mai ales pentru un amator poate fi foarte greu sa faca o investitie buna.

Trebuie s-a ai in vedere scopul in care o vei folosi, precum si care sunt principalele caracteristici pe care cea mai buna bicicleta pliabila trebuie sa le intruneasca.

In joc sunt banii, timpul si chiar sanatatea ta.

Iti recomandam s-a consulti un ghid de cumparaturi ca acesta de fata pentru a afla cum poti sa faci cea mai buna alegere.

Pentru a alege cea mai buna bicicleta pliabila, tine cont de urmatoarele aspecte:

Ce este o bicicleta pliabila?

O bicicleta pliabila este gandita astfel incat, dupa folosire, sa poata fi pliata intr-o forma cat mai compacta, care sa o faca mai usor de carat si depozitat.

De cele mai multe ori, plierea se face astfel incat ambele roti ale bicicletei sa stea una langa cealalta, impartind spatiul circular. Ghidonul si tija de sa pot fi si ele, la randul lor, pliate, pentru a ocupa cat mai putin spatiu cu putinta.

Pentru cine sunt ideale aceste biciclete?

Celor care fac naveta si utilizatorilor urbani

Asa cum probabil ti-ai dat seama si singur, cea mai mare parte a persoanelor care merg intr-un magazin biciclete cu dorinta de a achizitiona o bicicleta rabatabila sunt cei care folosesc acest mijloc de transport in naveta zilnica dinspre si catre munca, dar si in drumurile din oras, nelegate de job.

Fie ca merg s-a isi plateasca facturile sau sa isi rezolve unele probleme administrative, din ce in ce mai multi oameni aleg variantele de biciclete pliabile.

in prezent, atunci cand intri intr-un magazin biciclete poti observa existenta unei mari game de biciclete pliabile.

Modelele din ziua de astazi sunt dedicate atat pasionatilor de cursiere, venind cu roti mai inguste si transmisii dedicate vitezelor mari de rulare, cat si celor carora le place sa se plimbe pe trasee montane, acestea din urma avand cauciucurile mai groase, cu profil specific mountain bike-urilor.

Asadar, scopul lor nu este acela de a inlocui cursierele sau mtb-urile, ci mai degraba de a usura efortul pasionatilor de aceste sporturi, ei nemaifiind nevoiti ca de fiecare data cand doresc sa dea o tura, sa care dupa ei acele modele greoaie si deloc usor de transportat.

Pur si simplu isi arunca varianta de bicicleta rabatabila in portbagaj scotand-o si montand-o acolo unde li se pare ca ar incepe traseul ideal din ziua respectiva.

Utilizatorii de recreere bicicleta pliabila pentru timp liber

Biciclete pliabile din aceasta categorie sunt potrivita pentru utilizatori care o vor pedala in timpul liber sau pentru distante scurte, cum ar fi cumparaturile sau plimbarile ocazionale, dar nu o vor folosi foarte mult in fiecare zi.

O astfel de bicicleta este potrivita, de exemplu, pentru a parcurge distanta catre scoala, sau catre cel mai apropiat punct pana la un mijloc de transport in comun.

Este si categoria de biciclete care ofere cele mai multe optiuni cumparatorului.

Din moment ce nu vor fi foarte forjate, nu este necesar ca aceste biciclete sa fie fabricate la cele mai inalte standarde, dar trebuie totusi sa asigure confortul firesc.

Cand cumperi o astfel de bicicleta e bine sa ti cont si de zona in care locuiesti.

Este recomandat s-a cumperi o bicicleta pliabila cu minim trei viteze atunci cand locuiesti la tara, sau in zone cu multe pante.

Pentru cei care locuiesc la oras, o bicicleta fara viteze poate fi de asemenea o varianta buna, avand avantajul de nu se defecta foarte des. Totusi recomandam achizitionarea unei biciclete cu viteze.

Bicicleta pliabila pentru circulare zilnica

Daca te numeri printre ciclistii care isi doresc ca o bicicleta sa fie principalul lor mijloc de transport, o bicicleta pliabila este perfecta pentru tine.

Daca intentionezi sa circuli peste 30 de km cu bicicleta in fiecare zi, trebuie sa alegi un vehicul care sa fie bine fabricat, foarte confortabil, si usor de pliat.

Bicicleta pliabila este o varianta foarte buna pentru tine deoarece vei elimina riscul ca aceasta sa fie furata.

Daca intentionezi sa folosesti astfel bicicleta trebuie sa fi foarte atent la modul in care este posibil sa iti afecteze sanatatea. Trebuie sa alegi o bicicleta foarte confortabila care sa incurajeze o postura corecta.

Tine cont de acest lucru in special daca ai deja probleme cu spatele. intrucat vei merge in fiecare zi cu bicicleta, poate pentru mai multi ani la rand, orice disconfort te poate afecta pe termen lung.

Pentru calitate provenita de la unul din primele branduri de pe nisa de piata vei incerca o bicicleta pliabila Dahon, care se mandreste cu faptul ca este lider pe aceasta categorie de produs.

Optiunea de fata este recomandata celor cu inaltimi intre 142 si 193 cm, care cantaresc pana la 105 kg, detalii standard cand vine vorba de utilitatea si caracteristicile personalizabile.

Deoarece poate fi intrebuintata de barbati si femei, bicicleta prezinta caroserie din aluminiu, pornind de la cadru, ceea ce inseamna ca va avea si o greutate foarte accesibila, de doar 12.7 kg, ceea ce inseamna ca va putea fi carata de orice persoana, dupa ce se pliaza.

Iar, pentru transportare, dimensiunile se invart in jurul valorilor de 67 x 34 cm, deloc de neglijat, avand in vedere ca poti sa o arunci in portbagaj, spre a o intrebuinta pe un drum de tara, fiind ideala pentru scurtele calatorii zilnice la birou sau la mici cumparaturi ori chiar intalniri cu prietenii, fara a polua.

In vederea mentinerii sigurantei biciclistului in trafic, se foloseste de frane V-brake, usor de intretinut, si are sapte viteze disponibile, menite a face manevrarea articolului la urcare sau coborare un proces simplu.

Vom adauga ca rotile au dimensiuni medii spre mari, de 20 inch, asadar potrivite si pentru teren drept si fara dificultati, precum strada sau trotuarul, cat si pentru scurte incursiuni in natura

Ca si in cazul variantelor standard, multi dintre cei care merg intr-un magazin biciclete vor avea recreerea ca principal scop pentru achizitionarea unei biciclete pliabile.

Astfel, ei vor folosi aceste modele pentru a pedala impreuna cu familia sau pentru a se relaxa dupa o zi obositoare de munca, beneficiind in acelasi timp de avantajele cu care vine o bicicleta rabatabila

Amatorii de biciclete electrice

Bicicleta pliabila electrica este o varianta mai noua si mai scumpa, dar foarte practica pentru zonele urbane in mod deosebit.

Pentru cei ce nu doresc sa oboseasca prea mult atunci cand ies la plimbare pe o bicicleta rabatabila, exista varianta electrica. Astfel, vor putea pedala pe zonele drepte si descendente, iar pe urcari se pot folosi de motorul instalat pe cadru sau una din roti, ca sa nu faca un efort prea mare.

Bicicleta pliabila pentru munte

Sunt biciclete care sunt destinate pedalarii „off-road”, sau in natura ori pe terenuri de munte. O astfel de bicicleta trebuie sa fie in primul rand fabricata din materiale foarte bune si dure, si sa aiba un design gandit pentru rezistenta. Acorda o atentie deosebita la rotile acesteia.

Vei avea nevoie de o bicicleta care are roti de cel putin 65 cm diametru si 4 cm grosime. Astfel vei putea pedala mai usor si mai sigur chiar si pe teren accidentat.

De asemenea, cauciucul trebuie s-a fie mai gros pentru a absorbi socurile mai bine.

Asigura-te ca furca este din material foarte rezistent si puternic, in forma perfect dreapta. Acesta este un alt atribut anti-soc care te va ajuta, mai ales pentru ca vei pune multa presiune pe roata din fata. De asemenea, bicicleta pliabila ideala are sistem de suspensie si pe roata din spate.

Care sunt dimensiunile unei biciclete pliabile si cum se pliaza?

Cu toate ca dimensiunea lor poate varia in functie de model si de producator, mare parte a bicicletelor pliabile gasite intr-un magazin biciclete se incadreaza in aceleasi standarde. Astfel, exista trei mari grupuri de marimi:

Compacte – aceasta dimensiune va fi cea mai intalnita intr-un magazin biciclete, putand fi considerata standardul bicicletelor rabatabile.

Astfel, cu toate ca la prima vedere iti poate parea mica, daca ar fi sa o pui langa un model standard, vei putea observa ca pozitia de pedalare este oarecum asemanatoare, in ceea ce priveste inaltimea ghidonului, a seii, distanta dintre pedale si sa etc.

Probabil ca ti-ai dat seama din start ca in functie de model si de producator, exista mai multe metode prin care o bicicleta pliabila poate fi stransa. in continuare vor fi prezentate principalele tipuri pe care le vei intalni.

Indiferent pentru care dintre variante optezi atunci cand esti intr-un magazin biciclete, nu ezita sa ceri ajutor personalului pentru a vedea exact cum functioneaza sistemul respectiv.

Pliere la jumatate

Aceasta metoda este cel mai des intalnita; cadrul este construit in asa fel incat sa poata fi pliat in doua parti mai mult sau mai putin egale.

Rabatarea se realizeaza gratie unei balamale solide amplasate aproape de jumatatea cadrului, astfel incat, odata scoasa clema de siguranta, o parte a bicicletei penduleaza spre cealalta, pana cand are loc alinierea rotilor.

In acelasi timp, la mare parte a modelelor peste care vei da intr-un magazin biciclete, atat ghidonul, pipa, cat si tija de sa vor putea fi pliate, pentru o compactare mai buna.

Plierea in doua sau pe jumatate se face prin plierea cadrului. Avantajul acestui tip de pliere este faptul ca e foarte rapida, iar atunci cand este asamblata, bicicleta arata si se comporta ca una normala. Marele dezavantaj este faptul ca nu permite o pliere foarte compacta.

Pliere verticala

Aceasta tehnica este asemanatoare cu cea prezentata anterior, diferenta fiind ca rabatarea se poate face prin doua balamale cea principala fiind pe cadru, la fel ca mai devreme, iar cea de-a doua pe “chain stays” sau “seat stays”.

Cu ajutorul lor, bicicleta se strange pe verticala si nu pe orizontala, ca varianta anterioara, ceea ce duce la o compactare ceva mai buna.

Greutatea si dimensiunile unei biciclete pliabile

La fel cum se intampla si cu alte biciclete, si in cazul celor pliabile greutatea este foarte importanta in ceea ce priveste calitatea lor generala.

Astfel, majoritatea producatorilor intalniti pe rafturile unui magazin biciclete, vor incerca sa pastreze masa unei biciclete pliabile sub 15 kg, lucru care nu de fiecare data este posibil, in special la variantele cele mai ieftine.

Ca idee, modelele cele mai scumpe, vor cantari chiar si sub 10 kg.

La o bicicleta pliabila greutatea conteaza mult in cazul unei biciclete pliabile, deoarece va trebui sa o ridici destul de des, atat in momentul plieri, cat si in momentul deplasari si a reasamblari acesteia.

Verifica greutatea la pliere precum si materialul din care este facuta.

In general materialele usoare ca fibra de carbon si aluminiu, determina un pret mai mare al bicicletei, dar sunt o varianta mai buna in timp. Otelul este un material mai greu si care nu iti vor usura treaba.

Verifica de asemenea dimensiunile la pliere. Acestea te vor ajuta sa iti faci o idee mai buna a nivelul de compactare a bicicletei, si vei putea alege cea mai buna optiune pentru tine.

De regula, o bicicleta cu roti mai mari va fi mereu mai mare la pliere.

Ajustabilitate

Asigura-te ca bicicleta nu e doar pliabila ci si ajustabila. Cea mai buna bicicleta pliabila iti va permite sa ajustezi corespunzator ghidonul si scaunul pentru a-ti oferi maxim de confort, si pentru a avea o postura potrivita.

Anatomia unei biciclete pliabile

Chiar daca arata diferit si se poate sa se simta putin altfel fata de una standard, bicicleta rabatabila va avea mare parte a componentelor intalnite pe variantele clasice. Acestea vor fi prezentate in continuare, pe scurt.

Daca doresti informatii suplimentare si detaliate, nu ezita sa citesti ghidul de achizitie.

Cadrul

Cadrul este fabricat din unul din urmatoarele trei materiale, care sunt cele mai comune in productia de biciclete.

Otel – cadrele fabricate din otel sunt cele mai ieftine si cele mai grele pe care le vei gasi pe rafturile unui magazin biciclete.

Acestea au destul de multe dezavantaje, printre care rezistenta mica la zgarieturi, riscul de a rugini, dupa ce este lovit, se indoaie destul de repede.

Aluminiul – cele mai multe modele dintr-un magazin biciclete vor avea cadrul compus din acest material.

Ele sunt destul de bune, reprezentand clasa mid spre high si au destule avantaje: sunt mult mai usoare comparativ cu otelul, costul de achizitie este unul decent si ofera o manevrabilitate si un control bun.

Fibra de carbon – este in general rezervat cadrelor celor mai performante. Acestea sunt foarte usoare, au o capacitate foarte mare de preluare a socurilor, dar din pacate costul de achizitie a unui astfel de model va fi ridicat.

Viteze

La sistemul de transmisie bicicletele pliabile difera cel mai mult de cele standard. Pentru a fi mai simple, dar si pentru o greutate generala cat mai redusa, multe variante rabatabile intalnite intr-un magazin biciclete vin cu o singura viteza.

Raportul, insa, este unul deosebit, adaptat pentru o accelerare rapida.

Modele cu mai multe trepte de viteza sunt mai avantajoase din acest punct de vedere. Poti ajusta efortul pe care trebuie sa il pui in pedale in functie de terenul pe care circuli.

Daca vrei o bicicleta pentru munte sau deal, neaparat trebuie sa vina cu mai multe viteze.

Modelele mai performante si cele adaptate mtb-ului sau pentru a fi folosite drept cursiere sunt dotate cu mai multe viteze, astfel incat sa poata face fata numeroaselor tipuri de teren care le ies in cale.

Sistemul de franare

Exista multe tipuri de frane montate pe biciclete pliabile. Cele mai intalnite variante dintr-un magazin biciclete vor fi prezentate in continuare.

1. U-brake-uri – acestea sunt asemanatoare franelor clasice cu saboti, care mai poarta si denumirea de V-brake-uri. Sunt alcatuite din doua brate, pe care sunt montati doi saboti, pozitionati de o parte si de alta a jantei. in momentul cand se actioneaza maneta de frana, sabotii strang janta, incetinind-o. Bratele pivotante sunt prinse direct de furca, in vreme ce in cazul V-brake-urilor ele vin prinse de o punte care este la randul ei fixata de furca.

Aceste variante de frane vor fi cel mai des intalnite intr-un magazin biciclete, deoarece sunt ieftine, functioneaza decent, cu toate ca prezinta unele dezavantaje, cum ar fi eficienta scazuta la franarea in conditii de umiditate ridicata sau daca janta se indoaie.

2. Frane mecanice pe disc – in cazul lor, franarea se face printr-o actiune mecanica, prin cablul de frana. in momentul in care se trage de manete, cablul preia miscarea si o transmite unui brat ce este atasat pe discul de frana, acesta fiind montat in butucul rotii. Bratul face ca placutele de frana sa stranga discul, care vor duce la incetinirea rotii.

Tipul acesta de frana functioneaza destul de bine, cu toate ca printre dezavantaje se numara dimensiunea limitata a discurilor si faptul ca se intampla destul de des ca acel cablu de frana sa se sectioneze. Acesta este si motivul pentru care nu sunt atat de frecvente pe rafturile unui magazin biciclete.

3. Frane hidraulice pe disc – principiul de baza este acelasi ca la varianta de mai sus, diferenta fiind data de faptul ca actionarea este una hidraulica. In consecinta, nu este necesar un efort prea mare pentru incetinirea bicicletei, cablul de frana nu se va mai sectiona atat de repede, iar calitatea opririi va fi una ridicata.

Cele mai bune modele de biciclete pliabile intalnite intr-un magazin biciclete au neaparat genul acesta de frane. Cu toate ca pretul lor este unul ridicat, si performanta este pe masura.

Roti

Asa cum a fost prezentat si ceva mai devreme, exista mai multe variante de roti intalnite pe biciclete pliabile, in functie de stilul acestora.

Cea mai mare parte a celor dintr-un magazin biciclete vor avea roti de 20 inci. Variantele full size, pot veni echipate cu 700c sau 26 inci, in vreme ce modelele cele mai compacte pot ajunge pana la 11 inci.

Sa

tinand cont ca de cele mai multe ori cei care opteaza pentru o bicicleta rabatabila o fac pentru relaxare si se axeaza mai putin pe performantele ei, saua este una confortabila, cu ceva mai mult burete fata de variantele intalnite intr-un magazin biciclete pe cursiere sau pe mtb-uri.

Intretinere

Deoarece este un bun uzabil, bicicleta pliabila, ca oricare alta, va avea la un moment dat nevoie de lucrari de intretinere. Incearca sa ii studiezi putin piesele inainte de cumparare si sa te interesez cam cat de usoara si costisitoare va fi achizitionarea lor.

Daca piesele sunt greu de gasit, costurile de intretinere vor fi mai mari. Orienteaza-te dupa un model de bicicleta cu piese usor de gasit si nu foarte scumpe.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea