Stiinta & Tehnologie

# leac insomnie # efecte nocive gadgeturi #smartphone #gadget #insomnie

De ce nu trebuie sa-ti folosesti smartphone-ul seara

Insomniile dese ar putea sa fie provocate de folosirea in exces a gadgeturilor moderne, sustin savantii englezi. Daca cititul inainte de culcare este o activitate des intalnita, eficienta acesteia este contestata cand este facuta de pe ecranul ebook-urilor, al tabletelor sau al smartphone-urilor.

Un studiu recent facut public la intrunirea membrilor Academiei Nationale de Stiinte din Marea Britanie arata ca lumina radiata de ecranele dispozitivelor smart si ale laptopurilor are un efect negativ asupra sanatatii. Aceasta pune corpul in alerta si deregleza ceasul intern al fiecarui individ.

Timp de doua saptamani, mai multi voluntari au incercat gadgeturile pe post de suport pentru lecturarea unor texte, timp de 4 ore, inainte de culcare. Lumina albastra radiata de ecranele dispozitivelor a dus la reducerea secretiei de melatonina si desincronizarea ritmului zilnic de odihna al participantilor.

In acelasi timp, voluntarii care au experimentat lectura de pe clasicele carti nu au avut probleme in a adormi rapid. Mai mult, somnul acestora s-a dovedit mai odihnitor. Savantii britanici, cred ca invazia tehnologiei in viata de zi cu zi poate fi cauza deselor tulburari de somn intalnite in mod frecvent in ultimul deceniu.

Foto: dailymail.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea