Stiinta & Tehnologie

#10 iunie #eclipsa de soare #eclipsa #romania #iunie

Eclipsa de Soare pe 10 iunie 2021! Cand si unde poti vedea fenomenul

Pe 10 iunie 2021 are loc o eclipsa partiala de Soare. Eclipsa poate fi observata si din Romania, insa aceasta nu va fi vizibila din toata tara.

 

Eclipsa din 10 iunie este una inelara si este cea de-a 16-a eclipsa de acest fel din ultimii 21 de ani.  

Ce este o eclipsa inelara de Soare

Pentru a intelege mai bine ce este o eclipsa inelara de Soare, e bine sa stii ca o eclipsa de Soare are loc atunci cand Luna trece printre Soare si Pamant.

O eclipsa lineara este in momentul in care aceasta poate fi observata la potentialul maxim doar dintr-o anumita regiune a Terrei, iar din zonele adiacente este vizibila in proportii mai mici, sau deloc. Desi Soarele, Luna si Pamantul sunt aliniate exact, diametrul aparent al satelitului este mai mic decat ce al Soarelui. Astfel, rezultatul este un inel stralucitor ce inconjoara satelitul, care va putea fi vizibil doar din potentialul maxim de observatie.In restul zonelor, eclipsa de soare este una partiala, deoarece Luna nu acopera tot Soarele.

Cand si cum poti vedea eclipsa de Soare, in Romania

Eclipa de soare din 10 iunie traverseaza si o parte din tara noastra. Eclipsa va putea fi observata in forma partiala doar in zona de nord a tarii. Astfel, daca esti in Transilvania, majoritatea Moldovei, Bucovina, judetele Arad, Bihor, Maramures, Satu Mare si nordul si centrul judetului Timis vei putea observa, partial, acest fenomen astral rar. 

Cu cat te afli intr-o zona mai nordica, cu atat eclipsa va fi mai vizibila.

Eclipa de soare are loc intre orele 11:12:20 si 16:11:19. Punctul maxim al eclipsei va avea loc la ora 13:41:54, orele Romaniei.

Pentru cei care nu au oportunitatea sa vada eclipsa, NASA va transmite evenimentul live, pe YouTube.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea