Stiinta & Tehnologie

E voie sa vorbesti la mobil din avioanele comerciale

Si uite cum lumea progreseaza incet, dar sigur. Spatiul aerian european are liber la apeluri telefonice efectuate de pe telefonul mobil in timpul zborurilor. Asa ca de acum, daca ai chef sa stai la taclele in avion, nu mai ai interdictiile de care te loveai pana acum.

Comisia Ofcom a aprobat recent aceasta "lege". Masura vine in urma unei situatii care a aparut la sfarsitul anului trecut, cand circulau anumite zvonuri care indicau ca apelurile telefonice in timpul unui zbor cu avionul sunt permise, dar doar dupa ce acesta a depasit altitudinea de 3000 de metri.

Pico Cells

Acoperirea semnalului telefonic va fi furnixata de catre statii de telefoane mobile numite "celule pico" care vor conectata apelurile prin satelit. Totusi, daca apelurile telefonice vor fi acceptate, ramane decizia fiecarei companii aeriene in parte.

Dar si asa, cu aceasta lege in "spate" pentru Europa, primul apel aerian a fost facut intr-un avion ce parcurgea ruta Dubai - Casablanca .Avionul cu pricina este un Airbus A340, care are un sistem ce opreste undele telefonului sa se interesecteze cu electronica de bord a acestuia.

In curand in avioane: Voice-call

Compania aeriana din Dubai va permite in curand serviciul "voice-call", dar care va fi restrictionat in timpul zborurilor de noapte. Tot pentru aceste zboruri, pasagerii vor fi rugati sa isi pastreze telefoanele in modul silentios .

Ideea pare promitatoare, iar acum ca acesta metoda e posibila si in spatiul aerian european, asteptam sa vedem daca la noi se va aplica aceasta regula si daca vom avea voie sa ne sunam familia sau prietenii in timpul zborurilor atat interne cat si externe.

Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea