Stiinta & Tehnologie

#estonia #telefon mobil #vot

Din 2011, Estonia va vota de pe telefonul mobil

Parlamentul estonian a dat o lege care permite cetatenilor sa voteze prin intermediul telefonului mobil.

Din 2011, urmatorul an electoral in Estonia , alegatorii vor putea sa isi aleaga alesii prin prorpiul mobil.

Cum merge treaba?

Sistemul de vot prin telefon mobil a fost deja testat. Fiecare alegator va obtine un chip pesonal si unic, gratuit, care va fi integrat in telefonul mobil.

Aceste chipuri vor fi eliberate de SK Certification Center din Estonia, care se ocupa si de eliberarea cardurilor de indentitate.

Odata implementat chipul va verifica indentitatwa si autorizatia de participare la vot a posesoruluide telefon mobil si va trimite votul mai departe.

Sistem bun

Raul Kaidro, purtatorul de cuvant al SK Certification Center declara ca: "Sistemul si software-ul de vot s-au dovedit a fi foarte eficiente si de incredere." Acesta a mai spus ca problemele de securitate dispar pentru ca sistemul conceput este cel mai sigur mod de a indetifica o semnatura digitala.

Kaidro se asteapta ca anul 2011 sa fie o premiera, chiar daca tari ca Finlanda si Suedia au deja sisteme asemanatoare de vot care trebuie implementate.

In anul 2007, estonienii au votat prin internet. Autoritatile au precizat ca sistemul de vot a fost foarte sigur si nu a ridicat probleme de hacking, furt de indentitati sau manipulare de vot.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea