Stiinta & Tehnologie

#sali de clase #lampa UV #dezinfectie

Dezinfectia locuintelor si salilor de clase cu lampi UV – avantajoasa sau periculoasa?

Una din cele mai avantajoase metode de dezinfectie in societatea moderna actuala in salile de clase, locuinte sau cabinetele de infrumusetare ori medicale este aceea care foloseste echipamentele moderne de tip lampi UV. Aceste lampi sunt recomandate pentru a evita transmiterea de boli pe cale aeriana prin intermediul virusilor sau bacteriilor care pun in pericol personalul uman angajat sau cei care isi desfasoara activitatea in spatiul respectiv.

 

Pentru a evita raspandirea unor epidemii greu de controlat ce afecteaza in mod proportional personalul uman, activitatea economica si performanta companiei, sanatatea elevilor, a cadrelor didactice sau a locatarilor, lampile UV reprezinta o investitie de bun augur.

Rolul lampilor UV in protejarea personalului uman, elevilor sau locatarilor din diferite locatii si eliminarea bacteriilor daunatoare organismului uman

Microorganismele de tip virusi si bacterii care plutesc in aerul din camere, sali de clase, din cabinete, sunt iradiate de aceste radiatii UV si astfel se reduce si chiar se elimina numarul de microorganisme dintr-o incapere. Aerul dezinfectat va fi fortat sa treaca prin regiunea iradiata gratie circulatiei naturale, fiind redus pericolul infectiilor in cazul microorganismelor periculoase care se transmit aerian, prevenind numeroase imbolnaviri de la om la om.

In timpul radiatiilor UV, bacteriile sunt ucise, razele afectand materialul biologic fara a produce reactiile chimice periculoase, ci doar prin intermediul energiei de mare putere, livrate celulelor. De asemenea, radiatia UV nu modifica particulele sau substantele chimice din mediu, anorganice sau organice.

Principalele aplicatii ale lampilor UV includ dezinfectia aerului si suprafetelor din incaperi cu incarcatura microbiana mare prin intermediul radiatiei UV in:

  • unitati sanitare, in laboratoare de analize, de microbiologie, in sali de operatie sau in productia de medicamente;
  • depozite si unitati din industria alimentara, depozite de legume si fructe, abatare, silozuri;
  • unitati hoteliere, biblioteci, unitati bancare;
  • sali de clase;
  • locuinte.

Cum se foloseste in siguranta o lampa UV?

Pentru a folosi in siguranta o lampa UV, este necesar ca in salile, locatiile sau locuintele in care are loc dezinfectia sa nu existe nicio persoana, plantele sa fie acoperite, la fel ca si tablourile. Radiatiile UV se pot dovedi daunatoare atat pentru organismul uman, cat si pentru plante si animale, de aceea nu se recomanda prezenta in timpul functionarii.

Ba mai mult, lampile UV ce pot fi programate reprezinta o alegere foarte buna pentru ca nu necesita prezenta personalului uman pentru a fi pornite. Pentru a respecta toate conditiile privind siguranta dezinfectiei cu aceste lampi, se recomanda respectarea urmatoarelor sfaturi:

  • scoaterea din incapere sau acoperirea cu o panza a plantelor, picturilor sau a altor obiecte ce pot fi afectate de lumina UV;
  • scoaterea din incaperi a animalelor de companie sau a animalelor;
  • evitarea expunerii pielii si ochilor la lumina UVC, de aceea sistemele de control la distanta prin telecomanda sau aplicatie sunt cele mai des achizitionate.

Sursa foto: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea