Stiinta & Tehnologie

#masina #intretinere #frane

Cum sa intretii mai bine franele masinii

Placutele de frana sunt indispensabile pentru o masina, insa sunt produse consumabile  si sunt foarte scumpe, motiv pentru care este recomandat sa acorzi o atentie sporita intretinerii lor. Iata cateva sfaturi pentru a mari viata lor.

 

Condu precaut

Nu apasa pedala de acceleratie foarte brusc atunci cand pleci de pe loc, cu atat mai mult cand conduci in oras si exista probabilitatea de a frana dupa cativa metri. Cel mai indicat este sa accelerezi cat mai usor , lucru care iti va permite sa franezi cat mai putin si sa protejezi astfel placutele de frana.

Anticipeaza opririle

Incetineste din timp atunci cand vezi treceri de pietoni, semne cu “Cedeaza trecerea”, semne de cale ferata , blocajele etc.  In acest mod, vei putea frana din timp, treptat, fara sa fortezi sau sa bruschezi placutele de frana.

Utilizeaza frana de motor

Daca distanta si timpul iti permite incearca sa folosesti mai mult frana de motor, adica sa treci treptat dintr-o viteza in alta. Astfel vei evita folosirea pedalei de frana si uzarea placutelor. Mai mult decat atat, frana de motor iti va reduce si consumul de combustibil deoarece noile sisteme de gestiune electronica taie injectia de combustibil in timpul franarii, atunci cand motorul se afla deasupra turatiei de relanti.

Frana de motor este recomandata si in timpul coborarii pantelor lungi, in curbe si in serpentine.

Atentie! Nu se schimba niciodata din viteza a cincea, direct in cea de-a doua pentru ca viteza trebuie redusa in mod progresiv si nu brusc.

Nu pleca cu frana de mana trasa

Incercarea de a misca masina cu frana de mana trasa, uzeaza in mod excesiv placutele si sabotii de frana, asadar incearca sa verifici acest lucru inainte de a baga in prima treapta de viteza si de a apasa pedala de acceleratie.

Sfat:

Daca  masina scoate un sunet ascutit atunci cand apesi pedala de frana (cand „tiuie” franele), trebuie sa stii ca exista posibilitatea ca acestea sa  fi ajuns la limita de utilizare. In acest caz, este recomandat sa mergi in service, sa vezi care este problema si, daca este necesar, sa inlocuiesti placutele de frana cu unele noi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea