Stiinta & Tehnologie

#consum #motorina #benzina #masina

Cum sa economisesti combustibil

Unul din lucrurile pe care toti producatorii de masini vor sa il imbunatateasca cu fiecare model lansat este cel constituit de consumul de combustibil care tinde sa fie din cel in ce mai mic. In prezent, nu mai conteaza marimea vehiculului, a numarului de locuri sau a motorului cand vine vorba de a face economii,  ci o distanta cat mai mare parcursa cu cat mai putin combustibil.

 

Pentru a obtine un consum cat mai redus ar trebui sa ai in vedere unele dintre urmatoarele sfaturi.

Stil de condus calm

Incearca sa nu pornesti in tromba la fiecare pornire de pe loc pentru ca apoi sa fii nevoit sa franezi brusc. Acest stil de condus este cunoscut ca unul din principalii factori al cresterii consumului. De asemenea, incearca sa pastrezi o viteza constanta si nu prea mare pe portiunile de drum mai lungi sau cand te afli in afara localitatilor.

Verifica presiunea lor

Pe cantul uneia dintre portierele masinii sau in manualul acesteia veti gasi presiunea optima pentru le cu care este echipata masina. Verifica periodic presiunea lor. Un cauciuc prea umflat sau prea dezumflat poate influenta considerabil consumul masinii tale.

Mai mare nu inseamna neaparat mai bun

Ramanand in sfera cauciucurilor, cele mai late pot arata intr-adevar mai bine, mai agresiv pe masina ta, dar mai lat inseamna si un consum mai mare.

Schimba consumabilele

Nu uita sa faci reviziile periodice si chiar controale de rutina mai ales ale filtrului de aer. Cu cat acesta este imbibat de impuritati cu atat motorul suplineste debitul de aer cu cel de benzina rezultand iarasi un consum mai mare. Schimbarea unui filtru de aer este un proces destul de simplu, iar costul unuia nou este mai mic de 50 RON.

Inchide aerul conditionat

Folosirea aerului conditionat, conform manualelor masinilor, pot mari consumul de carburant cu pana la 20% in mediul urban. Gandeste-te de doua ori daca intr-adevar ai nevoie de folosirea butonului de climatizare .

Inchide farurile pe timpul zilei

In mediul urban nu este obligatorie folosirea luminii de intalnire si chiar interzisa folosirea proiectoarelor de ceata, care sunt si deranjante pentru ceilalti participanti la trafic. Nefolosirea lor poate, de asemenea,  inbunatati consumul masinii tale.

Nu folosi masina pe distante scurte

Folosirea masinii pe distante mai mici de 4-5 km pot contribui la cresterea consumului cu pana la 25% si la uzarea mai rapida a unor componente.

Foloseste carburanti mai buni

Foloseste carburanti mai buni din punct de vedere calitativ, nu neaparat cei foarte aditivati care au un pret mai ridicat. Un combustibil mai bun poate aduce un consum mai bun masinii tale si evident performante pe masura.

Inchide geamurile

Cand mergi cu viteaza in afara localitatilor, daca vremea o permite, inchide geamurile. Geamurile lasate deschise maresc forta de frecare si, in acest fel, consumul de carburant.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea