Stiinta & Tehnologie

#diagnoza #masina #probleme

Cum sa "citesti" problemele masinii tale

Nu exista niciun motiv misterios pentru care masina dvs. "trimite" semnale luminoase  panoului de instrumente. Vehiculele moderne detin senzori care monitorizeaza diferite sisteme si care indica posibile erori la nivelul acestora.

Daca observati mesaje precum "check engine" sau "service engine soon" inseamna ca sistemul informatic de pe vehicul a detectat o in cadrul diferitelor sisteme pe care le controleaza, problema care are nevoie rapid de o diagnosticare.

De exemplu, daca vehiculul dumneavoastra intra in "limp mode" inseamna ca se executa un program prestabilit, care scade puterea masinii si nu permite o accelerare constanta. Cea usoara modalitate prin care puteti afla problemele masinii este prin intermediul unei diagnosticarii auto, cu ajutorul careia veti putea explora starea tehnica a masinii dvs.  

computerizata implica o interogare a sistemelor electrice si electronice ale unei masini, urmata apoi de interpretarea sau, in functie de caz, de stergerea eventualelor erori prezente in memoria computerului de bord. Efectuarea acestei diagnoze se face cu ajutorul unui laptop si a unui software realizat special, prin intermediul unei interfete de comunicare intre laptop si mufa de diagnoza a masinii, situata chiar in cabina soferului. Odata ce “cititorul de cod” este conectat, puteti prelua codurile de eroare pe care computerul de bord le are stocate in memoria sa. Aceste coduri vor fi folosite pentru a diagnostica si repara vehiculul dumneavoastra.

Dupa ce ati identificat problemele, utilizand software-ul sau aparatul de diagnosticare auto, care are practic aceleasi functii, urmatorul pas este acela de a le descifra. Avantajul de a folosi cartea masinii este ca majoritatea manualelor  contin, de asemenea, informatii cu privire la modul de repararare al diferitelor erori. Asigurati-va ca urmati instructiunile pas cu pas.

Daca instructiunile sunt greu de gasit si mai ales, de urmat, puteti apela la dealerii de automobile, care ofera  asistenta pentru clienti sau daca problemele gasite sunt mai grave, la un mecanic auto care va poate oferii servicii de reparatii. Trebuie retinut ca diagnoza auto reprezinta o consultare a sistemului electronic de diagnosticare al automobilului. Aceasta indica doar cauzele defectarii;  in niciun caz, nu le rezolva.

Dupa ce problemele au fost solutionate, erorile vor putea fi sterse. Nu este nicidecum recomandat sa stergeti erorile inainte ca masina sa fie reparata, deoarece tehnicianul care se va ocupa de masina dvs ar putea folosi codurile de eroare pentru diagnosticarea si solutionarea defectiunilor  masinii. Mai mult decat atat, stergerea erorilor este doar o actiune temporara. Daca defectul care impiedica buna functionare a masinii persista, atunci eroarea va fi “restocata” in memoria computerului masinii.

Preturile pentru o testerele diagnoza auto computerizata (interfata) pornesc de la aproximativ 120 RON pentru cele monomarca si pot ajunge pana la cateva mii de lei, pentru aparatele de diagnositicare auto sau scannerele multimarca.

Cititi mai multe pe Auto.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea