Fiecare cautare, fiecare video de pe YouTube, fiecare loc in care te opresti e inregistrat si stocat, oficial „pentru a-ti imbunatati experienta”. Neoficial? Devii un dosar digital cu toate obiceiurile tale, pastrat cu grija in serverele Google.
Vestea buna e ca poti prelua controlul. Nu trebuie sa fii hacker sau expert in securitate cibernetica. Ai nevoie doar de cateva minute si de contul tau Google.
Cum dezactivezi urmarirea activitatii din contul Google – in 3 pasi simpli
1. Acceseaza contul tau Google
Intra fie din browser, fie din setarile telefonului (daca ai Android). Cel mai rapid e sa mergi la Setari > Google > Gestionare cont Google. Odata ajuns acolo, deschide sectiunea „Date si confidentialitate” (sau „Data & Privacy”).
2. Intra in „Setari privind activitatea”
In acest meniu, Google iti arata tot ce colecteaza: istoricul cautarilor web, locatiile vizitate, activitatea din aplicatii si chiar comenzile vocale („OK Google”, iti suna cunoscut?).
3. Dezactiveaza urmarirea pe categorii
Deschide fiecare optiune si dezactiveaza ce nu vrei sa mai fie urmarit. Cele mai importante sunt:
- Activitatea pe web si din aplicatii
- Istoricul locatiilor
- Istoricul YouTube
Poti sterge si tot ce a fost deja salvat in trecut si, bonus, setezi stergerea automata la fiecare 3 sau 18 luni – ca sa nu mai faci tu asta manual.
Si totusi... te mai urmareste Google dupa aceea?
Da, partial. Anumite aplicatii pot avea nevoie de informatii ca sa functioneze corect. Dar cu aceste setari dezactivate, cantitatea de date colectate scade considerabil. E ca si cum ai trage perdelele intr-o casa cu geamuri mari – nu inchizi complet lumina, dar reduci expunerea.
Vrei sa vezi ce stie deja Google despre tine? Intra pe myactivity.google.com si pregateste-te de un mic soc. Vei gasi totul acolo: cautari, locatii, clipuri, comenzi vocale – chiar si acele retete de la 2 noaptea.
Confidentialitatea ta digitala nu vine la pachet cu telefonul. Trebuie sa o activezi tu. Dar vestea buna e ca acum stii exact cum.