Stiinta & Tehnologie

# sudare #aparat sudare

Cum alegi un aparat de sudare?

Alegerea aparatelor de sudare in functie de tip

Aparatul de sudare este esential in numeroase aplicatii, avand rolul de a uni intre ele structurile metalice, iar detinerea unui dispozitiv eficient poate face diferenta dintre o lucrare buna si una care va pune probleme. Informatiile din randurile de mai jos iti vor fi utile indiferent daca esti un sudor amator, care nu detine cunostintele tehnice necesare pentru a face diferenta intre diverse aparate de sudare, precum si daca esti un sudor profesionist, care doreste sa afle noi detalii referitoare la alegerea aparatelor de sudare.

Avand in vedere multitudinea de aparate de sudare pe care le poti gasi pe piata, alegerea celui mai potrivit pentru nevoile tale se poate dovedi a fi dificila. Pentru a afla care sunt cele mai importante criterii de alegere a aparatelor de sudare, am apelat la expertiza celor de la Rebels Grup, care, pe langa o gama larga de aparate de sudare, ofera consultanta si suport tehnic in acest domeniu.

Principalul aspect de luat in calcul atunci cand trebuie sa faci o alegere este tipul aparatelor de sudare. Conform specialistilor Rebels Grup, fiecare tip de aparat de sudare este potrivit anumitor sarcini si are o utilitate bine stabilita.

Vei putea alege intre urmatoarele tipuri principale de aparate de sudare, care au caracteristici diferite.

Aparate de sudare MIG-MAG

Aceste aparate de sudare se incadreaza in categoria celor profesionale si functioneaza fie cu gaz inert (MIG), fie cu gaz activ (MAG), existand posibilitatea de a alege varianta optima, in functie de materialul sudat. Aparatele de sudare MIG-MAG sunt ideale pentru obtinerea unei suduri calitative in timp scurt si sunt adesea utilizate in aplicatii precum industria grea (structuri din otel, conducte, containere presurizate, constructia navelor maritime), industria usoara (producerea pieselor pentru masini, confectii din metal), industria auto si uz casnic (se recomanda aparate de sudare MIG-MAG compacte).

Aparate de sudare TIG-WIG

Tot din categoria aparatelor de sudare profesionale fac parte si cele TIG-WIG (Tungsten Inert Gas – Wolfram Inert Gas). Un avantaj adus de aceste aparate de sudare este controlul deplin asupra adaosului de material. Utilizate in numeroase aplicatii, aparatele TIG-WIG se bucura de popularitate mai ales in industria auto, pentru sudare jantelor din aliaj.

Aparate de sudare tip invertor MMA

Tehnologia care sta la baza aparatelor de sudare tip invertor a fost considerata revolutionara in acest domeniu in momentul in care a aparut. Usoare si versatile, aceste aparate de sudare pot fi calibrate pentru numeroase tipuri diferite de sudare si pot fi utilizate in lucrari care implica diverse metale. Stabilitatea arcului electric este unul dintre multiplele avantaje pe care le ofera folosirea aparatelor de sudare tip invertor.

Aparate de sudare tip microplasma

Aceste aparate de sudare sunt folosite pentru o precizie ridicata in sudare componentelor de mici dimensiuni. Au la baza unul dintre cele mai avansate procedee de sudare si avantajul principal este ca pot fi automatizate cu usurinta.

Alte criterii de alegere a aparatelor de sudare

Pe langa tip, in alegerea aparatelor de sudare este necesar sa mai tii cont si de alte criterii, detaliate in cele ce urmeaza.

Puterea aparatului de sudare

Pentru a face o alegere in privinta puterii aparatului de sudare, este necesar sa cunosti mediul in care iti vei desfasura activitatea si sursele de curent pe care le ai la dispozitie. De exemplu, daca planuiesti sa folosesti aparatul de sudare acasa, unde reteaua de curent este una de 240V, va trebui sa alegi aparatul de sudare in consecinta sau sa instalezi o sursa de curent compatibila.

Materialul pe care il sudezi

In timp ce otelul poate fi sudat cu orice tip de aparat de sudare, lucrurile stau diferit atunci cand vine vorba de metale mai pretentioase, asa cum este cuprul. Asadar, asigura-te ca aparatul de sudare ales este compatibil cu materialele cu care vei lucra in mod constant si ca asigura o sudare corecta.

Bugetul pe care il ai la dispozitie

La fel ca in cazul oricarei achizitii care implica o suma importanta de bani, bugetul este important si atunci cand discutam despre aparate de sudare. Pentru ca investitia ta sa merite, este recomandat sa achizitionezi un aparat de sudare de buna calitate, care va avea un pret pe masura. Asadar, acorda acestei investitii bugetul maxim pe care ti-l permiti.

In alegerea aparatelor de sudare trebuie sa se ia in calcul doua aspecte importante: utilizatorul si aplicatiile in care va fi folosit aparatul. Dupa cum poti observa, fiecare tip de aparate de sudare vine cu avantajele sale, iar detaliile oferite referitoare la fiecare in parte te pot ajuta sa afli care este cel mai potrivit pentru nevoile tale. Daca ai nevoie de consultanta personalizata in alegerea unui aparat de sudare, iti poti indrepta atentia catre Rebels Grup, unde vei gasi o echipa de specialisti gata sa iti faca recomandarile necesare.

FOTO: rebels-grup.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea