Stiinta & Tehnologie

#benzina #scumpire #motorina

Cresterea pretului la carburanti cu 20% ar duce la scaderea folosirii masinii personale cu 8%

Cresterea pretului la combustibil cu 20% ar determina scaderea utilizarii autoturismelor personale cu 8%, sustin autorii unui raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

"Oamenii cauta solutii cat mai convenabile, respectiv reducerea sub 15 minute a timpului afectat unei calatorii cu mijloace de transport in comun de acasa la serviciu si o infrastructura mai buna pentru ciclisti. Pretul constituie un argument, iar cei care nu au masini personale afirma ca aspectele legate de cost, nu preocuparile ecologice, sunt cele care le influenteaza optiunile. Pe de alta parte, soferii declara ca daca pretul la combustibili ar creste cu 20%, utilizarea masinilor personale ar scadea cu 8%", se arata in raportul citat de Capital.ro.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 10.000 de persoane din 10 tari: Australia, Canada, Cehia, Coreea de Sud, Franta, Italia, Mexic, Olanda, Norvegia si Suedia.

In timp ce coreenii prefera transportul in comun, iar optiunile cehilor sunt impartite la trei intre sofat , mersul de jos si utilizarea transportului in comun, mai mult de jumatate dintre respondentii din celelalte tari si-au manifestat optiunea clara pentru sofat.

Expertii OCDE spun ca emisiile de bioxid de carbon produse de mijloacele de transport se vor dubla pana in 2050.

Pretul benzinei a crescut cu pana la 25% in Romania in 2010.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea