Stiinta & Tehnologie

#climatizare #masina

Ce ar trebui sa stii despre sistemul de climatizare al masinii tale. 4 aspecte mai putin cunoscute

Cand vine vorba de automobile, principalele lucruri pe care punem pret sunt legate, de regula, de aspecte ale modului lor functionare, cum ar fi puterea motorului, viteza pe care o pot atinge, sistemele de directie sau franare, precum si alte componente ce pot influenta felul in care se conduce vehiculul. Bineinteles, toate aceste lucruri sunt foarte importante, cu atat mai mult cu cat multe dintre ele pot influenta siguranta soferului si a pasagerilor sai.

Cu toate acestea, viata de zi cu zi nu te pune des in fata unor situatii limita, ci mai degraba in fata monotoniei si a plictiselii cotidiene. In oras, e mult mai probabil sa te confrunti cu plictiseala traficului, decat cu pericolul unei situatii limita in care reflexele tale de sofer si sistemele de siguranta ale masinii sa fie fortate la limita. 

Lucrurile nu se rezuma doar la siguranta si eficienta atunci cand te afli la volan; confortul este si el foarte important. Iar in ceea ce priveste confortul tau si al pasagerilor, sistemul de climatizare al masinii joaca un rol esential, motiv pentru care e important ca si acesta sa primeasca atentia pe care o merita, fie ca e vorba esti pasionat de masini si detii un aparat freon auto  sau de cate ori mergi la  inspectie periodica sau o vizita la un service dotat cu un aparat incarcat freon auto, pentru o completare cu freon. Iata cateva aspecte mai putin cunoscute despre sistemul de climatizare al automobilului tau:

Este foarte eficient in dezaburirea geamurilor

In zilele racoroase de iarna, parbrizul aburit iti poate da batai serioase de cap, insa, din fericire, aparat clima auto se pune repede pe treaba, ajutandu-te sa rezolvi cat mai rapid problema. El face asta reducand umiditatea din aer si crescand temperatura treptat, astfel incat sa elimine aburii de pe geamuri si parbriz si sa creeze conditii normale de vizibilitate, fara de care ar fi periculos sa pleci la drum.

Contribuie la racirea motorului

Desi poate parea usor contraintuitiv, sistemul de racire al motorului este direct conectat la sistemul de incalzire al masinii, responsabil pentru confortul tau si al pasagerilor in timpul zilelor cu temperaturi scazute. Procesele de combustie si frictiunea din interiorul motorului degajeaza caldura si cu toate ca mare parte din aceasta este degajata prin sistemul de evacuare, restul acesteia trebuie disipata. 

Rolul sistemului de incalzire este sa disipeze aceasta caldura cu ajutorul unei combinatii de apa si antigel care circula prin blocul motor si radiator, iar in zilele reci, sa o redirectioneze catre interiorul masinii. Bineinteles, o defectiune la acest sistem ar putea duce la supraincalzirea motorului, situatie care trebuie evitata cu orice pret.

Contribuie la mentinerea sanatatii sistemului respirator

In cadrul oricarei inspectii a sistemului de climatizare al masinii tale, mecanicul va verifica si filtrul de aer si il va schimba, daca e necesar. Filtrul de aer este responsabil pentru oprirea polenului, a bacteriilor, prafului si chiar a noxelor emise de vehicul. In consecinta, schimbarea acestuia la timp te poate feri atat pe tine cat si pe pasagerii tai de o serie de complicatii sau probleme de sanatate, cu atat mai mult daca suferi de anumite alergii sau sensibilitati de natura medicala.

Contribuie la siguranta soferului si a pasagerilor in timpul mersului

Mentinerea unei temperaturi potrivite in interiorul masinii poate juca un rol foarte important in mentinerea sigurantei soferului si a pasagerilor in timpul mersului. Acest lucru poate parea ciudat la o prima vedere, insa realitatea si statisticile arata ca un nivel crescut de disconfort al soferului il poate face pe acesta sa fie mai distrat si mai putin atent, creand conditii propice pentru comiterea unor greseli sau chiar aparitia unor situatii riscante. Un sofer caruia ii este cald va face deseori miscari inconstiente, cum ar fi sa se miste pe scaun, sa-si scuture bluza sau chiar sa ia mana de pe volan pentru a-si face vant si a-si reduce disconfortul, iar asta poate face loc pentru erori in timpul mersului, situatie ce ar trebui intotdeauna evitata.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea