Stiinta & Tehnologie

Blackberry Curve 8320 Review

Cand numele Blackberry este pronuntat nu mai este nevoie de prea multe vorbarie. Cam toata lumea stie despre ce este vorba si de la ce sa se astepte.

In mod normal Blackberry-urile se adreseaza oamenilor de afaceri, caracteristicile fiecarui dispozitiv fiind indreptate catre acest segment. Dar Blackberry Curve schimba putin situatia si nu stiu daca tocmai in bine. Parca lasand la o parte toata tinuta serioasa a unui Blackberry, Curve-ul pare sa fie ceva mai degajat si accesibil unui public mai larg.

Ceva mai dragut

In mod normal, toate Blackberry-urile erau aparate grosolane si masive. Dar se pare ca Research In Motion si-au dat seama ca look-ul este un aspect important, asa ca au conceput Blackberry Curve 8320. Acesta isi are originile in Blackberry Curve, cu care se aseamana foarte mult. Diferentele dintre cele doua nu sunt mari, primului aparut lipsindu-i conectivitatea Wi-Fi, dar ca aspect telefoanele seamana ca doua picaturi de apa, ambele masurand 107 x 60 x 15,5 mm si cantarind 111 grame.

Blackberry Curve 8320 vine in trei culori, Titanium, gri si auriu. Marginile lui sunt invelite intr-un material cauciucat negru. Idee buna, pentru ca ai mai putine sanse sa il scapi pe jos. Pa marginea dreapta gasim doua butoane, sus butonul de volum, iar ceva mai jos un al doilea care poate fi personalizat de fiecare utilizator in parte ca shortcut la alegere. Banda stanga a Blackberry-ului are "atasate" un al doilea buton personalizabil, un port mini USB pentru incarcare sau transfer de date si jack (mufa) de 3,5 mm, adica nu ai nevoie de casti speciale pentru a asculta muzica cu acest dispozitiv.

Partea frontala vine cu un ecran de 2,5 inchi cu rezolutie 320 x 240 pixeli cu 65,000 de culori. Sub ecran avem patru butoane si bila de navigare (trackball) in loc de rotita de navigare cu care suntem obisnuiti de la majoritatea celorlalte modele. Butoanele din dreapta bilei sunt de terminare a apelului si de revenire la meniul anterior, iar in partea stanga se afla butonul de meniu si cel de apelare.

Sub cele patru, avem o tastura QWERTY completa, care este destul de compacta, dar pe care se tasteaza foarte usor de cei familiarizati cu acest tip de input si relativ usor de cei care nu au avut prea multe tangente cu asa tastaturi.

Deasupra ecranului avem difuzorul pentru apeluri si un led care marcheaza diferitele stari de conectivitate ale Blackberry-ului. Pe marginea de sus a telefonului se afla pozitionat butonul de pornire/opriere a telefonului.

Partea dorsala vine echipata cu o camera foto de 2 megapixeli si o "oglinda" care este folosita la realizarea de autoportrete. Camera foto nu este din cele mai bune, dar bine ca exista si mai ales ca vine echipata cu Flash si zoom digital 3x.

Vezi galeria foto pentru Blackberry Curve 8320

Structura ADN

Pe ecran sunt afisate cateva dintre shortcut-urile din meniu. Acestea sunt personalizabil si sunt selectate de fiecare dupa propria dorinta sau necesitate. Icoanele sunt asezate in partea stanga a ecranului si navigarea prin ele se face cu ajutorul trackball-ului. Ultima icoana de jos este cea de meniu. Aceasta poate fi accesata si prin butonul de langa trackball asa cum am mentionat mai devreme. Tot pe ecran, sunt afisate ora, data, cele doua feluri de conectivitati EDGE si Wi-Fi si prin niste icoane mici, apelurile ratate la fel ca si mesajele primite nedeschise.

Odata apasat acest buton sau selectat si activat prin shortcut, meniul complet al telefonului va fi afisat pe ecran prin insiruirea pe randuri e mai multor icoane. Prin inca o apasare pe butonul meniu, utilizatorul va intra intr-o fereastra cu mai multe optiuni care fac posibil mutarea, stergerea sau adaugarea unor icoane pe "desktop"-ul
telefonului. Printre optiunile din meniu se numara, Inbox, Media, jocuri, agenda telefonica, Bluetooth etc. De mentionat este faptul ca meniul acestui Blackberry este foarte intuitiv si usor de folosit.

Inbox-ul este "unificat" adica mesaje SMS cat si cele e-mail vor intra in aceeasi casuta postala. Lucru nu tocmai "curat" si ordonat, daca telefonul este folosit ca instument business. Situatia nu se simplifica nici cand vine vorba de trimiterea de mesaje. Cand vrei sa faci acest lucru, va trebui sa treci prima data prin agenda proprie si sa selectezi persoana careia vrei sa ii trimiti mesajul, apoi odata facut acest lucru vei fi redirectionat catre ecranul de compunere . Spun ca acest lucru nu este usor pentru ca mai exista situatii cand persoana careia ii trimiti mesajul sa nu se afle inca in agenda ta. Atunci va incepe o operatiune mai detaliata de selectare a unui nume oarecare din agenda, stergerea numarului din " sender ", tiparirea celui nou si abia apoi trecerea spre ecranul de compunere a mesajului.

Scrierea unui mesaj SMS sau e-mail se mai poate face printr-un simplu "reply", alegand un mesaj din Inbox apartinand persoanei dorite. Se apasa tasta de meniu, deschizandu-se altfel o fereastra de optiuni de unde utilizatorul alege actiunea dorita.

Bucataria interna

Din pacate procesorul acestui model de Blackberry nu este dintre cele mai stralucite, acest lucru aducand mari probleme celui care foloseste telefonul. Blackberry Curve 8320 ruleaza pe baza unui procesor Intel XScale cu frecventa de 312 MHz, are o memorie de 32 MB de RAM pentru rularea programelor si stocare de date pe 64 MB. Cea din urma se poate complate prin atasarea unui card de memorie care poate ajunge pana la 4 GB.

Acest lucru nu este recomandabil deoarece dispozitivul are probleme sa deschida fisierele care le are standard integrate. Spre exemplu daca utilizatorul doreste conectarea pe un program de chat ca Yahoo! Messenger, Blackberry-ul va ceda destul de repede, inghetand in repetate randuri ca apoi sa nu mai raspunda la comenzi deloc.

Acelasi lucru se intampla si atunci cand se doreste deschiderea fisierelor MP3 din media player. Cu relativ putine fisierea audio, aparatul va ingheta cateva secunde inainte sa poata deschide folder-ul dorit. Fisierele video au si ele deficultati. Accesarea unui videoclip ingheata definitiv Blackberry -ul. Acest lucru se poate remedia prin apasarea tastei "back" si apoi reincerci redarea clipului dorit. Totusi, 8329 are cunostinte destul de vaste in domeniul formatelor multimedia, imprietenindu-se usor cu MP3, AAC, WAV, WMA si cu clipurile video MPEG4, H.263 si WMV. Un alt atu este compatibilitatea Bluetooth 2.0 (A2DP/AVRCP), care permite conectarea dispozitivului cu o pereche de casti Bluetooth stereo.

La capitoulul poze, Blackberry-ul nu are nici o problema. Camera foto se va deschide imediat chiar daca intrarea in folder-ul de poze va dura cateva secunde. Afisarea unei fotografii se face prin selectarea ei cu trackball-ul si tot prin acest buton se comanda si afisarea pozei pe intregul ecran. Cei 2,5 inch ai display-ului se remarca prin claritatea imaginii afisate si prin detaliile bine conturate ale fotografiilor. Captura de imagine se realizara prin accesarea meniului de camera. Cu trackball-ul se face zoom si apasarea lui va capta imaginea dorita, dar este de preferat ca utilizatorul sa desemneze unul dintre butoanele de pe lateralul dispozivului pentru declansarea camerei.

Cu capu-n norii wireless

Calitatea semnalului receptionat de Curve 8320 nu exceleaza in modurile GSM, iar varful sau de lance reprezentat de EDGE nu impresioneaza in comparatie cu MBA-ul pe care concurentii si l-au dat in 3G sau HSDPA. Singura specializare care merita mentionata pentru Blackberry-ul de fata este compatibilitatea Wi-Fi 802.11 b/g si chiar posibilitatea de a comuta, in mod imperceptibil, intre retelele Wi-Fi si GSM.

Prin urmare si-asa deci...

In concluzie, acest Blackberry arata o prima etapa a unei campanii de "redesanare" si remodelare a acestor dispozitive si desi are carente importante la nivel conectivitatii si al suportului pentru retele rapide, pentru scopul sau principal acela al suportului e-mail mobil si al usurintei de compunere a mesajelor pe tastatura QWERTY, lui 8320 nu i se poate reprosa nimic.

Vezi galeria foto pentru Blackberry Curve 8320

Prezentare video a telefonului Blackberry Curve 8320



Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea