Stiinta & Tehnologie

#benzina #carburanti #pret

Benzina se va scumpi si in 2011, in ciuda protestelor soferilor

In ciuda protestelor soferilor romani din ultimele zile, distribuitorii de carburanti vor continua sa creasca preturile in 2011.

Dupa ce pretul carburantilor a crescut, incet-incet, cu mai mult de 15% in 2010, depasind pragul psihologic de 5 lei, in acest an, acesta ar putea depasi un nou prag.

Litrul de benzina ar putea costa 5,5 lei in 2011 daca cotatia barilului de petrol creste, iar dolarul se apreciaza fata de leu, potrivit Capital.ro.

Cele mai multe acuzatii pentru cresterea nejustificata a pretului au fost indreptate catre OMV Petrom , compania care detine drepturile de exploatare a resurselor de titei din Romania.

"Exista o companie de petrol care exporta petrolul romanesc brut la pret mic si importa petrol rafinat la pretul din tara respectiva, iar astfel poate justifica foarte usor pretul final de aici“, a explicat Ion Lixandru, vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania.

Soferii romani au organizat un boicot impotriva benzinariilor, in zilele de 17, 18 si 19 ianuarie, insa romanii nu au participat masiv la actiunea de protest provocata de scumpirea benzinei.

Potrivit calculelor Money.ro un boicotul total de o zi impotriva Petrom ar cauza pagube de 63,5 milioane de lei (14,87 milioane de euro) companiei. Daca soferii romani ar ocoli benzinariile Rompetrol intr-o zi, pierderile ar fi de 20,3 milioane de lei (4,75 milioane de euro). In cazul in care benzinariile LukOil ar fi ocolite complet de soferii romani, pagubele intr-o zi ar ajunge la 11,4 milioane de lei (2,67 milioane de euro).

Astfel, un boicot asupra celor trei companii mari care domina piata carburantilor ar provoca daune de 22,29 milioane de euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea