Stiinta & Tehnologie

#senzor foto #ecran tactil #camera foto 8mp #telefon mobil #lg renoir #samsung pixon #sony ericsson c905

Batalia megapixelilor: Sony Ericsson C905 vs. Samsung M8800 Pixon vs. LG KC910 Renoir

devin din ce in ce mai mult rivali veritabili a camerelor foto digitale compacte, iar faptul ca producatorii ridica numarul megapixelilor senzorilor nu arata decat faptul ca telefoanele mobile pot indeplini tot mai multe functii.

este cel care se diferentiaza cel mai puternic si asta pentru ca este un telefon slider spre deosebire de celalalte doua, Pixon si Renoir, care sunt "candybar-uri" cu ecran tactil. In plus Sony Ericsson are ecranul cel mai mic, doar 2,4 inch, pe cand Pixon are un display de 3,2 inch si Renoir care are 3 inch.

Totodata, dispun ambele de tastaturi virtuale. Ca dimensiuni, sunt asemanatori, dar rivalul lor Sony Ericsson este cel mai robust.

In mare cele trei terminale suporta acelasi gen de mesaje scrise si functioneaza pe aceleasi protocoale. Lucrurile nu se simplifica la capitolul inteligenta. Sony Ericsson are memorie interna de 160, Samsung Pixon de 200 MB, iar LG Renoir are 100 MB memorie interna. foto.  Terminalul este urmat de Samsung Pixon, iar pe ultimul loc se claseaza LG Renoir care vine cu o interfata simpla, dar nu la fel de intuitiva ca a celorlalti doi. Un exemplu ar fi sistemul de plasare al modului de fotografiere "macro". Desi la C905 si Pixon acesta se gaseste in meniul dedicat de "moduri foto", in cazul lui Renoir acesta se gaseste in setarile aparatului foto.

Calitatea lentilor si sistemul de protectie este un punct forte in cazul celor trei rivali. Cel mai practic dintre telefoanele mobile este Samsung Pixon care are lentile active. In clipa cand activezi camera foto, lentilele aparatului se vor deschide automat. Pe de alta parte timpul de deschidere este destul de mare. LG Renoir detine si el un sistem de protectie al lentilor, dar inelul din jurul lor se roteste manual. Sistemul este simplu, dar utilizatorul uite de multe ori de el. Totodata, rotarea inelului este mai dificila, uneori degetele alunecand pe el.

Sony Ericsson C905 se incadreaza undeva la mijloc cand vine vorba de lentile si sistemul lor de protectie. Chiar daca nu are protectie automata, sistemul de deschidere este mult mai usor decat in cazul lui Renoir, pentru ca C905-ul are capac glisant. Totusi, acesta va incepe sa se miste la un moment dat in locasul lui. Sony Ericsson reuseste totusi sa puncteze prin faptul ca are cel mai scurt timp de activare a camerei si interfetei foto.

Culori si lumina

Cele trei camere foto ale telefoanelor dispun si de flash. In cazul lui Pixon avem unul LED, iar Renoir si C905 dispun de Xenon. Totusi, dintre cele trei, cel al lui Sony Ericsson este cel mai bun. In cazul lui LG Renoir, flash-ul activat atrage si o viteza mai mare de declansare. ISO-ul este unul din cele mai mari dezavantaje ale lui Sony Ericsson C905. Spre deosebire de Samsung Pixon si de LG Renoir, C905-ul nu are nici un fel de setari de ISO. In schimb Pixon si Renoir au setari de ISO de pana la 1600.

Testul de culoare a fost o lupta dusa aproximativ la egal de cele trei modele. Lumina naturala ramane secretul pentru ca imaginile captate sa redea culorile cat mai natural. Totusi, Samsung Pixon avea tendinta de a aplica un efect de albastru imaginilor. Pe de alta parte, Sony Ericsson-ul introduce nuante de roz in imaginile care au rosu, iar Pixon randeaza rosul, portocaliu. Testul a aratat ca LG Renoir a redat cel mai bine culorile captate.

La capitolul "zgomot de imagine", cel care a triumfat a fost Sony Ericsson C905. Acesta a reusit sa tina sub control cel mai bine efectul dat de lumina slaba. Din pacate Samsung Pixon si LG Renoir s-au descurcat mult mai rau. Autofocusul si expunerea nu dau gres in cazul nici unui model. In unele cazuri Samsung Pixon supraexpune imaginile, dar efectul este destul de slab pentru a nu fi luat in seama.

Functii, efecte si moduri de fotografiere

La acest capitol cele trei modele difera foarte putin. Toate dispun de aproape aceleasi functii, efecte si moduri de fotografiere. Sony Ericsson vine in plus fata de Samsung si LG cu functii ca "Smart Contrast" si " Best Pic". Samsung Pixon se lauda cu functii WDR, iar LG Renoir cu trei moduri de autofocus: auto, manual sau "face tracking".

Cand vine vorba de efecte lucrurile difera si ele foarte putin. Atat Sony Ericsson, cat si Samsung Pixon sau LG Renoir dispun de  efecte de White Balance sau de tehnologiile de detectare a fetei, zambetului si clipitului. Totodata, toate cele trei dispun de functia geo-tagging. Lucrurile devin usor mai complicate cand intram in modurile de fotografiere. Aici  fiecare are, bineinteles, cate ceva aparte.

Daca Sony Ericsson C905 dispune de moduri de fotografiere pe timp de seara, atat pentru scene din natura cat si pentru persoane, Samsung Pixon adauga gamei de moduri si culori de toamana, fotografii in lumina de lumanare, focuri de artificii. Dar aici LG Renoir se remarca cel mai bine, pentru ca terminalul dispune de doua noi moduri de fotografiere si anume "Beauty Shot" si "Art Shot". Asa cum au demonstrat si producatorii acest mod va indeparta ridurile, petele sau luciul de pe fata celui fotografiat.  

Capacitati video

Dintre cei trei rivali, Samsung Pixon s-a prezentat cel mai bine la capitolul video. Datorita modului de filmare "Wide", acesta a reusit sa puncteze mai mult decat Sony Ericsson C905 sau LG Renoir. Desi capabilitatile foto a lui Pixon sunt aproape indentice cu ale lui Renoir, Samsung-ul a avut o perfomanta mai bune.

La acest capitol Sony Ericsson a fost codas din cauza capabilitatilor modeste de captare video. Daca rivalii pot sa faca capturi video la o rezolutie maxima VGA cu 30 fps sau QVGA la 120 fps, C905-ul reuseste doar capturi QVGA la 30 fps.

Ultimul cuvant

In acest test nu exista un castigator. Fiecare dintre cele trei terminale reusind sa iasa in evidenta in vreun fel sau altul. Daca doresti un telefon bun la toate si intuitiv, atunci Sony Ericsson C905 este alegerea ideala.

Daca iti place sa faci capturi video mai mult decat sa fotografiezi, ideal ar fi Samsung Pixon sau LG Renoir. Totodata, daca esti fan al ecranului tactil, unul din cei doi rivali coreeni (Pixon sau LG) este ideal. Detaliile mici si cele legate si de alte aspecte ale terminalelor, nu doar cele fotografice, vor fi de mare importanta in alegerea unui model.

Galerie foto cu cele trei terminale: Sony Ericsson C905, Samsung Pixon & LG Renoir

Galerie foto cu imaginile captate de Sony Ericsson C905, Samsung Pixon & LG Renoir

Test video realizat cu Sony Ericsson C905

Test video realizat cu Samsung Pixon

Test video realizat cu LG Renoir

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea