Stiinta & Tehnologie

Apple iPhone 3G Review

Primul iPhone a fost o dezamagire pentru multi, dar un an mai tarziu Apple a incercat din greu sa-si repare greseala. Asa s-a nascut iPhone 3G .

1. Inceput
2. Cuprins
3. In detaliu
4. Concluzie

iPhone pe plaiuri mioritice

Apple iPhone a fost lansat de curand si in Romania prin operatorul de telefonie mobila Orange. De cand primul terminal Apple iPhone a iesit pe piata se vorbea de versiunea iPhone 3G. In prezent zvonurile vorbesc despre un iPhone cu 32 GB.

iPhone 3G masoara 115,5 x 62,1 x 12,3 mm si cantareste 133 de grame. Primul terminal Apple era mai subtire, chiar daca era mai greu, adica avea 11,6 mm grosime si cantarea 136 de grame. Marele atu al acestui telefon este ecranul sensibil la atingere complet, care masoara 3,5 inch, are 16 milioane de culori si rezolutie de 320 x 480 pixeli. Bineinteles ca ecranul dispune si de metode de multi-touch, adica gestica, accelerometru pentru auto-rotatii, sezor de proximitate pentru a bloca restul functiilor cand utilizatorul duce telefonul la ureche pentru o convorbire si senzor de lumina, care va regla automat luminozitatea ecranului in functie de lumina ambientala.

Partea frontala a iPhone-ului este foarte modesta, aceasta avand doar ecranul tactil, difuzorul telefonului si un singur buton fizic. Latura stanga are doua butoane, unul glisant care activeaza profilul silentios cand este tras in jos si butonul dublu de volum. Latura dreapta a terminalului este curata, in schimb partea de sus este intrerupta de butoane. Aici gasim slotul pentru mufa standard de casti audio de 3,5 mm, slotul pentru cartela SIM care poate fi scoasa doar cu o mica unealta inclusa in pachet (sau o agrafa) si butonul de blocare a ecranului terminalului. Latura inferioara prezinta slotul de atasare a incarcatorului si cablului USB. Tot aici gasim doua difuzoare, pozitionate de-o parte si de alta a mufei.

Atat partea frontala, cat si partea dorsala vor fi tinta amprentelor. Din pacate, carcasa lucioasa din plastic, dar si ecranul tactil se vor murdari foarte repede. Daca tii la infatisarea gadgetului tau, va trebui sa cari dupa tine intotdeauna un servetel special pentru suprafete de sticla. Tot din cauza suprafetei iPhone -ului, telefonul este greu de manevrat, pentru ca materialul metalic este destul de aluncos si da impresia ca poate oricand sa-]i scape din mana. Ecranul iPhone-ului este foarte plapand. Din pacate cheile sau cerceii pot deteriora suprafata lui, asa ca se cere atentie atunci cand este manuit.

Partea dorsala este fixa, aceasta ascunzand bateria standard Litiu-Ion, care in mod teoretic rezista pana la 300 de ore in modul Stand-by si pana la 10 ore de convorbiri. Din pacate, bateria se descarca foarte repede, in 24 de ore in conditii de uzura minima, dar macar aceasta se incarca foarte repede. O alta problema a iPhone-ului este faptul ca nu se poate scoate bateria in momentele cand telefonul se blocheaza complet. In aceste cazuri terminalul poate fi dus la deblocare la un dealer de telefonie mobila sau se asteapta pana cand bateria este intru totul consumata.

Partea dorsala a terminalului este ocupata de camera foto stanga sus, din perspectiva dorsala, eterna emblema Apple a marului muscat, numele terminalului, iPhone si capacitatea telefonului, in acest caz 8 GB. Apple iPhone vine in versiuni de 8 GB si 16 GB.

Inteligenta iPhone

Ca si HTC Diamond, iPhone-ul nu are un meniu principal care trebuie accesat, aceasta fiind afisat din start pe ecranul principal. Icoanele sunt asezate in stil matrice pe patru randuri si patru coloane. Totodata, iPhone-ul mai mare o bara la baza ecranului de pe care se pot adauga icoane in meniu.

Deblocarea ecranului tactil se face prin glisarea unui buton virtual. Blocarea ecranului se face prin butonul fizic aflat pe latura superioara a telefonului. Ecranul iPhone -ului raspunde foarte bine la atingere, fiind mult mai precis decat alti rivali gen Samsung Omnia sau HTC Diamond. Terminalul vine cu aplicatia calculator, lucru intalnit si la alte terminale, dar nu ca si la iPhone. In modul portrait, calculatorul este cel standard. Intors in modul landscape, terminalul va afisa un calcutator mult mai complex, cu functii de sinus , cosinus, tangenta, cotangenta, radicali si multe altele.

Asemenea lui HTC Diamond, Apple iPhone 3G nu suporta tastatura in modul landscape numai atunci cand utilizatorul foloseste broswer-ul web. O alta problema a tastaturii iPhone este faptul ca nu exista reactie haptica la tastare. Vizual, iPhone-ul dispune de un efect, marirea tastei apasate, dar tastatura nu este cea mai potrivita. Intradevar, este precisa, dar din pacate este destul de mica, iar persoanele cu degete butucanoase vor intampina probleme la tastare.

Aplicatia Notes este folositoare, din pacate nu suporta functii de recunoasterea a scrisului de mana. O alta bila neagra primita la capitolul aplicatii este ca iPhone-ul nu suporta programe care nu sunt luate din App Store. Chiar si programele gratuite, daca nu provin din magazinul online Apple nu pot fi instalate. Dar acest lucru este valabil iPhone-urilor nedeblocate.

Mesageria iPhone

Ca si prima versiune de iPhone, cea de-a doua nu supota trimiterea de mesaje MMS. Se descurca cu SMS-urile, dar nici cu acelea bine. Telefonul a fost optimizat pentru mesajele e-mail si incearca sa detroneze puterea pe care BlackBerry-urile le au pe acest segment. O alta veste rea in cazul mesageriei este lipsa dictionarului T9 (predictive typing). Tot ce poate iPhone-ul este sa corecteze anumite cuvinte in engleza.

Mesageriei ii mai lipsesc si alte functionalitati cum ar fi posibilitatea de "forward" pentru SMS-uri sau a unui sectiuni de "bulk", optiunilor de "mark as read", nu exista o modalitate de cautare a mesajelor si acestea nu pot fi sortate. Totodata e-mail-urile nu suporta atsamente .ZIP sau .RAR, iar imaginile captate la rezolutia maxima a camerei foto nu pot fi trimise in e-mail doar daca sunt redimensionate la 800 x 600 pixeli.

Cand utilizatorul apasa icoana SMS de pe ecranul principal al iPhone -ului, aceasta il redicrectioneaza in inbox. Nu exista optiuni de stergere a tuturor mesajelor deodata, doar pe fiecare separat. Steregerea lor se face prin gesticularea pe ecran, deasupra sagetii de langa data indicata de SMS. Astfel va fi activat o tasta virtuala DELETE care apasata va sterge mesajul dorit. Pentru scrierea SMS-urilor, utilizatorul trebui sa apese icoana din dreapta sus, reprezentata de un patrat cu un creion pe el. Aici utilizatorul poate tasta numarul destinatarului sau sa il caute in agenda prin apasarea semnului " + ", ca apoi sa scrie mesajul in teritoriul marcat de langa tasta SEND. Pentru iesirea din meniu se apasa butonul fizic de sub ecran.

La mesageria e-mail, iPhone vine cu serviciile Microsoft Exchange , MobileMe, GMail, Yahoo! Mail si AOL preinstalate. Daca detii alt cont de mail, ai optiunea Other (Altele) pentru personalizarea propriului cont. Setarile e-mail se fac ca in restul altor telefoane. Utilizatorul tasteaza numele, contul e-mail si parola.

Muzica Apple

La acest capitol iPhone-ul exceleaza si acesta din motive usor de inteles, tehnologia aplicata iPod-ului a fost incorporata si in iPhone. Vestea si mai buna la acest capitol este ca poti sa folosesti orice casca audio din dotare, pentru ca iPhone-ul vine cu slot pentru mufa standard de 3,5 mm. Pe de alta parte, iPhone-ului nu i se pot conecta casti audio wireless.

Melodiile pe care telefonul le suporta sunt doar cele din iTunes, lucru care poate fi deranjant. Totodata, terminalul nu poate copia muzica din PC-ul propriu si nu exista pozibilitatea de transfer de muzica prin Bluetooth sau streaming stereo.

iPhone-ul primeste inca o bila neagra pentru lipsa radio-ului FM. De asemenea, nu exita un mod de cautare prin colectia de muzica, iar sincronizarea cu serviciul iTunes se deruleaza foarte greu.

Camera foto modesta

Camera foto a lui iPhone 3G este foarte modesta, are doar 2 megapixeli si nu are flash sau autofocus. Rezolutia maxima la care poate capta imagini este de 1600 x 1200 pixeli. Din pacate imaginile captate in lumina de camera nu sunt de cea mai buna calitate. In coditii de lumina naturala, lucrurile stau mult mai bine. Totusi, lipsa autofocusului se vede. Si mai rau este faptul ca modelul 3G nu suporta capturi video.

Conectivitate

Highlight-ul iPhone 3G a fost conectivitatea. Spre deosebire de primul, acesta vine cu 3G. Dar bineinteles ca si aici am intalnit probleme. Atat conectarea la internet, cat si navigarea lui s-au facut la viteza de EDGE. Chiar si icoana de conectivitate afisata de telefon in timpul navigarii a fost de EDGE("E").

Broswer-ul web de care dispune este versiunea pentru mobile a lui Apple Safari. Broswer-ul se misca foarte bine si datorita ecranului tactil marirea sau micsorarea fontului se face foarte usor. Din pacate Safari nu permite salvarea de fisiere.

Tot la capitolul conectivitate intra si Bluetooth-ul. Aici intalnim alta problema: acesta nu poate fi conectat la Bluetooth-ul PC-ului pentru transfer de date si poate fi folosit doar pentru atasarea castii hands-free. Totodata, iPhone-ul nu poate fi folosit drept modem de internet.

GPS-ul din dotare este binevenit. Din pacate iPhone nu dispune de un soft de navigare. Ai la dispozitie doar Google Maps, iar receptorul nu arata decat imagini din satelit si nu vine cu o harta a Romaniei, nu recunoaste nume de strazi si nu defineste trasee.

Concluzie

iPhone-ul este un telefon frumos, dar dificil. Punctul lui forte este ecranul tactil care raspunde foarte bine la comenzi, mult mai bine decat orice alt terminal de la ora actuala. Primeste puncte pentru look dar si pentru sunetul redat si capabilitatile e-mail.

Din pacate lipsa unui suport pentru MMS-uri, faptul ca GPS-ul nu are soft de navigare il depuncteaza mult. Nici camera foto cu doar 2 megapixeli nu este in avantajul acestui terminal. Bluetooth-ul din dotare accepta numai hands-free, telefonul nu suporta atasamente, iar conectivitatea la internet nu este 3G.

De asemenea, pretul mult prea ridicat al terminalului ii poate alunga pe multi dintre doritori.

Galerie foto iPhone 3G

Galerie foto - imagini captate cu iPhone 3G

Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea