Stiinta & Tehnologie

# verificari masina #masina second-hand #masina

Afla ce verificari trebuie sa faci la o masina second hand pentru a nu fi pacalit

Atunci cand te gandesti sa achizitionezi o masina de la o alta persoana trebuie sa o verifici cat mai atent pentru a nu fi pacalit. In cazul unei auto second hand cumparate te poti trezi ca la scurt timp dupa cumparare sa aiba diferite probleme si sa fie necesar sa shimbi piese, sa iti asumi costuri pe care in mod normal ar fi trebuit sa si le asume vanzatorul.

Din acest motiv va trebui sa verifici foarte bine masina, si o poti face singur daca urmezi acesti pasi esentiali.

Cum sa ne orientam in piata auto second hand?

Indiferent ca alegi sa cumperi o masina rulata de la o persoana fizica, de pe un site, targ sau reprezentanta de masini la mana a doua este bine sa faci o verificare amanuntita astfel ca in acest articol iti vor fi aduse in vedere cele mai importante aspecte pe care sa le verifici de la interior la exterior.

1. Interiorul

Incepem cu interiorul masinii astfel ca primul aspect pe care trebuie sa il verifici piesele auto second hand este tapiteria. Verifica daca scaunele si bancheta dar si fetele usilor nu sunt arse sau patate. Sunt primele care iti vor arata cata grija a avut fostul proprietar de masina. Daca vei vedea o valoare relativ mica a kilometrilor parcursi iar scaunul prezinta deteriorari majore, ceva nu este in regula.  Despre asta iti va spune multe si volanul.

Vezi daca prezinta urme de uzura si din nou, daca este uzat dar kilometri parcursi nu sunt atat de multi este cu siguranta ceva ciudat. In cazul in care pe volan exista comenzi, ai grija sa functioneze toate. Arunca o privire si asupra schimbatorului si vezi cat de uzat este pentru ca iti va spune la randul lui despre kilometrii reali.

Aerul conditionat este un alt element pe care trebuie sa il verifici sa functioneze. Porneste-l de mai multe ori si vezi daca raceste. Verifica toate luminile inclusiv cele din exterior pentru ca si acelea primesc comanda din interior. Asigira-te ca toate functioneaza. Verifica si bordul de zgarieturi, crapaturi si verifica si cu motorul pornit pentru ca nu cumva sa se aprinda avertizari de erori sau alte probleme sau poate nu stea aprins un beculet care ar trebui sa se aprinda. Acorda atentie si airbagurilor sa fie cele originale. Daca geamurile masinii sunt electrice, verifica-le.

Nu in ultimul rand, verifica si podeaua portbagajului: iti va spune daca o masina a fost sau nu lovita. Cum iti vei da seama? Ridica mocheta sau capacul si vezi daca exita reparatii sau zone sudate pentru ca daca exista, cel mai probabil a fost lovita lateral sau din spate.

2. Exteriorul

La exteriorul masinii vei verifica in primul rand anvelopele: acestea trebuie sa fie intr-o stare foarte buna, pentru ca nu iti doresti sa le schimbi, te va costa ceva. Intreaba vanzatorul daca nu este inclus si un set de anvelope de iarna. Verifica apoi vopseaua si va trebui sa fii atent pentru a observa daca nu cumva a fost revopsita. Atentie la imbinari, portiere si praguri.

La praguri uita-te daca exista lovituri, reparatii, revopsiri, etc. Poti trece la stalpii interiori unde vei urmari linia stalpilor la toate usile si afla daca exista denivelari. Verifica si podeaua pe dedesubt, conductele de frana si urme de rugina, reparatii, scurgeri.

3. Mecanica

Va trebui sa asculti motorul inca de la pornire, apoi vezi ce fum scoate. Asculta cu atentie sa nu existe batai si zgomote ciudate dar nici scurgeri. Verifica apoi planetarele. Fa un test cu masina, accelereaza si vezi daca scot sunete ciudate. Tot in cadrul testului, trecand peste denivelari in asfalt incearca sa asculti daca nu cumva sunt probleme cu pivotii, amortizoare si bucse.

Verifica si franele. Tot la categoria "frane" verifica placutele si starea discurilor de frana. Bateria este un alt element pe care va trebui sa il verifici cu atentie, iar daca este una veche de 5-6 ani atunci nu te astepta sa mai tina mult. Un aparat de masurat iti va fi util. Incearca sa verifici lonjeroanele si poti face asta si ridicand capota cu ajutorul unei lanterne dar daca nu, ridica masina pe elevator si daca observi urme de reparatii inseamna ca masina a fost lovita. Te vei intorce acum la faruri si vei verifica daca acestea si stopurile sunt cele originale si daca sunt in stare buna si nu prezinta rupturi.

Nu uita ca orice neregula vei sesiza iti poate oferi sansa de a negocia pretul. Asta nu inseamna sa cauti "nod in papura".

Descopera cele mai bune oferte din piata auto second hand

Totusi, daca esti incautarea unei masini rulate si in stare foarte buna, alege sa cumperi de la dealeri autorizati pentru ca acestia au datoria sa verifice toate masinile si sa le scoata la vanzare numai dupa ce orice posibila problema a fost remediata. Autogeist.ro iti pune la dispozitie aici un parc auto cu peste 100 de masini in care iti vei gasi cu siguranta masina la care visezi dar pe care nu iti permiti financiar sa o cumperi.

Echipa de profesionisti s-a asigurat inaintea ta ca toate masinile se afla in cea mai buna stare iar ca un argument solid din acest punct de vedere sta faptul ca cele mai multe dintre ele sunt masini aduse din strainatate deci circulate pe drumuri mult mai bune decat cele din Romania. In plus, sa nu uitam ca strainii au o mai buna educatie in privinta intretinerii masinii.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea