Stiinta & Tehnologie

#bec led #becuri led #led

8 avantaje ale unui bec LED

Aflati de ce este important sa va luati “la revedere” de la tehnologiile fluorescente, halogene si altele.

Becurile LED au maturat piata de iluminare conventionala din mai multe motive, in special datorita duratei de viata extinse, consumului redus de energie si cerintelor de intretinere mai mici. Pana in 2030, se estimeaza ca iluminatul cu bec LED ar putea economisi 190 terawatt/ora de energie electrica pe an, ceea ce este echivalentul a 15 miliarde de euro. Pe masura ce pretul de achizitie al unui bec LED continua sa scada, tot mai multi administratori de unitati incearca sa-si modernizeze sistemele de iluminat cu becuri LED, avand in vedere numeroasele lor avantaje comparativ cu tehnologiile traditionale.

In continuare sunt prezentate 8 avantaje pentru a trecerea la iluminatul cu LED

1. Eficienta energetica a unui bec LED

Luminile cu LED-uri folosesc cu aproximativ 50% mai putina electricitate decat optiunile traditionale cu incandescenta, fluorescenta si halogen, ceea ce duce la economii substantiale de costuri de energie, in special pentru spatiile cu lampi care sunt aprinse perioade indelungate de timp. Becurile LED indreapta de asemenea lumina intr-o anumita directie, spre deosebire de becurile conventionale, care emit lumina si caldura in toate directiile (deoarece LED-urile sunt montate pe o suprafata plana, ele emit lumina mai degraba emisferic decat sferic). Aceasta capacitate de iluminare directionala reduce lumina si energia pierdute.

bec led si bec led economic

2. Durata de viata extinsa

Spre deosebire de iluminatul cu incandescent, LED-urile nu “se ard”, ele se diminueaza in timp. Becul LED de calitate are o durata de viata estimata de 30.000-50.000 de ore sau chiar mai mult, in functie de calitatea lampii sau a dispozitivului de fixare. Un bec incandescent tipic dureaza doar aproximativ 1000 de ore; unul fluorescent compact dureaza intre 8000 si 10.000 de ore. Cu o durata de functionare mai lunga, becul LED pot reduce costurile fortei de munca pentru inlocuirea becurilor in situatii comerciale, realizand un sistem de iluminare mai redus pentru intretinere.

3. Temperatura de functionare la rece

Un bec LED iubeste frigul spre deosebire de o lampa fluorescenta. La temperaturi scazute, este necesara o tensiune mai mare pentru a porni lampile fluorescente, iar fluxul luminos (puterea perceputa sau intensitatea luminii) este scazut. In schimb, performanta uni bec LED creste odata cu scaderea temperaturii de functionare. Acest lucru face ca becurile cu led sa se potriveasca in mod natural cu vitrinele frigorifice, congelatoarele si spatiile de depozitare la rece alaturi de montarile in aer liber, cum ar fi parcarea, perimetrul cladirii si semnele. Testarea DOE a unei lampi cu LED-uri a masurat o eficienta cu 5% mai mare (eficienta unei surse de lumina in lumeni per watt, ca mile pe galon) la -5°C, comparativ cu functionarea la 25°C.

4. Durabilitate

Fara filamente sau carcase de sticle, LED-urile sunt rezistente la rupere si sunt in mare masura imune la vibratii. Iluminatul traditional este de obicei continut intr-un exterior de sticla sau cuart, care poate fi susceptibil la deteriorare. Becurile LED, pe de o parte, tind sa nu foloseasca niciun fel de sticla, in schimb sunt montate pe o placa de circuit si conectate cu cabluri sudate care pot fi vulnerabile la impact direct, dar nu mai mult decat mobilele si alte dispozitive similare.

bec led si bec led economic

5. Pornire instantanee

Cele mai multe lampi fluorescente si HID nu asigura luminozitate completa in momentul in care acestea sunt pornite, multe dintre ele necesitand 3 minute sau mai mult pentru a obtine o luminozitate maxima. Becul LED se aprinde la o luminozitate de 100% aproape instantaneu. Acest lucru poate fi avantajos in urma unei intreruperi a alimentarii sau oricand angajatii deschid o cladire in primele ore ale diminetii, cand este inca intunecata.

6. Frecventa rapida

Sursele traditionale de lumina au tendinta de a avea o durata de viata mai scurta, cu cat acestea sunt pornite si oprite mai des, in timp ce un bec LED nu este afectate de ciclul rapid. In plus fata de afisajele cu lumina intermitenta, aceasta capacitate face becul LED potrivit pentru utilizarea cu senzori de miscare sau de lumina naturala.

7. Control

Becurile LED, ca dispozitive semiconductoare, sunt in mod inerent compatibile cu controlere. Unele becuri led pot fi chiar diminuate la 10% din puterea luminii, pe cand cele mai multe lumini fluorescnete ating doar 30% din luminozitatea completa.

8. Fara emisii de IR sau UV

Mai putin de 10% din puterea utilizata de lampile incandescnte este de fapt transformata in lumina vizibila; majoritatea puterii este convertita in infrarosu (IR) sau caldura radiata. Radiatiile ultraviolete (UV) superioare prezinta un pericol de arsura pentru oameni si material. Becurile LED nu emit nici IR, nici UV. Progresele rapide in tehnologiile de iluminare cu LED-uri au condus la scaderea costurilor si la cresterea fiabilitatii acestora.

Daca nu esti convins pana acum de avatanjele unui bec LED, speram ca toate argumentele de mai sus te-au adus mai aprope de achizitie, iar in cazul asta te invitam sa accesezi https://www.ledonline.ro pentru a cumpara unul!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea