Stiinta & Tehnologie

2 in 1: Symbian & Android

Lumea este impartita in cei care stiu ce inseamna Symbian si Android si in cei care nu stiu. Si asa ajungem sa dezvoltam putin cei doi termeni.

Cei care folosesc smartphone-uri stiu ca pe langa sistemul de operare Windows Mobile, mai au o varianta, aceea numindu-se Symbian. Mai putem mentiona Linux-ul, dar care nu este la fel de raspandit. Dar pe langa acestea, Google se lauda de ceva vreme cu propriul sistem de operare numit Android.

Care e treaba cu Android

Daca de Symbian mai stim una sau doua, cu Android-ul lucrurile stau usor diferit. Google a lansat oficial platforma deschisa de dezvoltare, Android, inca din luna noiembrie a anului trecut, dar pana acum nu s-a prea vazut adevarata fata a noii solutii software . Mobile World Congress 2008 a reprezentat evenimentul la care primele prototipuri de telefoane care ruleaza Google Android au fost vazute de public si jurnalisti.

Curiosii care au calcat pragul standurilor Texas Instruments, Qualcomm si ARM Holdings au avut parte de demonstratii ale posibilitatilor acestor prototipuri. Printre terminalele expuse s-au numarat telefoane cu tastatura completa QWERTY, asemanatoare Blackberry-urilor, dar care sunt construite pe baza procesoarelor ARM vechi de doua generatii deja. Se pare ca aceste procesoare sunt inca incluse telefoanelor low-end, iar scopul acestei configuratii fara pretentii este demonstrarea posibilitatilor softului, care va putea fi suportat de telefoane nu foarte scumpe.

Prototipurile prezentate la Barcelona afisau meniuri relativ simple, icoane generice care faciliteaza activarea browserului Web, a agendei, accesul la Gmail sau Google Maps. Totusi, trebuie retinut ca Android este o platforma deschisa, iar fiecare producator va avea libertatea de a-si crea propria structura si interfata pentru un anumit telefon.

Previziuni de sistem

Dar iata ca lucrurile dintre Symbian si Android sunt mai mult decat stranse, cel putin asa spera unul din analistii care au prezis ca cele doua sisteme de operare se vor unii la un moment dat. Analistul J. Gold este foarte sigur atunci cand spune ca Symbian si Android isi vor incepea contopirea in maxim jumatate de an. Totusi, pentru multi aceasta schimbare nu pare logica, dar din punctul de vedere al analistilor totul este clar, pentru ca atat Nokia cat si Google urmaresc aceeasi strategie de dezvoltare cu sisteme de operare open-source.

"Ne asteptam ca in umatoarele trei sau sase luni, Symbian si Android sa se combine pentru a scoate la iveala un singur program open-source. Multi dintre toti acesti sponsori sunt deja implicati in ambele initiative", declara J. Gold.

Tot el mai spune ca: "O combinare intre Symbian si Android ar fi o miscare buna pentru industrie, buna pentru Google si buna pentru Symbian. Aceasta contopire ar duce cu ea si un val nou de aplicatii si servicii. Efectele negative sunt minime. Toata lumea va invinge."

Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea