It

#motoare cautare #branding # branduri #reclame

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Iti plasezi brandul “intr-o zona nepotrivita”? Zilele trecute, am fost contactata de un reporter care lucra la un articol despre autostrazi si pozitionarea brandului. La inceput am crezut ca venise la cine nu trebuia, dar s-a dovedit ca era logic ce cauta. Intrebarea-cheie era daca un brand e bine sa se asocieze cu o experienta potential neplacuta.

 

Soferii frustrati si furiosi, ca nenorocitul dintr-un blocaj in trafic, gandesc pozitiv despre un brand care a sponsorizat portiunea aceea de drum? Sau brandul ajunge asociat cu furia si frustrarea?

Esti blocat pe autostrada, stai si tot ce poti sa faci este sa te uiti la reclamele. Expunerea repetata este atat de importanta in zilele noastre, deoarece exista atat de multe lucruri adunate si inutile.

Nimeni nu se indoieste ca repetitia si familiaritatea sunt esentiale pentru branduri. S-a demonstrat ca usurinta reamintirii este adesea un semn de apreciere si (asa cum arata scanarile creierului) preferam brandurile familiare si nu pe cele nefamiliare (chiar si cand ambele sunt inventate si nu avem experiente personale cu ele). Asadar, expunerile repetate (si uneori indelungate) la siruri de soferi in timpul navetei zilnice ar putea fi un instrument puternic de branding.

Conditionarea si asocierea

Expertul in convingere Robert Cialdini discuta termenul de “asociere” in contextul de conditionare. Cialdini citeaza atat cercetari academice, cat si practici in lumea reala, pentru a arata ca oamenii sunt influentati de factori externi, cand isi formeaza impresii despre branduri si oameni. Oamenilor nu le place de meteorolog cand ploua la petrecerea lor, desi raportarea vremii nu este cauza ploii. Ideile exprimate in timpul pranzului sunt privite mai pozitiv decat acelea neinsotite de mancare. Brandurile utilizeaza celebritati si manechine atractive, stiind ca o parte din acea faima se va tranfera produselor lor.

Ceea ce vad ca si risc potential pentru branding este faptul ca se poate forma o asociere gresita. Daca un navetist intarzie la cina pentru ca a stat in trafic pe o autostrada nu se va atasa o parte din emotia negativa la emblema "x" la care s-a uitat cat timp a mers ca melcul?

Vecini nepotriviti

Ani la rand in lumea codificata a optimizarii motoarelor de cautare, termenul “vecini nepotriviti” a fost folosit cu referire la grupuri de siteuri interconectate periculoase, care folosesc tehnici de optimizate contestate de Google si alte motoare de cautare. Site-urile legitime au fost intotdeauna sfatuite “sa evite vecinii nepotriviti”, adica sa nu se asocieze cu aceste siteuri reprobabile, prin conectarea la acestea, ca sa nu fie ele insele considerate ca facand parte din retelele dubioase.

Vecinii nepotriviti se pot aplica si la branding. Brandurile ar trebui sa caute sa se asocieze cu pozitivul si placutul, si sa evite situatiile in care potentialii lor clienti vor trece prin emotii negative. Principiul asocierii sustine ca emotia negativa, chiar fara legatura cu brandul, se poate transfera. Nimeni nu ar invinui brandul x daca un aiurit si-a lovit SUV-ul in ora de varf, blocand doua benzi si cauzand intarzieri masive. La nivel emotional, totusi, sa te tarasti pe langa un poster al brandului respectiv cand esti frustrat poate fi un dezavantaj pentru brand.

Mai multe articole gasesti aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Simona Buzatu

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea