IT

#bitdefender #norton antivirus #ESET NOD32 #aplicatii Antivirus # Microsoft Security Essentials

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Top 4 cele mai raspandite si mai performante aplicatii Antivirus

Programele antivirus sunt privite fie cu un exagerat respect de catre cei care au avut probleme cu vreun virus sau de catre specialistii in IT, care stiu cata bataie de cap da un sistem fara o astfel de aplicatie, fie cu o totala indiferenta sau chiar dispret de catre unii utilizatori, care isi simt computerele ingreunate de rularea acestor programe sau de catre cei care nu au avut niciodata de-a face cu virusi.

Scurta prezentare a virusilor

Fara a intra in detalii, voi incerca sa dau o definitie pentru virusi si sa descriu cateva tipuri. Denumite si malware (1. in biologie, pluralul corect pentru virus este virusuri; 2. numele de virus este generic raspandit pentru ceea ce acum se numeste software malware), virusii sunt mici aplicatii care se instaleaza pe un sistem de operare pe care il afecteaza negativ prin anumite actiuni. Sunt de mai multe tipuri, in functie de felul in care penetreaza sistemul, de felul in care se instaleaza sau de felul in care actioneaza.

Principalele categorii de virusi sunt: Trojan (malware care se ascunde intr-o aplicatie, iar dupa instalare actioneaza ca aplicatie independenta), Spyware (aplicatie malware care colecteaza informatii senzitive precum nume de utilizator si parole, numere de carduri de credit etc., pe care apoi le trimite catre o entitate externa prin conexiunea la internet), Worms (programe malware care se autoreplica raspandindu-se apoi catre alte computere folosind propriul cod de instalare), Virusi (programe malware de sine statatoare care se autoreplica si – spre deosebire de worms – folosesc codul de instalare al unor aplicatii legitime pentru a se raspandi), Zombi sau Hijackware, (aplicatii complexe care se instaleaza pe mai multe sisteme, permitand astfel unui singur hacker sa le controleze; aceste retele se numesc botnet). Alte aplicatii potential daunatoare sunt: Riskware, Scareware, Ransomware sau Addware.

Pentru ca in cazul actiunii unora dintre aceste aplicatii malware daunele pot fi colosale (au existat cateva actiuni ale hackerilor care au produs pagube de miliarde sau au adus tari in pragul razboiului (cazul Rocra), exista o serie de firme care opereaza in domeniul securitatii digitale si care creeaza acele programe specializate in scanarea, carantinarea, curatirea si protectia in timp real a sistemelor IT, denumite generic Aplicatii Antivirus.

Desi cu ceva vreme in urma aceste companii se specializasera pe dezvoltarea de software capabil sa combata doar anumite tipuri de malware, din cauza faptului ca s-a ajuns aplicatiile de acest tip sa fie compilate combinat, in acest moment, ele nu doar ca dezvolta software capabil sa detecteze si sa distruga orice tip de malware, dar anumite produse fac chiar mult mai multe lucruri, cum ar fi pastrarea in cele mai bune conditii de siguranta a parolelor si a altor date senzitive.

Aplicatii antivirus

Exista un numar impresionant de aplicatii Antivirus, dar aici ma voi referi succint doar la patru dintre ele, care sunt si cele mai raspandite si mai performante.

1. Microsoft Security Essentials

Acest set de aplicatii este creat de echipa Microsoft special pentru sistemele de operare Windows, iar odata cu Windows 8 el chiar vine preinstalat. Avantajele sunt in primul rand legate de stabilitate si de capacitatea de integrare. Fiind creat chiar de echipa care a creat si sistemul de operare pe care ruleaza, compatibilitatea este maxima. Ofera: protectie in timp real, adica scaneaza orice fisier descarcat pe computer si il carantineaza automat in cazul in care il detecteaza ca fiind potential daunator, modul Firewall, indispensabil protectiei in timp real, actualizare permanenta a semnaturilor de risc, trei tipuri de scanare, respectiv scanare rapida, scanare completa si scanare particularizata, precum si module dedicate fiecarui tip de malware in parte. O particularitate a acestui antivirus este faptul ca, desi este gratuit, inainte de instalare ruleaza verificarea de autenticitate a sistemului, denumita Genuine Windows Advantage Kit.

2. Norton Antivirus

Norton, un produs Symantec, este unul dintre cele mai complexe seturi de aplicatii de protectie a computerelor. Pe langa software-ul propriu-zis de scanare, curatire si protectie, Norton ofera o aplicatie specializate pentru backup-ul de date, Online Backup GO, o aplicatie de protectie permanenta a conexiunii la internet, Internet Security, o aplicatie antivirus, precum si celebrul Norton 360, care pe langa protectiile normale, ofera aplicatii pentru stocarea si backup-ul parolelor si a altor informatii senzitive, aplicatii pentru optimizarea sistemului, blocarea emailurilor SPAM si multe altele. Avantajele acestui sistem sunt evidente, pretul insa este principalul motiv pentru care este utilizat mai rar decat altele (Norton 360 are un pret de 65 de euro, la care se aplica anual costuri de actualizare).

3. ESET NOD32

NOD32 este folosit la nivel global (conform analizelor proprii) de 100 de milioane de utilizatori. Acest lucru il face mai putin popular decat cele doua seturi de aplicatii prezentate anterior, dar totusi nu neaparat inferior lor. Aplicatiile pe care le include produsul ESET Smart Security sunt antivirus, anti-malware, antispam, anti-theft, firewall, control parental, anti-phishing. Primele patru aplicatii se refera toate la acelasi lucru: sunt aplicatii antivirus. Firewall-ul este prezent ca si in celelalte seturi, insa ESET vine cu noutatea ca ofera control parental, adica blocheaza toate site-urile care au configurat de catre administratori avertismentul 18+. Pe langa acest lucru, aplicatia este configurabila, permitand crearea de module de acces limitat catre site-uri, aplicatii sau fisiere. Pretul acestui produs este considerabil mai mic, aproximativ jumatate din cel al Norton 360.

4. Bitdefender

Probabil cel mai raspandit si mai bine-cunoscut software antivirus pe teritoriul Romaniei, tocmai pentru ca este romanesc, Bitdefender ofera, pentru utilizatorii casnici, produsul Total Security, care este un set de aplicatii ce contine antivirus, protectie pentru cumparaturi online, protectie de date senzitive, protectie pentru Facebook, antispam, control parental, firewall, o aplicatie pentru optimizarea sistemului, stocarea online in sistem de maxima siguranta a fisierelor, precum si un dispozitiv anti-theft. Pretul este cam la fel cu cel al lui Norton 360, dar Bitdefender este notoriu pentru promotiile pe care le face in colaborare cu mari retaileri de echipamente hardware.

Saptamana viitoare veti putea citi despre considerentele pentru alegerea aplicatiei antivirus optime si despre verdictul in cazul celor patru seturi de aplicatii.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea