IT

#tehnologie #smartphone #tableta #ochelari inteligenti #ceasuri inteligente #echipamente purtabile

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Graficele de dezvoltare tehnologica devin, de la an la an tot mai explozive. Tendinta ascendenta este de mult timp o certitudine, acum ramane de vazut in fiecare an care este procentajul de implementare si penetrare si ce hardware si software va avea prioritate. Pentru 2014, tendintele sunt destul de surprinzatoare.

Dispozitivele mobile

Cea mai clara dintre tendinte ascendente - adevarul ca nu era necesar un studiu pentru a anticipa asta - este continuarea dezvoltarii si raspandirii echipamentelor mobile. Acest lucru aduce dupa sine dezvoltarea unei intregi ramuri a economiei, deoarece un echipament mobil - fie el smartphone, laptop sau tableta - face trafic pe internet, ceea ce creste volumul de date, ca rezultat dezvoltandu-se infrastructura, care determina, la randul ei, dezvoltarea industriei creatoare de dispozitive de infrastructura (switch-uri, routere, servere etc).

In 2013 au fost construite aproximativ un miliard de smartphone-uri (in industria PC, varful graficului de dezvoltare s-a situat undeva la 350 de milioane de unitati anuale). Hans Vestberg, CEO al Ericsson este de parere ca „pentru fiecare 10 dolari scazuti din pretul unui echipament mobil, 100 de milioane de oameni isi pot permite un smartphone”. In consecinta, estimarile spun ca in 2014 numai dintre echipamentele mobile care ruleaza cu Android vor fi vandute un miliard de unitati. Raman echipamentele cu alte sisteme de operare dintre care cele mai raspandite ruleaza cu iOS si cu WindowsMobile.

Purtabile si senzorii

Echipamentele purtabile reprezinta urmatorul pas in dezvoltarea tehnologiei, tendinta care abia daca putea fi observata in 2012. Ochelarii si ceasurile smart, precum si echipamentele de monitorizare a sanatatii au cunoscut in 2013 o crestere radicala.

Pe langa acestea, o noua tendinta de crestere caracterizeaza echipamentele purtabile pentru monitorizarea ritmului cardiac, a presiunii sanguine sau a miscarilor, cu aplicabilitate stricta in fitness.

Totusi, potrivit mai multor companii care se ocupa cu studiul tendintelor din industria hardware, senzorii vor reprezenta viitorul in acest domeniu. Echipamentele purtabile deja tind sa devina agregatoare ale informatiilor culese de acesti senzori. Astfel, echipamentul purtabil al viitorului ar putea fi reprezentat de un dispozitiv care sa culeaga informatii de la senzori raspanditi pe corp si sa le trimita la o lentila de contact smart (echipament deja aflat in teste la Google) care va afisa informatia pe care o poate citi apoi ochiul.

 

Internetul lucrurilor... sau „The Internet of Things”

Desi nu se vorbeste foarte mult despre el, internetul lucrurilor devine din ce in ce mai raspandit, in special odata cu dezvoltarea dispozitivelor purtabile. Comunicarea dintre aceste dispozitive si diversii senzori care vor face parte din reteaua de colectare a informatiilor pentru ele se va face via Internet. Atat protocolul, cat si interfata de comunicare dintre dispozitive (si dintre dispozitive si senzori) tind sa dezvolte o parte separata a Internetului, in care prezenta umana nu este necesara decat la nivel initial de programare.

In acest Internet of Things vor intra comunicatii intre un oarecare echipament de control (smartphone, cel mai probabil) si: masina smart, casa smart, televizorul smart, precum si lucrurile mai mici, cum ar fi periuta de dinti (deja mai multe companii au creat periute de dinti care ruleaza cu Android si care au senzori si accelerometru care spun unde si cat de bine s-a efectuat periajul).

Studiile despre tendintele globale de dezvoltare a tehnologiei spun ca serviciile telecom vor atinge in 2014 o cifra de o mie sase sute de miliarde de dolari, dispozitivele digitale - aproape 700 miliarde dolari, iar serviciile IT - aproximativ o mie de miliarde de dolari.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea