IT

#aplicatii #lenovo #Nexus #Phableta #Samsung Note

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Phableta - fita sau necesitate? (partea a II-a)

Una dintre tendintele constante ale echipamentelor mobile touch-screen este de a fi marita suprafata ecranului. Producatorii nu au putut ignora oportunitatea oferita de marirea suprafetei ecranului, astfel ca au dezvoltat tableta.

Pionieri in acest domeniu au fost cei de la Dell, care la jumatatea lui 2010 au lansat echipamentul Streak 5, cunoscut mai intai ca Dell Mini 5. Totusi, acest echipament nu a fost un succes comercial, in primul rand din cauza instalarii pe el a sistemului de operare Android 1.6, care nu era optimizat pentru ecrane mai mari de 3 inch.

Abia la inceputul lui 2011 au aparut echipamente Streak 5 care rulau cu Android 2.2 (Froyo).

Actualizarea de sistem, lansata in septembrie 2010, fusese un mare fiasco, bug-urile fiind atat de mari si atat de multe, incat utilizatorii au preferat sa revina la versiunea anterioara.

Desi au fost anuntate, pe parcursul lui 2011, alte modele de echipamente de 7 inchi de la Dell, reticentele pe care Streak 5 le starnise erau deja prea mari. In acest moment, Dell produce o tableta de 10 inchi, distribuind-o doar in China.

Urmatorul echipament, Samsung Galaxy Note, a fost un succes, in pofida recenziilor pesimiste ale unor cunoscute publicatii din domeniu. In continuare, phableta a ajuns sa fie din ce in ce mai comuna, iar in acest moment aproape ca nu mai exista companie sa nu creeze acest tip de echipament.

Neil Mawston, CEO al Strategy Analytics, o companie de consultanta in tehnologie, spune: „Ne asteptam ca anul 2013 sa fie anul phabletei”.

Dincolo de predictiile diferitelor companii de cercetare din domeniul tehnologiilor de comunicatii mobile cu privire la proliferarea pe viitor a acestor echipamente, phableta incepe sa cunoasca o penetrare din ce in ce mai mare pe piata.

Gama Note de la Samsung (exceptand Galaxy Note 8, care are deja 8 inchi), Nexus de la Google sau phabletele de la Lenovo incep sa fie utilizate cu o degajare din ce in ce mai mare.

Daca la sfarsitul lui 2011, atunci cand a fost lansat Samsung Note, cei ce il foloseau ieseau in evidenta imediat, cel tarziu la mijlocul anului urmator acest echipament, laolalta cu altele similare, puteau fi vazute cam peste tot.

Este foarte adevarat ca o parte dintre utilizatori ii foloseau – si continua sa o faca – doar functiile GSM si pe cele video, neavand ocazia sa exploateze capacitatile productive ale acestor echipamente.

La fel de adevarat este si faptul ca mai exista o parte din utilizatori, probabil cu o pondere egala, care nu au urmarit niciodata un videoclip sau nu au ascultat macar vreo melodie, utilizand phableta strict pentru corespondenta, stiri, planificari si alte actiuni care tin strict de productivitate.

In consecinta, probabil ca ponderea celor care utilizeaza phableta din necesitate este egala cu a celor care o utilizeaza ca gadget, deci de fite. Acest lucru nu da neaparat o credibilitate mai mare acestui tip de echipament, la fel cum nici nu-i dauneaza. Pur si simplu, asa cum orice alt gadget este utilizat de unii consumatori pentru capacitatile productive ale sale, in timp ce altii il adopta doar pentru ca „da bine”, tot asa si phableta, este utilizata si perceputa prin aceasta prisma.

Personal, atunci cand am testat o perioada Samsung Note, am remarcat ca, dincolo de caracteristicile tehnice care fac ca aplicatiile sa functioneze fara nicio problema, ecranul mare mi-a oferit posibilitati pe care nu le puteam spera de la smartphone-urile pe care le avusesem.

Marimea ecranului deschide perspective unice care pot fi resimtite efectiv doar la utilizare. Si am trecut destul de repede peste ideea ca ar fi prea mare. La inceput poate sa para ciudat pentru utilizator, dar mai tarziu obisnuinta rezolva aceasta problema.

Cert este insa ca, indiferent de care va fi calea pe care o va lua aspectul echipamentelor de comunicatii mobile in viitorul indepartat, in acest moment phableta castiga teren, smartphone-urile deja consacrate, cum ar fi iPhone, Samsung Galaxy, HTC sau Nokia Lumia apropiindu-se din ce in ce mai mult de dimensiunea care face ca un smartphone sa nu mai fie telefon, dar sa nu poata fi considerat nici tableta. O dovada care vine in sprijinul acestei afirmatii este faptul ca Apple, desi a refuzat (in special pe vremea lui Steve Jobs) sa creeze smartphone-uri cu ecran mai mare de 3,5 inchi si tablete mai mici de 9,7 inchi pana spre sfarsitul anului trecut, acum ecranul lui iPhone 5 masoara 4 inchi.

Si chiar daca inca mai pare ciudat sa vezi pe cineva cu un ditamai telefonul la ureche, cel mai probabil ca, odata cu momentul in care marii producatori vor depasi dimensiunea de 5 inchi pentru echipamentele lor cele mai populare, ne vom obisnui cu astfel de imagini la fel cum ne-am obisnuit la sfarsitul mileniului trecut sa vedem pe cineva mergand pe strada si vorbind „singur” cu mana la ureche. Acum cine mai da importanta acestui aspect, mai ales ca toti facem acelasi lucru?

In concluzie, cel mai probabil ca phableta este considerata fita pana cand este utilizata. Testarea ei va oferi o experienta care va depasi asteptarile si care nu va putea fi egalata de utilizarea unui smartphone.

O gluma de pe la inceputul anilor 2000 spunea ca iti dai seama ca traiesti in mileniul al treilea daca ai iesit din casa si, realizand ca ti-ai uitat telefonul mobil acasa, te intorci sa ti-l iei chiar daca ai pierdut ceva vreme stand la o coada si inca nu ai ajuns in fata tejghelei.

Probabil ca in scurt timp vom spune ca iti dai seama ca traiesti la sfarsitul primului sfert al mileniului al treilea daca atunci cand iei geanta pentru laptop stai si te gandesti daca sa bagi in ea smartphone-ul sau laptopul, pentru ca ambele vor incapea la fix acolo (sa nu uitam ca si ecranele laptopurilor evolueaza, ele devenind din ce in ce mai mici).

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea