IT

#samsung #telefoane mobile # tablete #istoria Samsung

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Istoria Samsung Electronics

Producand o gama extrem de variata de produse, care situeaza atat in zona de larg consum – telefoane mobile, televizoare LCD si plasme, aparate foto digitale, imprimante, laptop-uri, HDD-uri, memorii RAM sau MP3 si MP4 playere – cat si in zona industriala – imprimante de mari dimensiuni, cutter-plotters, semiconductori – Samsung Electronics, compania sud-coreeana cunoscuta in primul rand pentru smartphone-urile Galaxy, dar si pentru celebrul proces de incalcare de brevete intentat de Apple in care a fost obligata la plata unor daune de un miliard de dolari, se afla pe piata pentru a ramane, sau cel putin asa spun specialistii in analize de piata.

Inceputuri

Istoria companiei Samsung Electronics – subsidiara a concernului Samsung Group, infiintat in 1938 ca operator de comert – incepe in anul 1969, cand a fost infiintata pentru a produce echipamente electrice si electronice care aveau sa acopere o piata emergenta: calculatoare (de buzunar), frigidere, aparate de aer conditionat si masini de spalat.

Timp de aproape 20 de ani, respectiv pana in 1987, compania s-a dezvoltat prin achizitia de companii din domeniul electronicii si telecomunicatiilor, prin stabilirea de parteneriate cu alte companii din domeniu (spre exemplu NEC din Japonia) si prin implicarea in noi domenii emergente, cum ar fi in 1984, cand a inceput sa produca memorii DRAM de 64 Kb.

Probleme

Din 1988, anul in care Samsung Electronics a decis sa intre in domeniul telecomunicatiilor mobile, asigurandu-si astfel o piata de desfacere la nivel mondial, problemele au inceput sa o macine pana in punctul in care, in 1995, s-a discutat la nivelul consiliului de directori iesirea de pe piata. Atunci insa decizia a fost aceea de a achizitiona 40% dintr-o companie americana de cercetare in domeniul computerelor, AST Research. Deja la acea vreme compania reusise sa incaseze puncte extrem de valoroase in domeniu. Astfel, in 1992 a fabricat primul modul de 4 Mb DRAM, in 1994, primul modul de 256 Mb DRAM, urmand ca, dupa stabilirea parteneriatului cu compania americana, anume in 1996, sa produca primul modul de 1Gb DRAM. In acest domeniu lucrurile nu s-au oprit aici, 8 ani mai tarziu Samsung Electronics reusind sa creeze primul chip NAND Memory de 8Gb. Pentru a se putea mentine pe piata, precum si pentru „a putea intelege mai bine productia de echipamente electronice” (citat din Lee Kun-hee, presedinte Samsung Electronics pana in 2008), a intrat in parteneriat direct cu Apple pentru constructia de module RAM pentru echipamentele companiei lui Steve Jobs, incepand cu 2005. Pana in acest moment, in ciuda procesului dintre cele doua companii, Samsung Electronics ramane principalul furnizor de componente pentru Apple.

Revenire

Incepand din acest an, 2005, Samsung Electronics – care isi revenea de pe urma unei crize fara precedent care a macinat-o pana in 2003 – castiga teren in domeniile in care activeaza de ceva vreme deja, dar intra cu dreptul si in alte domenii, in care va excela aproape imediat: in 2005 compania a depasit rivalul nipon Sony, ajungand sa ocupe locul 20 in clasamentul celor mai populare branduri din lume. In 2007 a devenit al doilea cel mai mare constructor de telefoane mobile (dupa Nokia), surclasand Motorola pentru prima oara. In 2009 a fost considerata compania cu cele mai mari vanzari in domeniul electronicii din lume, depasindu-i pe cei de la Hewlett-Packard, cu incasari de 117,4 miliarde de dolari. Din 2011 este cel mai mare producator de smartphone-uri din lume, precum si cel mai mare producator de tablete. Din 2002 detine locul intai in clasamentul producatorilor de panouri LCD, iar din 2006, acelasi loc in clasamentul producatorilor de televizoare la nivel mondial.

Din 2011, Samsung Electronics s-a retras de pe piata producatorilor de echipamente de stocare, dupa vanzarea liniei de productie de HDD-uri celor de la Seagate Technology.

In ce priveste procesele intentate companiei, Apple, Ericsson, Infineon Technologies, Elpida Memory sau Micron Technology au descoperit mai multe nereguli ale sud-coreenilor si au considerat ca anumite drepturi le-au fost incalcate, fie ca a fost vorba despre brevete, fie ca a fost vorba despre reglementari ale Comisiei Internationale de Comert (ITC – International Trade Comision). In unele dintre aceste procese, pozitia companiei sud-coreene este nesigura, in altele a obtinut imunitate, iar in altele detine o pozitie de siguranta, fiind aproape garantat faptul ca va castiga. Probabil insa ca surprize vor exista.

Ceea ce a ridicat Samsung Electronics pe pozitia in care se afla este – potrivit lui Lee Kun-hee, care in 2010 s-a reintors la presedintia companiei – si ceea ce probabil ca o va trage in jos: inovatia in tehnologia de telecomunicatii. Produsele care acum fac din Samsung Electronics unul dintre cele mai cunoscute branduri din lume vor fi total depasite in maxim 10 ani, asa incat singura perspectiva care ii va asigura un viitor va fi tot inovatia, ceea ce va fi destul de greu de realizat. Totusi, Samsung Electronics nu s-a dezis pana acum de acest lucru: anul acesta a declarat ca a reusit sa testeze cu succes comunicatiile mobile de a cincea generatie, adica tehnologia 5G. Nu ar fi de mirare daca ar fi prima companie din lume care ar lansa produse functionale ruland aceasta tehnologie. In momentul de fata compania detine cote de piata rezonabile in productia a mai bine de 10 echipamente si componente (panouri LCD, module DRAM, chip-uri NAND, sau telefoane mobile, smartphone-uri si tablete), situandu-se pe primul loc in clasament, sau imediat dupa lider.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea