IT

#conectare monitor #conectori VGA #conectare laptop #conectare DVI # conectori SCART

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Cum se conecteaza un al doilea monitor (televizor) la un computer sau la un laptop

Pentru ca multe televiziuni transmit programe online, pentru ca anumite servicii de streaming video permit si pentru ca pur si simplu conectarea televizorului la computer sau la laptop este cool, voi prezenta un mic tutorial de conectare a unui monitor secundar la placa grafica.

In primul rand ma voi ocupa de conectori: pentru conectarea unui monitor secundar la computer (monitor care poate fi si televizor, indiferent ca este vechi cu tub, LCD, plasma sau LED) exista trei tipuri de conectori:

1. conectori VGA (Video Grafic Array) si DVI (Digital Visual Interface)

2. conectori RCA (Radio Corporation of America)

 

3. conectori SCART (Syndicat des Constructeurs d'Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs)

4. conectori HDMI (High-Definition Multimedia Interface)

Din 2008 este disponibil si DisplayPort, insa prea putine modele de televizoare dispun de acest tip de conector.

Daca placa grafica nu dispune decat de un singur conector (in mod normal un VGA), atunci un monitor secundar nu va putea fi conectat. Pe toate placile grafice este disponibil un conector VGA sau unul DVI, folosit pentru conectarea monitorului principal. Placile grafice care dispun de conector DVI sunt dotate cu adaptoare VGA – DVI pentru conectarea la acele monitoare care nu dispun decat de conectori VGA. Conectori VGA si DVI transmit doar semnal video. Pentru transmiterea semnalului audio in televizor trebuie conectat un cablu audio separat. Din acest motiv, acesti conectori sunt utilizati in mod normal pentru conectarea monitoarelor, nu si a televizoarelor. Pe langa acest conector, placile grafice mai noi dispun de un conector secundar, dintre cele descrise in lista de mai sus.

Conectorii RCA sunt disponibili pe majoritatea modelelor de TV, indiferent de tehnologia de constructie. Acestia sunt rotunzi si au, in general, 3 culori: alb – pentru audio stanga, rosu – pentru audio dreapta, si galben – pentru video. Pentru conectarea unui televizor la o placa grafica ce are conectori RCA trebuie sa se respecte culorile pe ambele echipamente. Daca se utilizeaza un adaptor, culorile trebuie respectate totusi, la televizor.

Conectorul SCART este de forma aproximativ dreptunghiulara, cu o cheie de potrivire intr-o parte. Are 21 de pini si este, de cele mai multe ori, negru. in acest moment este frecvent utilizat pentru conectarea reciever-elor de semnal satelit la orice tip de televizor. Transmite atat semnal video, cat si audio.

Conectorul HDMI este disponibil pe placile grafice noi, atat in format standard cat si in format mini. Televizoarele dispun doar de porturi HDMI standard (de obicei 3 la numar). Exista atat adaptoare de la MiniHDMI la HDMI, cat si cabluri cu conector MiniHDMI la un capat si HDMI standard la celalalt. Conectarea monitorului secundar (a televizorului) se face printr-un cablu HDMI, care transmite atat semnalul audio, cat si semnalul video.

Pentru reglarea imaginii, a sunetului sau a altor caracteristici, va trebui utilizata aplicatia oferita de producatorii de placi grafice, respectiv nVidia Control Panel pentru nVidia® si Catalyst Control Center pentru ATI®. De aceste setari ma voi ocupa in articolul de saptamana viitoare.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea