IT

#procesare grafica #mac os #linux #computere #windows #sisteme de operare #software

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Istoria sistemelor de operare

Odata cu aparitia computerelor, o interfata pentru utilizarea lor a devenit necesara. Pe rand, Christopher Latham Sholes (inventatorul masinii de scris si a layout-ului QWERTY, brevetate in 1868), Alan Turing, Steve Jobs, Doug Engelbart, Bill Gates sau Linus Torvalds si-au adus fiecare contributia la dezvoltarea componentelor software sau hardware care sa faciliteze accesul si utilizarea computerelor. Astfel au fost inventate si implementate mouse-ul, tastatura sau sistemele de operare cu interfata grafica.

Un sistem de administrare software, capabil sa tina evidenta resurselor utilizate de catre un computer si care ofera o interfata grafica pentru ca un utilizator sa poata interactiona cu respectivul computer este cunoscut sub numele de sistem de operare.

Pana in anii ‘50, echipamentele electronice nu aveau sisteme de operare, fiind capabile sa ruleze un singur program deodata. Dezvoltatorul ideii de sistem de operare care sa sintetizeze operatiile unui computer, care sa ierarhizeze atributiile acestuia si sa creeze mediul care sa poate permite rularea simultana a mai multor functii ale unui program a fost Alan Turing, a carui Turing machine este considerat precursorul tuturor computerelor.

Primul sistem de operare a fost creat de IBM, era denumit SHARE Operating Sistem si deservea computerele de tip mainframe IBM 704, 709 si 7090. Totusi, destul de rapid, compania a considerat ca o noua versiune, mult mai complexa, a sistemului de operare este necesara, asa incat a lansat IBSYS/IBJOB.

Primul sistem de operare capabil sa lucreze la nivelul mai multor echipamente, centralizand astfel comanda unei intregi linii de procesare a fost OS/360, celebru nu doar datorita extinderii sale, ci si pentru ca a deservit computerele NASA (furnizate tot de IBM) in misiunea Apollo 11. Ceea ce a adus nou acest sistem de operare a fost faptul ca reusea sa tina evidenta resurselor utilizate de un sistem de calcul.

In deceniul urmator, in anii ‘60, diferite companii producatoare de masini de calcul au dezvoltat mai multe sisteme de operare care aduceau fiecare cate o inovatie in acest nou domeniu, care deja incepea sa tinda spre crearea unei interfete capabile sa ofere accesibilitate reala pentru un utilizator: Control Data Corporation, Borroughs Corporation, UNIVAC, General Electric sau Digital Equipment Corporation au revolutionat in aceasta perioada conceptul de sistem de operare, introducand fiecare notiuni si caracteristici ce aveau sa ramana aplicabile pana in zilele noastre, si anume capacitatea de a comunica in retea sau de a distribui mai multor utilizatori accesul la un program sau chiar nivele inelare de securitate. Atunci cand primele microcomputere au fost lansate pe piata, conceptele software erau deja destul de avansate incat sa poata utiliza noua tehnologie la parametri maximi.

Sistemul de operare care a stat la baza celebrelor sisteme de operare Microsoft (pre-Windows) si MS-DOS a fost CP/M, un sistem de operare compatibil cu foarte multe echipamente microcomputer, printre care si cele construite de IBM, pentru care compania a creat sistemul de operare IBM/DOS sau PC-DOS.

Una dintre cel mai notabile inovatii aduse in domeniul sistemelor de operare a fost introducerea de catre Steve Jobs in 1984 a conceptului de cartografiere a pixelilor ecranului si convertirea acestor date in informatii digitale capabile sa comunice direct cu tastatura si cu mouse-ul. Primul sistem de operare cu GUI (Grafical User Interface). Microsoft, prin inovatoarele idei aduse de Bill Gates, a introdus in aceeasi perioada o alta notiune revolutionara, aceea de ferestre, adica Windows. Iar Linus Torvalds cu al sau kernel Linux a oferit posibilitatea dezvoltarii de tip open source a ceea ce acum poarta numele de distributii Linux.

Pe rand, in articolele din saptamanile urmatoare, vom prezenta istoria celor trei mari ramuri spre care s-au indreptat fiecare dintre acesti pionieri ai software-ului: Mac OS, Windows si Linux.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea