IT

#stiluri design #laptop #procesor #ram #baterie laptop

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Criteriile de alegere a unui laptop

Vin sarbatorile, Black Friday a trecut, iar unii dintre noi ne trezim ca nu am cumparat inca un binemeritat cadou fie pentru noi insine, fie pentru un membru al familiei, si anume un laptop. Bugetul? Ca de sarbatori, destul de mare, sa zicem intre 1.500 si 3.000 de lei. Cu o incredere deosebita incepem sa batem magazinele sau sa rasfoim magazinele online de IT si realizam ca… dintr-o gama atat de variata de astfel de produse, nu e chiar atat de usor sa alegem unul care sa ni se potriveasca. Ce criterii ar trebui sa avem in vedere atunci cand comparam ofertele?

 

Designul

Probabil ca pentru cei mai multi dintre cei care vor vrea sa achizitioneze un laptop pentru a-l face cadou, designul va fi primul criteriu luat in calcul. Este important ca un cadou sa dea bine, iar in cazul unui laptop – considerat inca etalonul portabilitatii de catre cea mai mare parte din utilizatori – grosimea lui (sau ar trebui sa spun „subtirimea”), greutatea (in aceeasi ordine de idei, „usurimea”) si forma generala sunt baza de pornire.

Gama, dupa cum spuneam, este atat de variata, incat sunt slabe sansele sa nu putem gasi un laptop alb – pentru o doamna sau o domnisoara – unul suficient de subtire incat sa rivalizeze cu smartphone-ul, sau unul atat de puternic, incat sa poata juca orice joc care deja exista pe piata.

 

Daca ne intereseaza mai mult aspectul decat alte criterii, probabil ca ar trebui sa ne inscriem in zona ultra-book-urilor, a caror criterii impuse de Intel sunt in special legate de design si dimensiuni, unde grosimea nu poate depasi 2 cm, iar finisajele trebuie sa fie dintre cele mai elegante.

 

Portabilitatea

Acest criteriu se refera la mai multe considerente.

Greutatea, care poate sa varieze intre 1 kg si 5 kg, dicteaza in general cateva aspecte care pot deveni foarte importante. Spre exemplu, sistemele de racire, cu cat sunt mai eficiente, cu atat sunt mai grele. Un laptop cu placa grafica dedicata va cantari mai mult decat acelasi laptop cu placa grafica integrata.

Principala caracteristica ce determina greutatea insa este dimensiunea echipamentului. Aceasta este dictata de dimensiunea display-ului si variaza aproximativ intre 19 x 29 cm, cu o grosime de 10 pana la 22 mm pentru un laptop de 11 inch, si 29,5 x 44 cm, cu o grosime de pana la 50 mm pentru un laptop de 18,4 inch.

Asa ca, daca ne dorim un laptop care sa fie extrem de portabil, pe care sa-l putem lua cu noi oriunde si oricand, cele cu dimensiuni mici sunt o alegere foarte buna, pe cand puterea de calcul si performanta cand vine vorba de capacitatea de redare a unui film sau de rulare a unui joc ne vor fi oferite de un laptop de dimensiuni mari.

Puterea

Ma refer aici la caracteristicile tehnice care fac ca un laptop sa fie capabil sa ruleze ultimele jocuri de pe piata sau aplicatii consumatoare de resurse.

Procesorul este, probabil cel mai important considerent cand vine vorba despre performante, pentru ca schimbarea lui este mult prea dificila, uneori imposibila din cauza incompatibilitatii dintre socket-uri.

O lectie exhaustiva despre procesoare nu-si are aici locul, dar e bine de stiut ca:

  • a) marimea conteaza (in ce priveste un procesor, cu cat sunt mai mari valorile, cu atat mai bine, ceea ce intereseaza in primul rand fiind frecventa procesorului, masurata in MHz, si numarul de nuclee, atat fizice cat si virtuale);
  • b) diferenta de pret dintre procesoare este direct proportionala cu calitatea acestora;
  • c) principalii producatori de procesoare garanteaza compatibilitatea cu anumiti producatori de carduri grafice, respectiv un procesor AMD este compatibil cu o placa grafica ATI Radeon, iar un procesor Intel este compatibil cu o placa grafica nVidia.

Memoria RAM, desi foarte importanta pentru puterea de procesare a laptopului, trece pe locul doi la criteriile de achizitie, pentru ca se poate face si mai tarziu un upgrade. De obicei laptopurile au doua sau patru sloturi de memorie, iar producatorii ofera un singur DIMM de capacitate mare (spre exemplu laptopul suporta doua DIMM-uri de 4 GB RAM, iar producatorul va dota laptopul cu un DIMM de 4 GB; al doilea va putea fi achizitionat mai tarziu).

HDD-ul, la fel ca si RAM-ul, poate fi considerat criteriu secundar, din acelasi motiv: poate fi upgradat mai tarziu. Laptopurile sunt de obicei dotate cu HDD-uri de 5400 RPM. Exista insa si HDD-uri de 7200 RPM (diferenta de functionare este considerabila), si exista evident si SSD-uri, care insa sunt mai scumpe. Oricum ar fi, un laptop cu SSD, pe care ruleaza Windows 8, va porni in maxim 15 secunde, pe cand unul cu HDD poate sa porneasca si intr-un minut.

Ultimul criteriu de luat in considerare este bateria, si spun ultimul pentru ca, indiferent cum este tratata, aceasta isi va pierde mai bine de jumatate din capacitatea de stocare a curentului in maxim doi, trei ani.

Cateva recomandari de functionare exista insa:

  • nu incarcati bateria decat dupa ce s-a descarcat complet;
  • nu opriti incarcarea decat dupa ce s-a incarcat complet si NU LASATI LAPTOPUL IN PRIZA dupa ce s-a incarcat complet bateria;
  • daca bateria este doar pe jumatate consumata si doriti sa folositi laptopul, dar veti avea nevoie mai tarziu de baterie, e bine sa o scoateti de tot si sa ramaneti doar cu alimentarea prin cablu; acelasi lucru este valabil si in cazul in care aveti obiceiul sa ascultati muzica toata noaptea.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea