Spiritualitate

#este zacusca de post #zacusca nu este de post #zacusca #postul pastelui #post

Zacusca de legume NU este de post! Care este motivul si in ce zile o poti consuma in Postul Pastelui

Zacusca este preferata multor romani, in special in perioada postului. Este considerata de multi un aliment de post, deoarece este preparata doar din legume. Cu toate acestea, zacusca nu este de post.

 

De ce? Pentru ca zacusca contine untdelemn, care in timpul Postul Pastelui se consuma doar in zilele de dezlegare. Prin urmare, daca doresti sa tii Postul Pastelui ca la carte, este important sa nu consumi zacusca in orice zi ci doar in cele de dezlegare.

Cand poti consuma zacusca in timpul Postului Pastelui

Despre Postul Pastelui se stie ca este cel mai aspru post din an. In timpul acestui post se face dezlegare la untdelemn, la vin si, foarte rar, la peste, spre deosebire de Postul Craciunului care este mult mai indulgent.

Pentru ca zacusca contine ulei, aceasta nu poate fi consumata in orice zi a Postului Pastelui.

Se consuma untdelemn (ulei) si vin in zilele de sambata si duminica, dupa Sfanta Liturghie, precum si in zilele in care sunt randuite sarbatori insotite de semnele "cruce rosie" sau "cruce neagra", daca acestea nu cad in prima sau ultima saptamana a Postului Mare, care sunt saptamani de ajunare si post aspru.

“Postul adevarat este cu produse vegetale, fara untdelemn si fara vin. Se posteste fara ulei, deci, in toate zilele postului, cu exceptia sarbatorilor cu Cruce rosie, a sambetelor si duminicilor, cand se dezleaga la untdelemn si la vin.”, a declarat preotul Ioan Valentin Istrati pentru doxologia.ro.

Uleiul este vegetal, de ce nu este permis in post?

Multa lume se intreaba de ce uleiul nu este permis in post, fiind un aliment vegetal. Preotul Andrei Atudori a raspuns la aceasta intrebare: “Sigur ca este produs vegetal, insa postul fara ulei nu are legatura cu provenienta uleiului, ci cu faptul ca a manca mancare gatita fara ulei este o nevointa mai mare. In general, mancarea gatita cu ulei este mai gustoasa decat cea fara ulei. Parintii monahi si unii mireni adauga aceasta nevointa de a manca fara ulei in timpul postului, pentru a nu-si indulci simturile cu gustul bun al mancarii. Adica, pentru a nu face din mancare o placere in sine, ci a o folosi numai cu scopul de a sustine functiile organismului si atat.

Tineti cont de faptul ca putem manca produse vedetale cat cuprinde si sa nu postim in adevaratul sens al cuvantului.”


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din spiritualitate

Top

Cauta-ti perechea